ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη: Αλεξάνδρα Κόνιακ «Η μουσική δεν έχει όρια »

Το greekaffair.gr και ο Κυριάκος Τσικορδάνος συνάντησαν την νέα ταλαντούχα ερμηνεύτρια  Αλεξάνδρα Κόνιακ και συνομίλησαν μαζί της. 

Αλεξάνδρα σε καλωσορίζουμε στο greekaffair.gr 

Καλώς σας βρήκα.

Θα ήθελα να σε γυρίσω μερικά χρόνια πίσω. Τι παιδί ήσουν στο σχολείο; Είχες φίλες; Ήσουν κοινωνική ή σου άρεσε να παίζεις μόνη σου;

Αγαπούσα το σχολείο κι ήμουν τυχερή γιατί βρέθηκα σε πολύ υγιές περιβάλλον, με εξαιρετικούς παιδαγωγούς και στις τρεις βαθμίδες. Πάντα είχα την τάση να συναναστρέφομαι με όλους τους συμμαθητές μου αλλά με λίγους καλλιεργούσα πραγματικά ουσιαστικές σχέσεις. Στο δημοτικό ήμασταν κάτι σαν συμμορία πέντε κοριτσιών, που χόρευαν στα διαλείμματα, τραγουδούσαν κι έκαναν κατακόρυφο. Στο γυμνάσιο όμως άρχισα να χτίζω τις πιο μακροχρόνιες, σταθερές και σημαντικές για τη ζωή μου φιλίες. Στηρίγματα που κρατάνε μέχρι σήμερα.

Προέρχεσαι από οικογένεια μουσικών. Πώς αντέδρασαν στο άκουσμα ότι θες να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Οι γονείς μου από πολύ νωρίς με παρότρυναν να ασχοληθώ με τη μουσική. Όταν άρχισαν λοιπόν να πολλαπλασιάζονται οι δραστηριότητες και οι ευθύνες μου στο τραγούδι, ήταν υποστηρικτικοί, μου έδειχναν εμπιστοσύνη και με βοηθούσαν να εξελίξω τη τέχνη μου, τονίζοντάς μου πόσο σημαντικό είναι να μην επαναπαύομαι στις ευκολίες μου.

Πες μας για τις μουσικές σου σπουδές.

Ξεκίνησα πολύ μικρή τις θεωρητικές σπουδές, το βιολί στην ηλικία των εννέα ετών και στην εφηβεία πλέον επικεντρώθηκα στη φωνητική. Πήρα το πτυχίο μου στο μοντέρνο τραγούδι και συνεχίζω σταθερά να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου στο αντικείμενο.

Το επίθετο σου είναι «Κόνιακ». Ποια είναι η ιστορία του;

Η ιστορία του ξεκινάει από τον προπάππου μου, ο οποίος ήταν γεννημένος στην πόλη Κονιάκ της Γαλλίας από εκεί που προέρχεται και το ποτό. Φέτος το καλοκαίρι βέβαια, ερχόμενη σε επαφή με πολλούς συγγενείς, σχεδόν από όλον τον κόσμο, άρχισαν να αναδύονται κι άλλες ιστορίες, που δεν κατέληξαν όμως κάπου επιβεβαιωμένα! Ένα χάος το Κονιακέικο!

Αλεξάνδρα στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής θεωρείσαι μια νέα ταλαντούχα φωνή και με ένα πολύ σπάνιο και ιδιαίτερο μέταλλο στην φωνή σου. Θα ήθελα να μου πεις, ποιο είναι το είδος μουσικής που αγαπάς πιο πολύ και σε εκφράζει ως ερμηνεύτρια;

Σε αντίθεση με τη μουσική που αγαπώ να ακούω, η οποία είναι αρκετά αφαιρετική, αυτό που με αγγίζει περισσότερο στα τραγούδια που ερμηνεύω είναι πρωτίστως η μελωδία, ο ρυθμός και δευτερευόντως ο στίχος. Εκτιμώ όμως πολύ τον λόγο, κυρίως όταν είναι άμεσος, καλογραμμένος, με πνεύμα και γούστο.

Ένας καλλιτέχνης πότε πιστεύεις αποδίδει καλύτερα όταν πονάει ή όταν χαίρεται;

Μάλλον εξαρτάται από τα τραγούδια που ερμηνεύει.

Αν η ζωή ήταν ένας καμβάς με χρώματα, ποια είναι τα χρώματα που θα έβαζες για σένα;

Επειδή πιστεύω πολύ στην ισορροπία του ανθρώπου, θα διάλεγα όλα τα χρώματα και θα ευχόμουν να είναι πάντα εκεί, όλα.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε τον πρώτο σου ολοκληρωμένο προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Λαχείο». Μίλησε μας για αυτήν την δουλειά.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική μου εταιρεία, Polymusic, τον Δεκέμβριο του ’17 και οι περισσότερες υπογραφές σε στίχο και μουσική ανήκουν στον πιο στενό μου συνεργάτη, Χρίστο Σερενέ, ο οποίος επιμελήθηκε και όλες τις ενορχηστρώσεις. Πρόκειται για 10 σύγχρονα τραγούδια, για τα οποία νιώθω υπερβολικά υπερήφανη και δε θα άλλαζα ούτε ανάσα.

Τα τραγούδια του άλμπουμ, κάτω για από ποια κριτήρια επιλέχθηκαν;

Είναι τραγούδια στα οποία μου άρεσε πάρα πολύ η μουσική, ο στίχος και ένιωσα πως μου ταιριάζουν και μπορώ να τα υποστηρίξω.

Με τον συνθέτη Χρίστο Σερενέ πώς γνωριστήκατε;

Η γνωριμία μας παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μιας και δε θυμάται κανένας από τους δύο την πρώτη μέρα! Σίγουρα θα ήταν σε κάποια αίθουσα ή διάδρομο του Ωδείου, όπου σπουδάζαμε.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει καλλιτεχνικά;

Για αρχή, είναι ο πιο ακομπλεξάριστος άνθρωπος που έχω γνωρίσει κι αυτό μου δίνει τεράστια ανακούφιση τόσο για τα πράγματα που σκέφτομαι όσο και για αυτά που θέλω να προτείνω. Είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, οξυδερκής κι έχουμε μια κοινή θεώρηση των πραγμάτων πάνω στην τέχνη -κι όχι μόνο- και τις προεκτάσεις της. Αυτό όπως και η αισθητική είναι κυρίως αυτά που μας ενώνουν.

Ποια είναι η μουσική ταυτότητα της Κόνιακ;

Επειδή ο πειραματισμός δε σταματάει ποτέ κι η μουσική δεν έχει όρια, νιώθω πως κι η ταυτότητα συνεχώς θα μεταβάλλεται. Αυτή την περίοδο νιώθω λίγο πιο κοντά στην pop σαν διάθεση, με ένα στίχο που φλερτάρει με την έντεχνη σκηνή και έναν ήχο που συμβαδίζει με την εποχή μας.

Διδάσκεις  φωνητική στο “Lab Music Education”. Πες μας λίγα λόγια για αυτήν την εμπειρία.

Το να ξεκινήσω τη διδασκαλία, ήταν από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια στη ζωή μου και δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή. Η επαφή με μαθητές διαφόρων ηλικιών μου προσφέρει πολύτιμα ερεθίσματα μέσα απ’ τα οποία νιώθω ότι γίνομαι συνεχώς κι εγώ καλύτερη.

Κάνεις όνειρα για τη ζωή σου;

Συνεχεία. Σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας.

Ο έρωτας σε αποσυντονίζει;

Με αποσυντονίζει αλλά τον αφήνω να με συντονίσει κιόλας, γιατί αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα!

Η Αλεξάνδρα έχει προσωπικό καταφύγιο για τις δύσκολες στιγμές της;

Βέβαια κι έχει. Το σπίτι, τη μουσική, τον εαυτό της, αλλά το σημαντικότερο καταφύγιο όλων, είναι τα λόγια και οι αγκαλιές αυτών που αγαπάει.

Αλεξάνδρα  σε ευχαριστώ που δέχτηκες  να σε φιλοξενήσουμε στο greekaffair.gr

Εγώ ευχαριστώ!

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος

 

 

Related posts

Ο Σπύρος Μπιμπίλας μιλάει στην εκπομπή greekaffair για το νέο του κωμικό ρόλο στους Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες

Συνέντευξη Σεραφείμ Σίλας στο greekaffair.gr :θεωρώ ότι stand up comedy αναπτύσσεται και εδραιώνεται σιγά σιγά

Συνέντευξη με την εικαστικό Ιώ Παππά: «Η ζωγραφική ήταν πάντα στη ζωή μου»