Κοινοποιείστε το άρθρο

Συνέντευξη Γιαννάκου Πόπη: “Η Γιαγιά Παραμυθού παρηγορεί, καθοδηγεί, δίνει συμβουλές και νόημα στη ζωή των μικρών, αλλά και των μεγάλων παιδιών.”

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ (ΠΟΠΗΣ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Η Καλλιόπη (Πόπη) Γιαννάκου είναι συγγραφέας και αισθητικός. Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή και η καταγωγή της είναι από την Κάρυστο.  Έχει γράψει τρία βιβλία. ‘Ένα μυθιστόρημα και δύο παιδικά διδακτικά παραμύθια. Το πρώτο βιβλίο ονομάζεται «Το πρελούδιο της ομορφιάς» από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.
Το δεύτερο βιβλίο της, είναι το παιδικό παραμύθι «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας». Το έκανε θεατρικό σενάριο και ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή του θεάτρου.

Αυτό, είναι το τρίτο βιβλίο της, ένα ακόμη διδακτικό παραμύθι, το οποίο έγινε κι αυτό παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Τα όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς».

Εργάστηκε επί εικοσιεπτά χρόνια ως αισθητικός σε μεγάλα κέντρα αισθητικής.
Είναι παντρεμένη με το δημοσιογράφο Κρικόρ Τσακιτζιάν

Πόπη γεννήθηκες στην Αθήνα, τότε που η Ελλάδα άλλαζε σελίδα στην νεότερη Ελληνική Ιστορία της. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, τι θυμάσαι από εκείνα τα χρόνια;

Θυμάμαι όμορφες γειτονιές, όμορφα προάστια, όμορφες αυλές, όμορφες μυρωδιές, καλοσυνάτες γιαγιάδες και καλοσυνάτους παππούδες, που καλωσόριζαν τα εγγόνια τους με καραμέλες και λουκουμάκια και.. παραμύθια!

Κατάγεσαι από οικογένεια καλλιτεχνική; Ο πατέρας σου τί δουλειά έκανε;

Ο πατέρας ασχολείτο με το εμπόριο. Δεν ήταν επαγγελματίας καλλιτέχνης, αλλά ότι έπιανε στα χέρια του το έκανε έργο τέχνης. Του άρεσε να γράφει ποιήματα και να σμιλεύει το ξύλο και την πέτρα. Έφτιαχνε μ’ αυτά τα υλικά μικρά αριστουργήματα. Ίσως να πήρα από εκείνον. Η μητέρα μου αγαπούσε το ωραίο και είχε αισθητική. Της άρεσε να περιποιείται και να ομορφαίνει τις γυναίκες.

Μικρή ήσουνα ένα ήρεμο παιδί ή σου άρεσε να ανακατεύεσαι με διάφορα πράγματα;

Ήμουν ένα πολύ ήρεμο παιδί. Όμως είχα τις ανησυχίες μου. Έκανα όνειρα, διάβαζα πολύ και ήθελα ένα πράγμα. Να ταξιδέψω, σε…όλο τον κόσμο. Αυτό που με τρόμαζε ήταν ότι μπορεί να πεθάνω και να μην έχω δει τον κόσμο.

Σου άρεσε να ακούς τα βράδια λίγο πριν πας για ύπνο κάποιο παραμύθι ή και αργότερα να τα διαβάζεις;

Όχι, τα βράδια. Μου άρεσε να διαβάζω και να ακούω παραμύθια την ημέρα. Αυτά που άκουγα την ημέρα, τα σκεφτόμουν και τα ονειρευόμουν στον ύπνο μου το βράδυ. Είχα μάθει από μικρή, να ονειρεύομαι τη ζωή μου.

Είχες  κάποιο συγκεκριμένο ήρωα μέσα από τα παραμύθια που αγαπούσες πιο πολύ ή σου άρεσαν απλά οι ιστορίες τους;

Μου άρεσαν οι πρίγκιπες και οι βασιλοπούλες. Θαύμαζα τις νεράϊδες και ήθελα πολύ να τους μοιάσω. Να μπορώ κάποτε με το μαγικό ραβδί μου να μεταμορφώσω τον κόσμο.

Πόπη  μεγαλώνοντας μέσα από την δική σου γενιά των παραμυθιών, της αλάνας της μακριάς γαϊδούρας και του κρυφτού, ποιες διαφορές εντοπίζεις σήμερα όσο αφορά την σημερινή γενιά του tablet και του κινητού;

Τεράστιες είναι οι διαφορές. Την εποχή τη δική μου, τα παιδιά επικοινωνούσαμε μεταξύ μας, με τον προφορικό λόγο. Κάναμε παρέες, παίζαμε μαζί. Δημιουργούσαμε προσωπικές φιλίες. Σήμερα τα παιδιά κάνουν εικονικές φιλίες μέσω διαδικτύου με άτομα που ίσως να μη συναντήσουν ποτέ στη ζωή τους και να μη δουν πως είναι στην πραγματικότητα. Είναι απομονωμένα τα παιδιά και καλά… «δικτυωμένα».

Στην αρχή της εφηβείας σου, τι απαντούσες στους γονείς και φίλους σου όταν ρωτούσαν τι ήθελες  να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Κατ’ αρχάς ήθελα να γίνω καλός άνθρωπος. Ευγενική, καλόκαρδη, έξυπνη, δημιουργική, χαρούμενη, αισιόδοξη… απλά ανθρώπινη.

Γνωρίζω πως είσαι μητέρα και έχεις μια πανέμορφη κόρη. Θα ήθελα να μου πεις ποια ήταν η μεγαλύτερη σου δυσκολία που αντιμετώπισες ως γονιός να την μεγαλώσεις μέχρι σήμερα;

Δεν υπήρξε καμία δυσκολία. Απλά, είχα μεγάλη έννοια και ένιωθα μεγάλη ευθύνη, γιατί γεννήθηκε μέσα στη δεκαετία του ’90, τότε που άρχισε να γιγαντώνεται η κοινωνική διαφθορά στην Ελλάδα. Αλλά με τη βοήθεια του Θεού και την προσωπική μου επίβλεψη, έγινε καλός δημιουργικός  και χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία.

Πριν μπεις ενεργά στο χώρο της συγγραφής είχες ασχοληθεί  και με κάποιο άλλο επάγγελμα πιο πριν;

Ναι, από την ηλικία των 20 ετών εργάστηκα ως αισθητικός σε πολύ γνωστά κέντρα της Αθήνας. Από τη μαμά μου είχα μάθει να αγαπώ το επάγγελμα και να ομορφαίνω τις γυναίκες.

Πόπη θα ήθελα να σε ρωτήσω από ποια  ανάγκη, πιστεύεις ότι  γεννήθηκε το παιδικό παραμύθι και οι παιδικές ιστορίες στην ανθρωπότητα;

Από την ανάγκη που είχε το παιδί για παρηγοριά. Και όχι μόνο το παιδί αλλά και οι μεγάλοι. Το όνομα Παραμυθού που έδωσα στην ηρωίδα του τελευταίου μου βιβλίου, προέρχεται από την παρηγοριά, παρηγοριά. Η Παραμυθού μου, παρηγορεί, καθοδηγεί, δίνει συμβουλές και νόημα στη ζωή των μικρών, αλλά και των μεγάλων παιδιών.

Η σχέση σου με την συγγραφή από πότε ξεκινάει;

Από τότε που έγραφα κοριτσίστικο, παιδικό ημερολόγιο. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε. Πάντα ήθελα αυτά που έγραφα στα μυστικά κοριτσίστικα ημερολόγιά μου, να τα εκδώσω σε βιβλία. Δεν ήθελα να έχω μυστικά! Ήθελα αυτά που σκέφτομαι και που ζούσα να τα διαβάζει ο κόσμος σε βιβλία.

Η ιδέα για να γράψεις για «Τα όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς» πώς προέκυψε και πότε;

Πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν επισκέφθηκα φιλανθρωπικές οργανώσεις και έκανα παρουσίαση και ταυτόχρονα χάριζα το προηγούμενο παραμύθι μου, σε δομές παιδιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους τη φτώχεια και την πείνα. Τότε ήθελα να γίνω η γιαγιά Παραμυθού, δηλαδή η παρηγοριά τους. Εκείνη τη στιγμή συνέλαβα την ιδέα αυτού του βιβλίου.

Ποια είναι τα όνειρα που κάνει η Γιαγιά Παραμυθού;

Η γιαγιά Παραμυθού ονειρεύεται έναν ονειρικό και ειρηνικό πλανήτη, για τα παιδιά όλου του κόσμου, όπου δεν θα πεινάει και δεν θα διψάει και δεν θα πονάει κανένα παιδί.

Ποια είναι η σχέση της Γιαγιάς Παραμυθού με την Βασίλισσα των ονείρων, της φημισμένης Ονειροπόλας, της ξακουστής Ονειρήνης, τη Βασίλισσας των αγελάδων της Γαλάτειας, της Βασίλισσας των πουλερικών της Αυγούλας και της Βασίλισσας των μελισσών, της Μελισσάνθης; Πώς συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα πρόσωπα;

Η γιαγιά Παραμυθού σε αυτό το παραμύθι έχει τους βοηθούς της, όλους αυτούς που αναφέρατε. Είμαστε όλοι εμείς που αποτελούμε την σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία και έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι για να εξαλειφθεί από τον πλανήτη μας, η πείνα, ο πόλεμος και η δυστυχία που κυρίως πλήττουν τους αδύναμους και πολύ περισσότερο τα παιδιά.

Η Γιαγιά Παραμυθού αναφέρεται σε γεγονότα μυθοπλασίας ή σε αληθινά περιστατικά που έχουν συμβεί;

Φυσικά και είναι αληθινά τα περιστατικά. Δεν βλέπετε γύρω σας; Αναφέρεται στη Συρία, μια χώρα που μαστίζεται από τη φρίκη του πολέμου. Στην Παλαιστίνη μια χώρα που βρίσκεται σε διαρκή πολιορκία από τους γείτονές της, το Ισραήλ, στη Νότια Αφρική, μια χώρα όπου εκατομμύρια μαύροι ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε κατασκευές από λαμαρίνες.

Γιατί διάλεξες ως τίτλο του παραμυθιού σου «Το όνειρο της Γιαγιάς Παραμυθούς»

Γιατί τα όνειρα κρύβουν μέσα τους την ελπίδα. Κι εγώ θέλω να ελπίζω πως όλοι μαζί, αν προσπαθήσουμε αληθινά, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο της γιαγιάς Παραμυθούς.

Ποια είναι όμως η αγαπημένη σας φράση στο μυθιστόρημα;

Αυτό που λέει και εννοεί η γιαγιά Παραμυθού: «Τα παιδιά όλου του κόσμου, είναι και δικά μας παιδιά, είναι και δικά μας εγγόνια».

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει ένα  γονιός ένα πολύ καλό παραμύθι για παιδιά; Ποια πιστεύετε είναι τα βασικά κριτήρια για ένα καλό παραμύθι;

Ο γονιός που αγοράζει το παραμύθι για το παιδί του, κατ’ αρχάς διαβάζει τον τίτλο. Μετά ξεφυλλίζει το βιβλίο και βλέπει την εικονογράφηση του παραμυθιού και αμέσως μετά διαβάζει το οπισθόφυλλο, για να κατανοήσει το νόημα του παραμυθιού.

Πόπη πιστεύεις ότι μπορεί να περάσει διδακτικά μηνύματα και να επηρεάσει θετικά τα παιδιά ένα παιδικό παραμύθι όπως η Γιαγιά Παραμυθού;

Η γιαγιά Παραμυθού, συμβουλεύει και καθοδηγεί, τα όνειρα των παιδιών. Τα κάνει να ονειρεύονται έναν ονειρικό και ειρηνικό πλανήτη. Τα παραμύθια βεβαίως και μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά. Εξ’ άλλου αυτός είναι ο χαρακτήρας τους, εκπαιδευτικός και διδακτικός και συνάμα ψυχαγωγικός.

