ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Στέφανο Διαμαντόπουλο και παγκόσμιο πρωταθλητή σοκολάτας

Συνέντευξη με τον Στέφανο Διαμαντόπουλο και παγκόσμιο πρωταθλητή σοκολάτας

Αποκλειστική συνέντευξη με τον «Δημιουργό γεύσεων» Στέφανο Διαμαντόπουλο και παγκόσμιο πρωταθλητή σοκολάτας. 

Πρόκειται για το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Διαμαντόπουλου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 στην Αθήνα, προσφέροντας τότε τα θρυλικά ποντικάκια και τις πάστες σοκολατίνες. Το ζαχαροπλαστείο αργότερα μετακόμισε στον Πειραιά όπου από το 2000 και μετά, στο εσωτερικό του εργαστηρίου, υπήρξε μια αλλαγή που συνδυάστηκε με την άφιξη του υιού Στέφανου Διαμαντόπουλου από το Παρίσι, και την επαφή του εκεί με σημαντικούς pastry chefs της εποχής.

Ο Στέφανος έφερε μαζί του φρέσκο αέρα ανανέωσης αλλά και πολλές εμπειρίες που βάλθηκε να αξιοποιήσει στο Πειραιά, Le Votre Piree. Αν και στη γαλλική γλώσσα το όνομα είναι ανυπόστατο, εντούτοις συνάδει με την συνολική εικόνα του εργαστηρίου που δεν είναι καθόλου συμβατική. Επιπλέον κλείνει με αυτοσαρκαστική διάθεση το μάτι στον μεγάλο Gaston Lenôtre και τον διάσημο Οίκο του [Lenôtre Paris].

 

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής σοκολάτας Στέφανος Διαμαντόπουλος μίλησε στον Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

 

Στέφανε θα ήθελα να μου πεις που γεννήθηκες και που μεγάλωσες;

Η καταγωγή μου είναι από την Πύλο Μεσσηνίας.Γεννήθηκα και ζω όμως στον Πειραιά.

Πως ήταν τα εφηβικά σου χρόνια; Ήσουνα ένας ήρεμος έφηβος ή σου άρεσε η εξερεύνηση και η περιπέτεια;

Μάλλον το δεύτερο αφού να φανταστείς στα 15 μου πήγα στην Γαλλία  με δικά μου χρήματα που είχα μαζέψει από προσωπικές οικονομίες και σπούδασα την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, της κρύας κουζίνας, της αρτοποιίας και εξειδίκευση και στο παγωτό και στην σοκολάτα. Ήταν κάτι που αγαπούσα και λάτρευα από μικρός θεωρώ ότι γεννήθηκα να κάνω μόνο αυτό στην ζωή μου.

Ποιες είναι οι  σπουδές που έχεις κάνει γύρω από το επάγγελμα σου; 

Όπως σου προανέφερα φίλε μου Κυριάκο, έχω σπουδάσει στην Γαλλία την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, της κρύας κουζίνας, της αρτοποιίας και εξειδίκευση στο παγωτό και στην σοκολάτα. Ενώ παράλληλα σπούδασα και γαλλική φιλολογία στην Σορβόννη.

Στέφανε στο βιογραφικό σου έχεις την ευλογιά και την χαρά όλα αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής σου καριέρας να προσθέσεις κάποιες πολύ σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις. Θα ήθελες να μας πεις ποιες είναι αυτές;

Φυσικά και να στα αναφέρω, έχω διακριθεί 8 φορές με πρώτη θέση σε ελληνικούς διαγωνισμούς. Έχω διακριθεί 6 φορές σε ευρωπαϊκούς και είμαι 2ος παγκόσμιος πρωταθλητής σοκολάτας . Είμαι ο εκπρόσωπος των toques blanches στην Ελλάδα. Επίσης είμαι διαπιστευμένος καθηγητής ζαχαροπλαστικής και διαπιστευμένος κριτής παγκόσμιων διαγωνισμών.

Στέφανε πρόσφατα δημιούργησες δυο μοναδικά προϊόντα το ένα από αυτά είναι το «THE BEAN & THE BERRY». Μίλησε μας λίγο για αυτή σου την δημιουργία.

Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε σοκολάτες εξαιρετικής ποιότητας, ωφέλιμες, με υπέροχη γεύση και την υλοποιήσαμε με βάση την πολύχρονη τεχνογνωσία και τη μεγάλη μας αγάπη για τη σοκολάτα. Συνδυάσαμε τη μαύρη σοκολάτα με υπερτροφές Ελλήνων παραγωγών και απογειώσαμε τη γεύση και τη διατροφική αξία!

Το όνομα «THE BEAN & THE BERRY» πως το εμπνευστήκατε;

To όνομα είναι εμπνευσμένο από τα βασικά υλικά μας, τον κόκκο του κακάο (THE BEAN) και τον καρπό των μούρων, δηλαδή των υπερτροφών μας (THE BERRY).  Μας άρεσε η ιδέα ότι η συνάντησή τους σε ταξιδεύει ψηλά και μακριά με ένα αερόστατο: “When a bean met a berry, they flew away with a hot air balloon…”

Από τη σύλληψη της ιδέας Στέφανε μέχρι το να γίνει πράξη, συναντήσατε κάποια εμπόδια στην όλοι πορεία της πραγματοποιήσεις της ιδέας αυτής;

Λόγω του ότι το εργαστήριό μας ξεκίνησε το 1962 δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα εμπόδια. Με εξαίρεση το γραφειοκρατικό κομμάτι της βιολογικής πιστοποίησης που καθυστέρησε την προγραμματισμένη είσοδο του προϊόντος μας στην αγορά.

Δημιουργώντας τις σοκολάτες «THE BEAN & THE BERRY» πιστεύεις ότι κάνεις ένα βήμα παραπάνω ώστε να συμβάλλεις στην υγιεινή διατροφή του ανθρώπου;

Θεωρώ ότι οι σοκολάτες μας λόγω της διατροφικής τους αξίας και της εξαιρετικής τους ποιότητας συμβάλλουν στην υγιεινή διατροφή. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του καθενός μας ξεχωριστά ποια προϊόντα επιλέγει για τη διατροφή του.

Μίλησε μου λίγο και για την ΣΟΚΟΛΑΤΑ  που έχεις κάνει για τους  διαβητικούς «THE BEAN & THE BERRY ΜΕ ΜΑΛΤΙΤΟΛΗ»

Ναι, η σοκολάτα η συγκεκριμένη φτιαγμένη από μαλτιτόλη και αλκοόλη σακχάρου που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης και είναι αποτέλεσμα υδρογόνωσης της μαλτόζης που λαμβάνεται από το άμυλο. Έχει 75- 90% της γλυκύτητας της επιτραπέζιας ζάχαρης και λιγότερες θερμίδες. Η υψηλή γλυκύτητά της επιτρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να αναμιγνύεται με άλλα γλυκαντικά. Δεν προωθεί την τερηδόνα των δοντιών και απορροφάτε πιο αργά από τη σακχαρόζη, το οποίο την καθιστά κατάλληλη για κατανάλωση και από άτομα με διαβήτη.

Στέφανε εκτός από το να δημιουργείς διδάσκεις μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι σπάνιο στις μέρες μας …

Ναι, είναι αλήθεια. Κάνω 10 χρόνια μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επίσης διδάσκω πάνω στο κρασί και στην σοκολάτα σε δύο σχολεία στην Ελλάδα και κάνω σεμινάρια και σε ένα πανεπιστήμιο στην Λωζάνη της Ελβετίας.Τέλος διδάσκω επίσης στο πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα ψυχικής υγείας στους φοιτητές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Στέφανε αποκάλυψε μας ένα από τα πολλά βασικά υλικά που χρησιμοποιείς ώστε να δημιουργήσεις αυτές τις μυστήριες θεϊκές σοκολατένιες δημιουργίες;

Ένα πολύ βασικό συστατικό για ένα σοκολαταποιό, είναι ότι είμαι εγώ ο ίδιος  παράγωγος της σοκολάτας των προϊόντων μου  από τον πρωτογενή καρπό. Αυτό είναι πολύ βασικό στοιχείο  για όσους γνωρίζουν από ζαχαροπλαστική.

 Ποια είναι η γκάμα προϊόντων που θα συναντήσει κάποιος που θα επισκεφθεί το  LEVOTRE PIREE;

Παράγω προϊόντα με όλη την γκάμα της ελληνικής γαστρονομίας. Όπως το μέλι, τα βότανα, τα τυριά, τα αποστάγματα, το κρασί, η μπίρα, τσίπουρο, το κρέας, το ψάρι, τα λουλούδια και ότι άλλο υπάρχει. Και φυσικά είμαι ανοιχτός σε κάθε νέα πρόταση που έχει να κάνει με ελληνικό προϊόν. Μου αρέσει να πειραματίζομαι σε νέα υλικά που μου, προτείνουν.

Στέφανε η γκάμα προϊόντων «THE BEAN & THE BERRY» διαθέτουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις που χρειάζεται ως προϊόν;

 Ναι φυσικά και έχουν πιστοποιήσει η βιολογική  εάν παρατηρήσεις από πίσω έχει το φιλαράκι και τον κωδικό πιστοποίησης όπως και οι διαβητικές από τον ΕΟΦ και το χημείο του κράτους .

Μότο έχεις;

Η σπεσιαλιτέ μου θεωρώ ότι θα είναι η επόμενη δημιουργία που θα κάνω.

Αλήθεια φίλε μου πολύ καλή η δημιουργία και όλα αυτά που κάνεις αλλά έχεις σκεφτεί κάποια στιγμή όλα αυτά να τα αποτυπώσεις στο χαρτί και να γράψεις ένα βιβλίο με της δημιουργίες σου και την σοκολάτα;

(Γέλια). Μέσα στην σκέψη μου είσαι. Τι να πω; Ναι, έχω ξεκινήσει και συγγράφω το πρώτο μου βιβλίο. Περισσότερα δεν μπορώ να σου πω προς το παρόν αλλά να ξέρεις θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθεις μόλις ολοκληρωθεί …

 

Συνεργασίες στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα σε Αυστραλία και Αμερική σε ενδιαφέρουν ;

Φυσικά και με ενδιαφέρουν αν και το τελευταίο καιρό έχουν γίνει δυο προτάσεις η μια από Αμερική και άλλη  από Αυστραλία από ένα μεγάλο γερουσιαστή όνομα δεν θέλω να αναφέρω ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρων να πάει το προϊόν μου στην Αυστραλία .

Στέφανε όλα αυτά που δημιουργείς που μπορεί να τα βρει και να τα δοκιμάσει κάποιος που ενδιαφέρεται;

Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τα σοκολατένια μου δημιουργήματα  και όχι μόνο μπορεί να με βρει στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ LEVOTRE PIREE, Κουντουριώτου 166, Πειραιάς,  τηλ – 210 4122577

 

 

 

Related posts

Συνέντευξη Ι. Χατζημεστή: Στόχος είναι τα «Χρώματα Αγάπης» να παρέχουν συνεχή και αδιάκοπη προσφορά στον συνάνθρωπο

Συνέντευξη Λευτέρης Ελευθερίου:«Το ιστορικό θέατρο με φέρνει πιο κοντά στο κύτταρο μου»

Συνέντευξη Γιαννάκου Πόπη: “Η γιαγιά Παραμυθού, συμβουλεύει και καθοδηγεί, τα όνειρα των παιδιών”