Κοινοποιείστε το άρθρο

Συνεχίζει να αρνείται η κυβέρνηση στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για έκτακτο επίδομα

 

Για πρώτη φορά φέτος στις γιορτές τα ΑμεΑ δεν θα λάβουν κοινωνικό βοήθημα. Η καταγγελία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Ανδρέα Μπαρδάκη, ιδρυτή της διαδικτυακής κοινότητας «Ο Συνήγορος των ΑμεΑ», μιλώντας στην ΕΡΤ. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα ΑμεΑ δεν έλαβαν καμία απάντηση από τους αρμοδίους φορείς της πολιτείας.

Την εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το έκτακτο κοινωνικό βοήθημα των ΑμεΑ, που φέτος θα λάβουν μόνο όσοι είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ, επιβεβαίωσε η κ. Μπελδέκη εκ μέρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Όπως επεσήμανε, η ΕΣΑμεΑ ζήτησε να δοθεί ένα επιπλέον επίδομα ως κοινωνικό μέρισμα για τα Χριστούγεννα και μία σύνταξη στους δικαιούχους, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται σήμερα παρουσιάζοντας στοιχεία για την φτώχεια των συμπολιτών μας με αναπηρία, για να τονίσει την επείγουσα και σημαντική ανάγκη για την ενίσχυσή τους, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες.

Στην Ελλάδα, «οι 6 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία, ηλικίας 16 έως 64 ετών, βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού -διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τους πολίτες χωρίς αναπηρία» και όμως «Η Πολιτεία αρνήθηκε το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΕΣΑμεα.

Η ΕΣΑμεΑ προχωρά σε μία αναλυτική καταγραφή των δεδομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού με βάση τα πιο σύγχρονα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και σε βάθος δεκαετίας, καθώς την περίοδο των μνημονίων τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους ήταν από τις πιο σκληρά δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες, λόγω των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Και η πανδημία με την συνακόλουθη οικονομική κρίση στοχοποιεί ξανά αναπήρους και χρόνια πάσχοντες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται:

• Το 69,2% του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία 25-34 ετών (έναντι του 32% του πληθυσμού χωρίς αναπηρία),

• Το 67,6% του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία 35-44 ετών (έναντι του 26,4% του πληθυσμού χωρίς αναπηρία),

• Το 58,6% του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία 45-54 ετών (έναντι του 28,6% του πληθυσμού χωρίς αναπηρία),

• Το 50,9% του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία 55-64 ετών (έναντι του 32,8% του πληθυσμού χωρίς αναπηρία).

Παρά την σταδιακή βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών την περίοδο 2016-2019 και την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι τα ατομα με αναπηρία συνεχίζουν να «μένουν πίσω» καθώς και τα ποσά και ο αριθμός των δικαιούχων δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η ΕΣΑμεΑ έχει καταθέσει προτάσεις στη διαβούλευση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία για την προστασία του βιοτικού επιπέδου των ατόμων με αναπηρία, μεταξύ τους:

• αναγνώριση του ότι η αναπηρία και η χρόνια πάθηση συνεπάγεται δημιουργία πρόσθετου κόστους διαβίωσης και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου μέτρων που θα διασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης

• σχεδιασμό και εφαρμογή δίκαιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος

• σχεδιασμό και εφαρμογή φορολογικού συστήματος που να συμφωνεί με την σχετική σύσταση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες, θα συμβάλει στην προστασία και την εισοδηματική ενίσχυσή τους μέσω εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων, όπως διατήρηση εν ισχύ φοροαπαλλαγών, απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τον ΕΝΦΙΑ για πρώτη κατοικία και τα τεκμήρια εισοδήματος

Τονίζεται επίσης ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας η διασφάλιση και διατήρηση στο ακέραιο για τα υφιστάμενα αναπηρικά επιδόματα, αλλά ταυτόχρονα και η αντιμετώπιση διακρίσεων και αποκλεισμού στην τυπική και επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς εκεί παράγεται ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο