Κοινοποιείστε το άρθρο

Συναγερμός στο Πεντάγωνο για το δυναμικό του στρατού

Γερνάει και μειώνεται ο Ελληνικός Στρατός και γι’ αυτό τα Επιτελεία του Πενταγώνου έχουν σημάνει συναγερμό, προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική εξέλιξη για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι δημόσιες τοποθετήσεις, κυρίως πρώην στρατιωτικών, για τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως η αύξηση της θητείας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Υψηλόβαθμες πηγές του Πενταγώνου επισημαίνουν, όμως, πως το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού του Στρατού – που έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με τις μαζικές αποχωρήσεις στρατιωτικών, την απαγόρευση προσλήψεων μονίμων και το brain drain των νέων – δεν λύνεται μόνο με την αύξηση της θητείας.

«Μία επέκταση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς θα συνεισέφερε στην αύξηση του δυναμικού μόλις κατά 8-10%, κι αυτό σε βάθος χρόνου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Αυτό που απαιτείται, λένε, είναι ένα συνολικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική θητεία στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, αλλά και προσλήψεις ΕΠΟΠ, έτσι ώστε να ανανεωθεί αλλά και να αυξηθεί σημαντικά το στρατιωτικό προσωπικό.

Στην παρούσα φάση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας – όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας ούτε και σε προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), πράγμα που επιτείνει τον προβληματισμό στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια, μολονότι αυτός δεν εκδηλώνεται ανοιχτά.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση;

Ο στρατός της Τουρκίας διαθέτει 510.000 στελέχη (αν και μετά το πραξικόπημα εκτιμάται ότι απομακρύνθηκαν 30.000 αντιφρονούντες) και ο ελληνικός, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, 133.000 (σε 80.000 υπολογίζονται οι μόνιμοι).

Το δυναμικό του ελληνικού Στρατού Ξηράς υπολογίζεται στις 93.000 έναντι περίπου 400.000 του τουρκικού.

Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 20.000 στελέχη και άλλα 20.000 η Αεροπορία, ενώ η Τουρκία 50.000 και 60.000 αντίστοιχα.

 

 

 

Πηγη 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο