ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Ελένη Ράντου:«O ρόλος της Τζάσμιν είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα»

Η Ελένη Ράντου παραχώρησε συνέντευξη στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο με αφορμή την θεατρική διασκευή που έκανε στην «Τζάσμιν» – «O ρόλος της Τζάσμιν είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα» 

Πιο συγκεκριμένα στο θέατρο Διάνα βρέθηκε το  greekaffair.gr και ο Κυριάκος Τσικορδάνος  λίγα εικοσιτετράωρα πριν την μεγάλη πρεμιέρα της «Τζάσμιν» όπου σκηνοθετεί ο μεγάλος θεατρικός σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής, εννοώ την υπογραφή στην θεατρική διασκευή βάζει η ίδια η πρωταγωνίστρια της παράστασης  Ελένη Ράντου.

Πως προέκυψε η συνάντηση Ελένη Ράντου και «Τζάσμιν»;

Προέκυψε γιατί πριν από την «Τζάσμιν» ήθελα να συναντήσω το Γούντι Άλεν με οποιοδήποτε τρόπο. Από το νευρικό εραστή έχω κολλήσει μαζί του, νομίζω είναι δάσκαλος για μένα. Στην δραματουργία του, στον τρόπο που παίζει κωμωδία αλλά και όταν είναι ακόμα ανενεργός από την κωμωδία, εγώ τον παρακολουθώ πιστά. Οπότε όταν είδα την ταινία και είδα πόσο αυτόνομα θεατρικό έργο είναι είπα μέσα μου τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή  και μια ευκαιρία για να επικοινωνήσω και να συναντηθώ μαζί του.

Βλέποντας την ταινία «Τζάσμιν» τι ήταν αυτό που σε άγγιξε τόσο πολύ ώστε να σε παρακινήσει να το κάνεις θεατρικό έργο;

Η άλλη ματιά πάνω στο “λεωφορείο ο πόθος”. Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο  Γούντι Άλεν την ταινία ” λεωφορείο ο πόθος” έχει μια αμερικανιά όπου ένιωσα ότι με την διασκευή που έκανε πήρε αυτό το πολύ αμερικάνικο θέμα και το μετέτρεψε σε παγκόσμιο.

Η Ελένη Ράντου βλέπει στοιχεία του χαρακτήρα της στο πρόσωπο της  «Τζάσμιν;

Κανένα, κανένα όμως. Για μένα αυτός ο ρόλος ήταν η απολυτή μετατόπιση, κατά αρχήν να φανταστείς Κυριάκο το μεγαλύτερο μου πρόβλημα ήταν να την συμπαθήσω  ιδεολογικά κλώτσαγα μέσα μου. Για μένα αυτός ο ρόλος ήταν κάτι καινούργιο γιατί συνήθως στο θέατρο παίζω ρόλους που είναι κοντά μου ή έχω κοινά στοιχεία με το ρόλο. Εδώ μιλάμε όμως για έναν ρόλο κόντρα στα εγώ μου και το άκρως αντίθετο από την Ελένη.

Ελένη είσαι μια ηθοποιός  που έχει ερμηνεύσει πολλούς και αρκετά μεγάλους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η «Τζάσμιν»  όμως είναι κάτι το διαφορετικό για εσένα. Είναι ένας ρόλος όπως είπες, κόντρα στα εγώ σου. Για την Ελένη Ράντου αυτός ο ρόλος είναι ένα μεγάλο στοίχημα;

Ναι είναι ένα στοίχημα για μένα, γιατί η διαχείριση αυτό του ρολού θέλει μεγάλη προσοχή και τι εννοώ; Σε αυτό το ρόλο ο πρωταγωνιστής πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στο τι δεν πρέπει να κάνει, οπότε είναι ένας ρόλος που πρέπει να πετάξεις πράγματα. Το κείμενο είναι τόσο στέρεο που δεν πρέπει να καταδείξεις. Πρέπει να είσαι. Ακριβώς γιατί έρχεται και από μια ταινία  όπου στο κινηματογράφο ο κώδικας είναι «είμαι» δεν παίζω. Οπότε όλη η δουλειά ήταν τι δεν πρέπει να κάνω και όχι τι πρέπει να κάνω. Είναι ένα στοίχημα ωριμότητας και αφαίρεσης όπου όταν αρχίζεις και αφαιρείς γνωρίζεις τότε ότι έχουν ωριμάσει τα μέσα σου.

ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΤΖΑΣΜΙΝ

Ελένη,  ποιες είναι οι  διαφορές που θα αντικρίσει κάποιος που έχει παρακολουθήσει την «Τζάσμιν» στο σινεμά και θα έρθει να την δει και στο θέατρο;

Κοίταξε Κυριάκο ο Γούντι Άλεν έχει γράψει και σύγχρονος  έχει γυρίσει μια απόλυτα ρεαλιστική ταινία, ενώ εμείς έχουμε κάνει ένα μαγικό ρεαλισμό. Δηλαδή όλα τα flashback της ταινίας είναι σαν να γεννιούνται μέσα στο μυαλό της, οπότε έχει μπει το στοιχείο του μαγικού που δεν είχε η ταινία μέσα μέχρι σήμερα.

Όταν η Ελένη Ράντου ολοκλήρωσε την θεατρική διασκευή του κειμένου «Τζάσμιν» και ήρθε η ώρα να πατήσει το enter στο βάθος πίστευε ότι θα πάρει θετική απάντηση ;

Στο βάθος βάθος ναι !!! Θα έλεγα ότι ήμουνα σίγουρη κιόλας ότι θα επιστρέψει πίσω το εμαιλ με θετική απάντηση. Αλλά επίσης ήμουνα αποφασισμένη ότι αν πάλι ήταν αρνητική η απάντηση του Γούντι , τότε φέτος δεν θα δουλέψω. Ίσως να έκανα ένα δεύτερο ή τρίτο. Μέχρι εκεί όμως.

θεωρείς ότι η θεατρική παράσταση «Τζάσμιν» που θα ανέβει στο θέατρο Διάνα και έτσι όπως την έχεις διασκευάσει, είναι επίκαιρη όσον αφορά τα τεκταινόμενα στη χώρα σήμερα;

Απόλυτα !!! Είναι ίδια η Ελλάδα ακόμα και σήμερα που έχουμε  τα οικονομικά σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά στο προσκήνιο. Ακόμα και αυτό είναι μέσα από το έργο βγαλμένο.

Στην διασκευή που έχεις γράψει έχεις εισάγει στοιχεία από την Ελληνική πραγματικότητα;

Όχι απλά έχω κατανοήσει πολύ καλυτέρα αυτό που  έγραφε ο Γούντι Άλεν. Με έχει βοηθήσει όλη αυτή η εμπειρία να καταλάβω τι ακριβώς εννοεί. Γιατί οι σχέσεις ανθρώπου και χρήματος είναι κάτι που με απασχολεί και εμένα προσωπικά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Στο ρόλο που υποδύεσαι τι είναι αυτό που σε τρομάζει πολύ και τι είναι αυτό που σε παρακινεί να πεις “όχι εγώ θα πάω κόντρα στο φόβο μου και θα παίξω αυτό το ρόλο”;

Με φοβίζει πολύ το τόσο αστικό της background το οποίο δεν είναι δικό μου καθόλου. Επίσης  να φανταστείς στην κλίμακα που το έχει ζήσει η ηρωίδα του έργου δεν το έχουμε καν στην Ελλάδα. Με φοβίζει επίσης το εφτάωρο πάνω σε κάτι ψηλοτάκουνα το οποίο έχει κάνει τα πόδια μου να μην μπορώ να περπατάω από την υπερβολική κούραση. Από την άλλη το ταξίδι του μυαλού της και της συγκεκριμένης κατάθλιψης, της συγκεκριμένης μοναξιάς, της συγκεκριμένης αναζήτησης του “ανήκω και αν ανήκω κάπου”. Είναι κάτι που δίνει πολύ τροφή για να δουλέψω πάνω στο ρόλο.  

Η επιλογή των ηθοποιών που θα πλαισιώνανε την παράσταση, έγινε από συγκεκριμένες προϋποθέσεις;

Είχα την ευτυχία ότι η επιλογή των ηθοποιών από τις πρώτες σκέψεις που έκανα σε ονόματα και τα πρώτα τηλέφωνα που έκανα, να ήταν και αυτά που συμφώνησαν να πλαισιώνουν πρωταγωνιστικά την παράσταση της «Τζάσμιν». Και μπορώ να σου πω Κυριάκο είμαι ευτυχείς γιατί όπως την είχα φανταστεί και ακόμα καλυτέρα έγινε η παράσταση.

Πρόσκληση στον Γούντι Άλεν έκανες να έρθει να δει την παράσταση σου ;

Ναι του έγινε και περιμένουμε απάντηση !!!

Και εάν τον δεις τον Γούντι Άλεν σε μια από τις παραστάσεις σου να κάθεται στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του θεάτρου Διάνα πως θα αντιδράσεις ;

(Γέλια) Σίγουρα θα σας καλέσω για να συνδράμετε γιατί νομίζω εκεί θα έχουμε ένα θεματάκι. Δεν θα μπορώ να τα βγάλω πέρα με το Γούντι!

Πρεμιέρα Ελένη πότε κάνει η «Τζάσμιν»;

Πρώτη Νοεμβρίου έχουμε πρεμιέρα και σας περιμένουμε όλους.

Καλή επιτυχία στο στοίχημα σου Ελένη  και σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη.  

Και εγώ ευχαριστώ και ο θεός βοηθός!

 

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδάνος 

Related posts

H Shaya μίλησε στο greekaffair.gr :«Δεν με άγγιζε ποτέ ο ρατσισμός – Ίσα ίσα έβρισκα τρόπους να φέρω τους γύρω μου κοντά μου»

Συνέντευξη Πολύμνια Κοσσόρα: “Η διαδικασία της συγγραφής είναι για μένα ένα θαυμάσιο εσωτερικό ταξίδι…”

Συνέντευξη Μενέλαος Τζαβέλλας “Είμαι ακόμη παιδί στην ψυχή”