ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

«Σύμπραξη» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προτείνει τo Βρετανικό Μουσείο

«Σύμπραξη» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προτείνει τo Βρετανικό Μουσείο

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου πρότεινε μια «σύμπραξη» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μέσα από την οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα ύστερα από 200 και πλέον χρόνια

 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς, πρότεινε μια «σύμπραξη» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μέσα από την οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα ύστερα από 200 και πλέον χρόνια.

Τα γλυπτά, 17 αγάλματα και μέρος της ζωφόρου που κοσμούσε τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έκτοτε αποτελούν αντικείμενο έντονης διαμάχης.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times, ο Τζόναθαν Ουίλιαμς δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» σχετικά με τα Γλυπτά.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “σύμπραξη” για τον Παρθενώνα με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα από την οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «επιθυμούν να αλλάξουν το κλίμα του ντιμπέιτ», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν σε μια πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου και δυναμισμού που δεν έχει υπάρξει ως τώρα».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήταν χαρά μας να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό είναι που κάνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι: «Τα μικρά βήματα δεν είναι αρκετά. Θέλουμε μεγάλα βήματα».

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά για μια «θετική σύμπραξη» σε ό,τι αφορά τα Γλυπτά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούν την ίδια τη δημοκρατία».

 

 

Πηγή: Guardian

Related posts

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το Συνέδριο: “Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες

Νέα Επίδαυρος: Ανοίγει και πάλι τις πύλες για τους επισκέπτες το βυζαντινό κάστρο

Newsroom

Με πωλητήρια σε μουσεία και αρχαιολογικά μνημεία, ξεκινά η καλοκαιρινή σεζόν

Newsroom