Ένα παραμύθι πως μπορεί να ενώσει τον κόσμο; Πως μπορεί να πάρει σάρκα και οστά και να φέρει όλο τον κόσμο κοντά;

Να μη μείνει μόνο σαν ένα κείμενο γραμμένο στο χαρτί. Να προχωρήσει και να γίνει κάτι πιο μεγάλο. Μια δράση. Μια παράσταση θεατρική. Μια αφορμή για να πάρει σάρκα και οστά η ιστορία και το μήνυμα του παραμυθιού.

Στο φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, Κυριακή των αποκριών, στο κλειστό Ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου, τι ακριβώς θα γίνει και ποιοι είναι αυτοί που θα συμμετέχουν σε όλο αυτό το εγχείρημα της “Γιαγιάς Παραμυθούς”;  Ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή;

Είναι ακριβώς αυτό που σας είπα πιο πάνω. Με το φεστιβάλ που διοργανώνουμε παίρνει σάρκα και οστά το μήνυμα του συγκεκριμένου παραμυθιού. Μεταφέρεται στο στάδιο όλο το Consept αυτού του βιβλίου. Δέκα κοινότητες από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Αρμενία, Αλβανία, Ουκρανία, Γεωργία, Συρία, Κωνσταντινοπολίτες, παίρνουν μέρος με δικά τους περίπτερα στα οποία θα έχουν εδέσματα από τις πατρίδες τους και τα χορευτικά των χωρών τους. Γίνεται με την υποστήριξη του Φόρουμ μεταναστών και στήριξη από το estiatoria.gr με το Greek taste beyond borders, όπου έχουν την επιμέλεια του Ελληνικού περιπτέρου, το οποίο θα έχει Ελληνικές γεύσεις από την εταιρεία Αφοι Κομπατσιάρη Α.Ε. Θα συμμετέχουν εκλεκτοί σεφ με επικεφαλής τον Γιώργο Τσελεμεντέ, εγγονό του διάσημου Νίκου Τσελεμεντέ.

Πόπη, εκτός από το παιδικό παραμύθι, ασχολείσαι με κάτι άλλο που σε γεμίζει;

Ναι, με τις δράσεις που κάνω σε σχολεία. Επισκέπτομαι με το παραμύθι μου ιδρύματα, όπου διαβάζω στα παιδιά των ιδρυμάτων και μετά τους κάνω δώρο το βιβλίο μου. Κάνω παραστάσεις θεατρικές για παιδιά. Τα παραμύθια μου τα κάνω θεατρικά σενάρια και ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, σύντομα και στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Ετοιμάζεις ήδη το επόμενο σου παραμύθι να φανταστώ;

Κάθε φορά που εκδίδεται ένα παραμύθι μου, φροντίζω να γίνει άμεσα και θεατρική  παράσταση κι εκεί θεωρώ ότι έχει κλείσει τον παραμυθένιο κύκλο του. Αμέσως μετά ξεκινάω τον επόμενο διδακτικό, δημιουργικό παραμυθένιο κύκλο. Δηλαδή το επόμενο παραμύθι.

Greekaffair.gr – Τσικορδάνος Κυριάκος Γιαννάκου Πόπη (Φώτο Αδαμαντία Λαουμτζή)

Πόπη  ευχαριστώ πολύ που αφιέρωσες λίγο από το χρόνο σου για τη συνέντευξη.

Εμένα είναι μεγάλη μου τιμή που με φιλοξενείτε στις σελίδες σας. Εύχομαι να κάνετε όνειρα πολλά, όνειρα για τη ζωή σας και για τη ζωή όλων των παιδιών του κόσμου.

Να συμπληρώσω πως το παραμύθι αυτό «Τα όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς» δεν πωλείται στα βιβλιοπωλεία αλλά το βρίσκετε στο τηλέφωνο 6973349039 και το παραλαμβάνετε άμεσα. Η τιμή του είναι στα 10 €.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο