Κοινοποιείστε το άρθρο

Συνέντευξη Μαυρίκιος Μαυρικίου στον Κυριάκο Τσικορδάνο.

Πού γεννήθηκες και πού πέρασες τα εφηβικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη  Λεμεσό της Κύπρου. Ευτυχώς στο νησί μου υπάρχει έντονα το στοιχείο της μουσικής παιδείας. Έτσι από πολύ μικρός ξεκίνησα μαθήματα πιάνου και τραγουδιού σε γειτονικό ωδείο. Ανήκω στην κατηγορία αυτών των τυχερών παιδιών που οι γονείς τους αντιλαμβάνονται από νωρίς το ταλέντο τους και τα στηρίζουν στα θέλω τους. Όταν έγινα πια έφηβος ήξερα ήδη τι ήθελα να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου και έτσι έβαλα από νωρίς τις βάσεις για να κτίσω με αργά και σταθερά βήματα μια καριέρα έτσι όπως την ονειρευόμουν.

Synenteuksi Maurikios Maurikiou 6

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τη μουσική;

Ήδη από πολύ μικρός ένιωθα αρκετές φορές ότι γεννήθηκα για να κάνω αυτό και μόνο αυτό. Απ’ όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τον κόσμο το αποφάσισα. Ξυπνούσα με μουσική, κοιμόμουν με μουσική και όταν δεν είχα τι άλλο να κάνω άκουγα μουσική. Ήταν η διέξοδος στα αδιέξοδά μου, ήταν το ξέσπασμά μου και με γέμιζε όσο τίποτα και κανένας.

Δυο στοιχεία πολύ απαραίτητα για έναν καλλιτέχνη είναι το ήθος και ο σεβασμός. Ποιοι ήταν οι δάσκαλοι που σου τα δίδαξαν αυτά;

Οι πρώτοι δάσκαλοι που μου δίδαξαν αυτά τα στοιχεία αλλά και πολλά άλλα ήταν οι γονείς μου. Τους οφείλω πολλά! Αυτοί ανακάλυψαν πρώτοι το ταλέντο μου, αυτοί με πίστεψαν, αυτοί με στηρίζουν τόσα χρόνια, αυτοί είναι πάντα εκεί όταν μια πόρτα κλείνει για να μου υπενθυμίσουν ότι άλλη μια θα ανοίξει σύντομα. Κανένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για όλα αυτά που μου έχουν μάθει.

Synenteuksi Maurikios Maurikiou 2

Με την οικογένεια σου ποια είναι η σχέση σου, και τι είπαν όταν είδαν πω ς αποφάσισες να ακολουθήσεις καριέρα ερμηνευτή;

Από όταν ήμουν πολύ μικρός μέχρι και σήμερα ο ρόλος της οικογένειάς μου είναι πολύ σημαντικός σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Πάντα ήταν σύμμαχοι στα πιστεύω καιστα θέλω μου. Τους έχω ευχαριστήσει άπειρες φορές και δε θα σταματήσω ποτέ να το κάνω. Όταν κατάλαβαν ότι θέλω  να ακολουθήσω επαγγελματικά την μουσική και το τραγούδιμε στήριξαν. Ποτέ δεν προσπάθησαν να μου αλλάξουν κατεύθυνση, ποτέ δεν μου έκοψαν τα φτερά και τα όνειρά μου και ποτέ δεν με άφησαν μόνο μου. Το μόνο που επέμεναν και είχαν δίκαιο ήταν  να  κάνω καλά τη δουλειά μου και ναν τη σπουδάσω σε βάθος. Τους σέβομαι και τους θαυμάζω πολύ και θα τους ευγνωμονώ πάντα για την υποστήριξη και την απέραντη αγάπη τους. Ακόμα και τώρα σε κάθε μου συναυλία ταξιδεύουν από την Κύπρο για να είναι πάντα δίπλα μου, να μοιραστούν την αγωνία μου, να μου δώσουν την ευχή τους αλλά και την αγκαλιά που κανείς άλλος δεν μπορεί..την αγκαλιά της μάνας και του πατέρα. Σε όλο αυτό τον αγώνα έχω πάντα στο πλευρό μου τον αδελφό μου και την μικρή μου αδελφή, για τους οποίους είμαι πολύ περήφανος που βρήκαν και αυτοί το δρόμο τους και ακολουθούν τα όνειρά τους με επιτυχία.

Ποια είναι η γνώμη σου σου για το The Voice; Θα ξαναπήγαινες; Τι θα πρότεινες στα νέα παιδιά; Πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοια σόου. Ένας καλλιτέχνης που βγαίνει μέσα από διάφορες εκπομπές ταλέντων πιστεύεις ότι έχει ημερομηνία λήξεως;

Δεν έχω κακή άποψη για το The Voice. Δεν έχω μετανιώσει που πήγα και θα συμβούλευα και άλλα παιδιά να πάνε. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί τρόποι για να αναδειχθεί ένας νέος καλλιτέχνης. Προσωπικά, έχω κερδίσει πολλές καινούριες εμπειρίες, φιλίες και συνεργασίες απο το παιχνίδι. Η αλήθεια είναι πως η ιστορία έχει δείξει πως ο «εύκολος» δρόμος αυτών των talent shows προσφέρει τις περισσότερες φορές μια εφήμερη δημοσιότητα πο υέχει ηεμρομηνία λήξης. Ωστόσο, έχει δείξει και ότι πολλοί καλλιτέχνες που απορρίφθηκανή δεν διακρίθηκαν στα talent shows κάνουν  καριέρα και εκπληρώνουν τα όνειρά τους και άλλοι που διακρίθηκαν με πρώτες θέσεις δεν κάνουν τίποτα! Για μένα ο κύκλος των εμφανίσεών μου σε talent shows έχει κλείσει. Αυτό που έπρεπε να κάνουν το έκαναν, μου άνοιξαν το δρόμο. Τώρα πια έχω συστηθεί στο κοινό και έχω πάρει το δρόμο μου. Στο χέρι μου είναι να αρπάζω τις ευκαιρίες, να παλεύω συνεχώς για να γίνομαι καλύτερος και να κάνω πράγματα.

Synenteuksi Maurikios Maurikiou 3

Πρόσφατα ξεκίνησες να συνεργάζεσαι με έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες, τον Μίμη Πλέσσα. Θα θεωρούσες αυτή τη συνεργασία ως σταθμό στην καριέρα σου;

Αναμφίβολα είναι ο πρώτος μου μεγάλος σταθμός! Νιώθω ειλικρινά ευγνώμων τόσο προς τον ίδιο, αλλά και προς το κοινό που μας αγκαλιάζει και μας στηρίζει σε κάθε συναυλία! Σε κάθε μας πρόβα, συνάντηση, συναυλία φυλάω σαν φυλαχτό τις συμβουλές του και  μαγεύομαι  κάθε φορά που χαϊδεύει τα πλήκτρα του πιάνου για να τραγουδήσω. Μετά από όλες αυτές τις συναυλίες που πραγματοποιήσαμε και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε τολμώ  να πω  ότι για μένα ο Μίμης Πλέσσας δεν είναι μόνο ο κορυφαίος συνθέτης, ο κορυφαίος μαέστρος, ο κορυφαίος πιανίστας και ο κορυφαίος δάσκαλος αλλά και ο καλλιτεχινός μου πατέρας. Είναι ο άνθρωπος που με πίστεψε από την αρχή, με καθοδήγησε, μου έμαθε πολλά πράγματα και με ενέπνευσε να διευρύνω ακόμα περισσότερο τους μουσικούς μου ορίζοντες.

Τι ήταν αυτό που σε άγγιξε στα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και επέλεξες να συνεργαστείς μαζί του;

Αυτό που με κέρδισε  από την πρώτη στιγμή στο έργο του ήταν τελικά το πόσο μπροστά στην εποχή του ήτανκαι μέχρι και σήμερα! Συνειδητοποίησα ότι έχουμε και οι δύο ένα κοινό στοιχείο, μια μουσική τρέλα! Αυτό που του ζήτησα να κάνω δεν  είναι κάτι που θα το επέτρεπαν όλοι οι συνθέτες. Μου έδωσε το ελεύθερο να «πειράξω» τα τραγούδια του και να τους βάλω  και τη δική μου σφραγίδα. Στην ουσία επέλεξα μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του, τα «μετέφρασα» στη δική μου μουσική γλώσσα, τα διασκεύασα, έβαλα τις δικές μας ενορχηστρωτικές πινελιές, τα μετέφερα στο δικό μου μουσικό παρόν και τα συστήνω ξανά στο ευρύ κοινό. Όχι απλά το δέχτηκε όλο αυτό, όχι απλά τον ικανοποίησε και τον ενθουσίασε πλήρως το αποτέλεσμα αλλά μας κάνει και τη μεγάλη τιμή να το έχουμε μαζί μας να μας συνοδεύει στο πιάνο και να γίνεται ένα με εμάς.

Synenteuksi Maurikios Maurikiou 4

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και το νέο σου τραγούδι, μίλησέ μας για αυτή τη νέα δουλειά σου.

«Τραγούδια που δεν έχουν εποχές» είναι ο ομώνυμος τίτλος του τραγουδιού που μου εμπιστεύονται ο συνθέτης Μίμες Πλέσσας και η στιχουργός Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα στο πλαίσιο της πρώτης μας δισκογραφικής συνεργασίας. Θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που μου το εμπιστεύονται. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο τραγούδι, γεμάτο εικόνες, μυρωδιές και βιωμένες μνήμες. Η μαγική μουσική του μεγάλου δασκάλου αγκάλιασε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο τους ταξιδιάρικους στίχους της Λουκίλας Καρρέρ-Πλέσσα που μας υπενθυμίζουν με έναν ξεχωριστό τρόπο τα πολύτιμα διαχρονικά τραγούδια-διαμάντια που έγραψε ο Μίμης Πλέσσας. Στο πλάισιο αυτής της νέας δουλειάς θα ηχογραφήσουμε με την «Ορχήστρα των Αισθήσεων» και κάποιες από τις διασκευές μας σε γνωστά τραγούδια του μαέστρου που αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή από το κοινό που αγκαλιάζει την κάθε μας συναυλία εντός και εκτός Αθήνας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και το G-Production Studio και τον μουσικό παραγωγό Τίτο Γεωργιάδη που έχει αναλάβει την ηχογράφηση των τραγουδιών σε αυτό το υψηλών προδιαγραφών στούντιο.

Μαυρίκιε, στις 28 Φεβρουαρίου θα κάνεις ένα πολύ σημαντικό live και σε αυτό θα συμβάλει ως χωρηγός επικοινωνίας και το greekaffair.gr, θέλεις να μας πεις τι ακριβώς θα κάνεις;

Στην ουσία πρόκειται για μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και μαέστρο Μίμη Πλέσσα καθώς και στις βιώμένες μνήμες που έχουν χαράξει τα τραγούδια του. Έχοντας μαζί μου στη σκηνή τον ίδιο το δημιουργό και την ορχήστρα μου, την «Ορχήστρα των Αισθήσεων», θα παρασύρουμε το κοινό να ταξιδέψει στον έρωτα, τους πόθους , τις ευαισθησίες και στο πέρασμά του από την ζωή με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Την συγκεκριμένη βραδιάθα παρουσιάσουμε επίσημα για πρώτη φορά και το κομμάτι «Τραγούδια που δεν  έχουν εποχές» ‘ετσι όπως ηχογραφήθηκε για να κυκλοφορήσει δισκογραφικά. Όλα αυτά στο Sirocco στην παραλία Γλυγάδας (Διαδόχου Παύλου 33, τηλ. 210-8942403) το ερχόμενο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00. Επί την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω καιτην σπουδαία ομάδα των συνεργατώνμου που βρίσκεται πίσω από τα φώτα της σκηνής. Τον Βασίλη Κονίδη για την φιλοξενία στην υπέροχη αυτή μουσική σκηνή του Sirocco και για την άψογη συνεργασία που έχουμε ΄πολα αυτά τα χρόνια, τη Αλίκη Δανάλη για την επικοινω νία των συναυλιών μας με τον μαέστρο και όχι μόνο, τον Παν αγιώτη Γιαννέλο για την επιμέλεια του ήχου και των φωτισμών, τον Δημήτρη Ιωαννίδη για την βοήθειά του στην διοργάνωση της βραδιάς, και άλλους πολλούς και σημαντικούς ανθρπώ πους της ζωής και της δουλειάς μου.

Εκτός όμως από σχέδια και πλάνα γύρω από τη μουσική, έχεις και προσωπική ζωή; Πώς σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Για όλα υπάρχει μι αχρυσή τομή. Φυσικά και έχω και προσωπική ζωή! Εξάλλου, η προσωπική ζωή πάει πακέτο με την επαγγελματική. Η μία μπαίνει μέσα στην άλλη και το αντίθετο. Στην δουλειά μου έχω γνωρίσει ανθρώπους που τους έχω κάνει μέρος της προσωπικής μου ζωής αλλά και στις προσωπικές μου σχέσεις έχω ζήσει καταστάσεις και έχω νιώσει συναισθήματα που με έχουν βοηθήσει στην δουλειά μου, όπως για παράδειγμα να εκφραστώ καλύτερα όταν ερμηνεύω ένα τραγούδι λόγο βιωμάτων. Τον λίγο ελεύθερο χρόνο που δεν ασχολούμε με την μουσική διαβάζω  βιβλία, πηγαίνω θέατρο και κινηματογράφο και κάνω βόλτες.

Όταν θέλεις να χαλαρώσεις ποιο μέρος επιλέγεις; Έχεις κάποιο προσωπικό καταφύγιο;

Το καταφύγιό μου είναι η μουσική. Μπορέι να ακούγετε γραφικό αλλά είναι η αλήθεια. Έτσι χαλαρώνω, έτσι ηρεμώ, έτσι γεμίζω τις μπαταρίες μου και έτσι γεμίζω και ο ίδιος εσωτερικά. Δεν υπάρχει καλύτερο καταφύγιο για μένα από τα πλήκτρα ενός πιάνου και έμπνευση. Το πιο μεγαλειώδες στοιχείο της μουσικής είναι η μουσική δημιουργία, η σύνθεση μιας μουσικής με τα όποια συναισθήματα μπορεί να νιώθεις εκείνη τη στιγμή.

Τα επαγγελματικά σου πλάνα πώς συνεχίζονται; Ποια όνειρα και σχέδια έχεις; Τι να περιμένουν οι φίλοι σου;

Πολλά!!! Ελπίζω ότι θα τα εκπληρώσω όλα με επιτυχία. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να πάρω με άριστα το πτυχίο μου φέτος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και να ολοκληρώσω με επιτυχία τον κύκλο των σπουδών μου. Επίσης, όπως σας είπα, αυτή την περίοδο είμαστε στο στούντιο με τον Μίμη Πλέσσα και την «Ορχήστρα των Αισθήσεων» και ετοιμάζουμε δισκογραφική δουλειά που ανυπομονώ να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει. Σημαντικό για μένα είανι να αρχίζω να χτίζω σιγά-σιγά και μια καριέρα όπως την ονειρεύομαι και να δημιουργήσω ένα δικό μου ρεπερτόριο με τραγούδια που δεν προσβάλουν την αισθητική και τις γνώσεις μου. Επιπρόσθετα, είμαι σε μια φάση που ετοιμάζω και την μουσική μου σχολή στην Κύπρο επειδή πιστεύω πολύ στο ταλέντο των νέων της. Στα σχέδια είναι και κάποιες ωραίες παραγωγές και συνεργασίες με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Επιπλέον, γράφω και μουσική για θέατρο που σύντομα θα ακούσετε ένα δείγμα. Ταυτόχρονα, κάνω  και ιντερνετικό ραδιόφωνο κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 στο m-wordradio.gr με καλλιτεχνικά θέατα και σπουδαίους καλεσμένους. Τέλος, πρόσφατα ξεκίνησα να διδάσκω «Ελληνικό μιούσικαλ στο θέατρο και τον κινηματογράφο» κάθε Σάββατο 15:00-17:00 στην πρώτη επαγγελματική σχολή musical στην Ελλάδα P.M.T.P by Σία Κοσκινά. Αυτά μόνο!!!

Μαυρίκιε ευχαριστώ πολύ που δέχτηκες να σε φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr

Εγώ σας ευχαριστώ που είστε πάντα δίπλα μου και με στηρίζετε σε κάθε βήμα. Σας χρειαζόμαστε για να προβάλουμε τη δουλειά μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς! Σας ευχαριστώ για όλα.

 

Συνέντευξη: Κυριάκος Τσικορδάνος

Φωτογραφία: Αδαμαντία Λαουμτζή

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο