ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τουρισμός

Σύμη: O αρχιτεκτονικός παράδεισος των Δωδεκανήσων

Σύμη: O αρχιτεκτονικός παράδεισος των Δωδεκανήσων

Ένα μικροσκοπικό νησάκι στη σκιά της Ρόδου και την αγκαλιά των τουρκικών παραλίων κατέχει επάξια τον τίτλο του Δωδεκάνησου, χάρη τόσο της ιστορίας της όσο και του σημερινού της πολιτισμού που γίνεται εμφανής από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί ο επισκέπτης στο νησί.

Αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα το βλέμμα, καταφθάνοντας στον Γιαλό, το πεταλόσχημο λιμάνι του νησιού, είναι η αρχιτεκτονική.

Τα πολύχρωμα σπιτάκια της πόλης, του Χωριού, με τις φουντωτές αυλές και τα βοτσαλωτά δάπεδα, χτισμένα αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους, δημιουργούν μία εικόνα καρτ-ποστάλ. Θες να τρέξεις να χτυπήσεις τις πόρτες τους, να βεβαιωθείς ότι αυτή η ζωγραφιά πραγματικά κατοικείται από ανθρώπους, να τους συγχαρείς και να τους θαυμάσεις για την τύχη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σύμη ανακηρύχθηκε νωρίς διατηρητέος οικισμός.

Ιστορία


Για την ιστορία, η Σύμη γράφεται πως κατοικείται από την αρχαιότητα. Το δε όνομά της λέγεται, μεταξύ άλλων, ότι το πήρε από την σύζυγο του Γλαύκου, του πρώτου κατοίκου του νησιού. Εικάζεται πάντως πως οι πρώτοι της κάτοικοι ήταν Κάρες και Φοίνικες. Μετά ήρθαν Δωριείς, ενώ κατά τη βυζαντινή περίοδο το νησί υπήρξε μέρος της αυτοκρατορίας. Η τουρκοκρατία δεν πλήγωσε τόσο τον τόπο αυτόν, αφού ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν έδειξε γρήγορα τη συμπάθειά του στο νησί, χαρίζοντάς του αυτονομία και αυτοδιοίκηση που ωφέλησαν πολύ τις ναυτικές τέχνες.

Η ανάπτυξη της υπέροχης αρχιτεκτονικής του νησιού πάντως κορυφώθηκε κατά τον 18ο αιώνα, με τα βοτσαλωτά δάπεδα, την ξυλογλυπτική, τη ζωγραφική, την αγιογραφία κ.α.,

ενώ το 1765 ιδρύθηκε και η περίφημη σχολή της Αγίας Μαρίνας, το «Μουσείον της των Συμαίων χώρας», όπου δίδαξαν σημαντικοί διδάσκαλοι. Η σχολή έκλεισε λίγο πριν την επανάσταση και δεν ξανάνοιξε ποτέ. Η εισβολή των Ιταλών το 1940 και ο βομβαρδισμός από τους Γερμανούς το 1943 τσάκισαν την κοινωνία και την οικονομία του νησιού, οδηγώντας πολλούς κατοίκους στην προσφυγιά. Ακολούθησε η παράδοση στους Άγγλους και χρειάστηκε να φτάσει ο Μάρτιος του 1947 για να ενωθεί τελικά η Σύμη με την Ελλάδα. Κατεστραμμένη και ερημωμένη, η Σύμη δεν το έβαλε κάτω. Ορθοπόδησε, αγωνίστηκε και έφτασε σήμερα να είναι ένας από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Αξιοθέατα


Όλη η Σύμη είναι ένα αξιοθέατο. Από αυτά που θα δείτε έτσι κι αλλιώς είναι ο Πύργος του Ρολογιούστην είσοδο του λιμανιού, καθώς και το Κάστρο των Ιπποτών, στο πιο ψηλό σημείο του λιμανιού, το οποίο προσφέρει την καλύτερη θέα στο νησί. Αξίζει, ακόμα, να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης, στο Γιαλό.

Κατά τη διαμονή σας στο νησί θα βολτάρετε και στους γύρω οικισμούς, που δεν είναι λιγότερο γραφικοί από τη Χώρα. Θα πάτε, λοιπόν, στον Εμπορειό (ή Νημπόριο) που είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, στο Πέδι, ένα γραφικό, μικρό λιμανάκι 2χλμ. από τη Χώρα, αλλά και στον οικισμόΠανορμίτη, στη νότια άκρη του νησιού, χτισμένος σε ένα αμμουδερό κλειστό όρμο. Εκεί μπορείτε να προσκυνήσετε στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το αγαπημένο των Συμιανών, αλλά και στο Μοναστήρι του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη, με το εντυπωσιακό καμπαναριό και τις λεπτομερείς τοιχογραφίες.

Παραλίες

Η Σύμη περιβάλλεται από γραφικές, πεντακάθαρες παραλίες, οι περισσότερες εκ των οποίων ωστόσο είναι δυσπρόσιτες με τα πόδια ή το αυτοκίνητο. Έτσι, το καλοκαίρι ξεκινάνε από τον Γιαλό καΐκια και μικρά σκάφη που εκτελούν ημερήσιες εκδρομές στις καλύτερες παραλίες του νησιού ή σε κοντινά νησάκια στα οποία μπορεί κανείς να κολυμπήσει.

Από τις παραλίες που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Νος, η δημοφιλέστερη και κοντινότερη στη Χώρα παραλία, που σκεπάζεται από πεύκα προσφέροντας αμέριστη σκιά (αναφέρεται και ως παραλία γυμνιστών). Η εντυπωσιακότερη είναι σίγουρα ο Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας με τα καταγάλανα νερά και τον επιβλητικό, πανύψηλο βράχο πίσω της. Εύκολα προσβάσιμη και αμμουδερή είναι ο Άγιος Νικόλαος, η οποία είναι και οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ κρυστάλλινα νερά και λευκό βότσαλο θα βρείτε στη Μαραθούντα. ΣτονΠανορμίτη υπάρχει ένας μικρός, απάνεμος κόλπος για κολύμπι, ενώ το Πέδι, πιο εξωτικό, προτιμάται πολύ από τους επισκέπτες.

Κοντά στον Γιαλό, οι ωραιότερες παραλίες που προσεγγίζονται με καΐκι βρίσκονται στο νησάκι τηςΑγίας Μαρίνας, στη Σεσκλιά με τα πεντακάθαρα νερά αλλά και στο νησάκι Νύμος, στο βόρειο άκρο της Σύμης.

Φαγητό

Γραφικές ταβερνούλες, φροντισμένα εστιατόρια και παραδοσιακά ουζερί υπόσχονται αξέχαστες γευστικές απολαύσεις, με πρωταγωνιστές τα ψάρια και τα ψαρικά. Από αυτές ξεχωρίσαμε τον«Θόλο», στον Παλιό Μόλο, για παραδοσιακά εδέσματα, όπως τα ρεβίθια με μανιτάρια και άνηθο και τους λαχανοντολμάδες με φάβα. Στον «Μάνο» θα φάτε φρέσκο ψάρι και όποιο θαλασσινό τραβάει η ψυχή σας. Στη «Μαραθούντα» με τα τραπεζάκια πάνω στην παραλία, θα φάτε και ψάρι και κρέας, αλλά εμείς σας προτείνουμε ψαροκεφτέδες και κατσικίσιο τυρί. Πιο… κυριλέ εστιατόριο είναι η«Μυλόπετρα» στον Γιαλό, αλλά το μενού έγκειται στα κατά καιρούς κέφια του Χανς. Σας συνιστούμε, όμως, το ζυμωτό ψωμί και τα χειροποίητα ζυμαρικά. Εξαιρετικό σπιτικό φαγητό και φρέσκα ψάρια θα απολαύσετε επίσης στον Σύλλογο, στο Χωριό Το καλύτερο ιταλικό του νησιού θα το φάτε στο «Bella Napoli», στον Γιαλό, με highlight την αστακομακαρονάδα.

Διαμονή
* Pedi Beach Hotel: Σε μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, το Πέδι, με άπλετη θέα στη θάλασσα (τηλ. 22460 71981,).

* Iapetos Village: Ένα πανέμορφο, πολυτελές ξενοδοχείο με πισίνα, στο Γιαλό (τηλ. 22460 72777, ).

* Το Σπίτι της Όπερας: Συγκρότημα διαμερισμάτων σε υπέροχα νεοκλασικά σπιτάκια, ιδανικά για οικογένειες, στον Γιαλό (τηλ. 22460 72034,).

* Νηρηίδες: Υπέροχη θέα σε ένα πολύ προσεγμένο συγκρότημα, στον κόλπο Εμπορίου (τηλ. 22460 71784,).

Πώς θα φτάσετε
Στη Σύμη μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς από τη Ρόδο και έπειτα χρησιμοποιώντας ένα από τα πλοία της ΑΝΕΣ ή της Dodekanisos Seaways. Το ταξίδι από τη Ρόδο στη Σύμη δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Υπάρχουν επίσης δύο δρομολόγια την εβδομάδα από Πειραιά προς Ρόδο μέσω Σύμης με πλοία GA Ferries. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 17 ώρες.

Related posts

Ταξίδι στα Τζουμέρκα

Newsroom

Μονεμβάσια: Η καστροπολιτεία με τα πέτρινα σπίτια, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα ενετικά αρχοντικά

Newsroom

Κέρκυρα: Το αρχοντικό αυτό νησί του Ιονίου