Συνέντευξη Ελένη Φιλίνη: “Δυστυχώς την σημερινή εποχή κάναμε θεό μας το χρήμα”

Το greekaffair.gr και ο Κυριάκος Τσικορδάνος συνάντησαν την Ελένη Φιλίνη, μια από τις πιο γοητευτικές ηθοποιούς του Ελληνικού Θεάτρου και συνομίλησαν μαζί της. 

Η Ελένη Φιλίνη γεννήθηκε στην Κόρινθο ενώ έχει ρίζες από τη Δημητσάνα και τα Καλάβρυτα. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή Θεοδοσιάδη και τη Σχολή Αθηνών και έκανε τα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση τη δεκαετία του 1980. Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά Λούνα Παρκ. Τα τελευταία χρόνια εκτός από την τηλεόραση το σινεμά και το θέατρο ασχολείται και με το τραγούδι.

Ελένη είσαι μια γυναίκα που μεγάλωσε στα Πατήσια, μία από τις πρώτες συνοικίες που αναπτύχθηκαν και πυκνό-κατοικήθηκαν στην Αθήνα. Ποιες είναι η αναμνήσεις που έχεις  από τα παιδικά σου χρόνια; Είναι όμορφες ή άσχημες;

Όταν είσαι παιδί όλα μοιάζουν διαφορετικά, σίγουρα θεωρώ ότι ήταν πιο όμορφο να μεγαλώνεις με παραμύθια, σήμερα βλέπεις παιχνίδια με βία και καταστροφή. Αυτό τραυματίζει την παιδική ψυχή, βλέπουμε έξαρση εγκληματικότητας σε μικρές ηλικίες, δεν είναι τυχαίο αυτό.

Πότε άρχισε η Ελένη να ωριμάζει και να παίρνει τη ζωή στα χέρια της;

Ωρίμασα πολύ γρήγορα, στα 5 μου χρόνια ο πατέρας μου έπαθε μια οικονομική καταστροφή και αναγκάστηκε να πάει στον Παναμά όταν ήμουν 8.  Δύσκολα χρόνια…η εφηβεία ήταν εποχή δουλειάς, από τα 15 μου εργάζομαι, σχολείο και δουλειά.

Επαγγελματικά, πριν ασχοληθείς με την υποκριτική και το θέατρο, μήπως σπούδασες κάτι άλλο;

Ξεκίνησα με τον χορό και δραματική αμέσως μετά το σχολείο. Στο θέατρο είμαι από το δεύτερο έτος της δραματικής.

Ελένη, την δεκαετία του 80′ ήταν της μόδας οι βιντεοκασέτες. Αυτό πόσο καλό ή κακό σου έκανε; Σε βοήθησε στην μετέπειτα πορεία της καριέρας σου;

Την δεκαετία του 80 που ξεκίνησα ήταν δυο κανάλια, τα κρατικά έτσι ξεκίνησε το βίντεο. Ήμουν τυχερή, ο κόσμος με αγκάλιασε  και έβλεπε τις ταινίες μου, προσπαθούσα πάντα να κάνω αξιοπρεπείς δουλειές. Η ιδιωτική τηλεόραση αντικατέστησε το βίντεο. Η διαφορά είναι ότι στο βίντεο επέλεγε ο κόσμος, ενώ  η τηλεόραση  επιβάλει αυτό που θέλει.

Ελένη  μέσα από το χώρο όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν άνθρωποι που ήταν δίπλα σου και ήταν ένα δεύτερο σχολείο για σένα;

Και πάλι ήμουν τυχερή γιατί συνεργάστηκα με σπουδαίους συνάδελφους.

Τι σημαίνει ηθοποιός για εσένα; πιστεύεις ότι έχει αλλάξει η έννοια σε σχέση με 20 – 30 χρόνια πριν;Ηθοποιός σημαίνει εκτός από το ποιώ ήθος, αγωνία-υπομονή-αγώνας-πίκρα μα και χαρά-στιγμεσ μοναδικές.

Για το γάμο και την οικογένεια ποια είναι η γνώμη σου;

Οι μακροχρόνιες σχέσεις, δεν διαφέρουν απ ‘τον γάμο – εκτός από την ταλαιπωρία του διαζυγίου σε μεγάλα ποσοστά δυστυχώς στις μέρες μας. Όσο για το παιδί, πιστεύω ότι ο γονιός έχει τεράστια ευθύνη να φέρει  έναν σωστό άνθρωπο στον κόσμο.

Πιστεύεις στη δύναμη του ανθρώπου;

Δυστυχώς την σημερινή εποχή κάναμε θεό μας το χρήμα και χάνονται οι ανθρώπινες αξίες.

Η Ελένη έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση; Έχει αλλάξει καθόλου η ζωή της;

Η κρίση έχει αγγίξει όλους μας, εκτός από τους αιώνια λίγους που μονίμως πλουτίζουν.

Που βρίσκεσαι αυτό το καιρό;

Αυτήν την εποχή είμαι στο θέατρο ΕΛΥΖΕ, κάθε Τετάρτη με τον Γιώργο Μακρή στην κωμωδία «Μπρίζον break 3 να σεξ‐υπνήσω πεθερά» σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου με Σπύρο Θεοδόση, Βασίλη Καμίτση, Γιώργο Μαυρά και Κώστα Γονη.

Mprizon Mpreik 3Επίσης 3 Μαρτίου, πάλι στο θέατρο ΕΛΥΖΕ, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, “ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ” του Τάσου Μπαγλαζη, ένα αστυνομικό θρίλερ με Πασχάλη Τσαρούχα, Γιώργο Μακρή, Γρηγόρη Ορφανουδακη, Σοφία Τρανα.

Ελένη μου σε ευχαριστώ πολύ που δέχτηκες να σε φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr.

Kαι εγώ σ’ ευχαριστώ Κυριάκο.

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος 

Φωτογραφία Αδαμαντία Λαουμτζή