ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μάρθα Κολοκοτρώνη «Το παιδί μέσα από τα παιδικά βιβλία μαθαίνει και εξοικειώνεται με τον κόσμο»

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μάρθα Κολοκοτρώνη «Το παιδί μέσα από τα παιδικά βιβλία μαθαίνει και εξοικειώνεται με τον κόσμο»

Η συγγραφέας  Μάρθα Κολοκοτρώνη  μίλησε στον δημοσιογράφο Κυριάκο Τσικορδάνο σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης και παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό της το πρώτο παιδικό βιβλίο που φέρει το τίτλο «Μπορείς να δεις με τα δικά σου ματιά»

 

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την επιδημία του κορονοϊού, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μέσω γραπτών ερωτήσεων.

 

Κ. Κολοκοτρώνη  καταρχάς θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο greekaffair και να σας ευχαριστήσω πολύ που δεχτήκατε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη.

 

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

 

Θα ξεκινήσουμε τη συνέντευξη μας πιάνοντας το νήμα της ζωή σας από την αρχή και περιγράφοντας το  ως  ένα μικρό  παραμύθι τη ζωή σας. Θα ήθελα να μας πείτε πού γεννηθήκατε; Τι εικόνες έχετε να θυμάστε από την  παιδική σας ηλικία ;

Γεννήθηκα σε μια πολύ όμορφη πόλη δίπλα στο νερό. Κάπου εκεί μέσα στην όμορφη αυτή πόλη υπήρχε μια γειτονιά που όταν τη διέσχιζε κανείς δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνει μια στάση για να απολαύσει το παιχνίδι που γέμιζε τους δρόμους και τις αυλές των πολυκατοικιών. Αυτή η γειτονιά με γέμισε εικόνες και υπέροχες στιγμές γεμάτες παιδικότητα που με συνοδεύουν ακόμα σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκομαι. 

 

Ως μικρή Μάρθα  ήσασταν  ένα  ήρεμο παιδί σας αρέσαν  τα γράμματα και το σχολείο;

 

Προτιμούσα τους αριθμούς! Ήμουν καλή μαθήτρια αλλά σίγουρα αυτό δεν προερχόταν από τη σχέση που είχα με τα γράμματα. Με τις λέξεις και τα γράμματα συμφιλιώθηκα τα τελευταία χρόνια!

 

Ποια ήταν η σχέση της μικρής Μάρθας με τους γονείς της ; Μεγάλωνε μέσα σε ένα ήρεμο και παραμυθένιο περιβάλλον, όπως και οι ήρωες των παραμυθιών σας ;

Μεγάλωσα σε ένα ελληνικό παραμύθι! Σε μια οικογένεια που μου έδωσε απλόχερα αγάπη, ελευθερία και εμπιστοσύνη! 

Λίγο πριν σας πάρει στην αγκαλιά του ο Μορφέας ποιο παραμύθι σας άρεσε να σας διαβάζουν οι γονείς   ;

Αγαπούσα πολύ όλα τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά! Μια ιδιαίτερη αδυναμία όμως είχα στην Φρουτοπία (ακόμα έχω!)

 

Συνήθως τι ήταν αυτό που γοήτευε τη μικρή  Μάρθα  εκείνη την εποχή στα παραμύθια και τι σήμερα ;

Η φαντασία! Τι πιο όμορφο για ένα παιδί του τότε αλλά και του τώρα από το να φτιάχνει εικόνες  και να πλάθει στο μυαλό του ιστορίες από τα πιο απίθανα πράγματα. Η φαντασία με γοήτευε, με γοητεύει και προσπαθώ να το έχω πάντα ως βασικό στοιχείο στα δικά μου παραμύθια

 

Από τα παραμυθία που σας διάβαζαν οι γονείς σας είχατε κάποιο συγκεκριμένο που αγαπούσατε πιο πολύ ή σας άρεσαν οι ιστορίες του;

Το χιούμορ, οι απίστευτα έξυπνοι διάλογοι και οι μοναδικοί χαρακτήρες του κύριου Τριβιζά με συνεπαίρνουν και με συντροφεύουν ακόμα και τώρα. Πολλές φορές διαβάζω στα παιδιά μου τα βιβλία του κύριου Τριβιζά και ενώ τα παίρνει ο ύπνος συνεχίζω την ανάγνωση για τα μεγάλα παιδιά, εμένα και τον άντρα μου!

Έχετε σπουδάσει κάτι;  Πριν ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη συγγραφή του  παιδικού βιβλίου , είχατε σκεφτεί αλλιώς το μέλλον σας στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

 

Ναι έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Υόρκη και στη Ζυρίχη και έχω εργαστεί ως αρχιτέκτονας στην Ινδία και στη Σιγκαπούρη. Η Αρχιτεκτονική με ταξίδεψε σε πολλά μέρη, σε πολλούς οικισμούς άγνωστους για εμένα και μου άνοιξε το μυαλό! Αλλά θεωρώ ότι έκανε τον κύκλο της! Όταν η μητρότητα μου χτύπησε την πόρτα ένιωσα ότι ξαναγεννήθηκα μαζί με τα παιδιά μου. Από τότε ξαναγνωρίζω τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους και το ταξίδι είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο…έχω τόσα να μάθω ακόμα και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα!

 

Συγγραφέας παιδικού βιβλίου. Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και συγκεκριμένα με το παιδικό παραμύθι ;

 

Η συγγραφή δεν είναι κάτι που είχα ποτέ σκεφτεί για να είμαι ειλικρινής! Πρώτα ήρθε το παραμύθι. Το παραμύθι ώς μια ανάγκη των παιδιών μου. Έπειτα ήρθαν οι εικόνες! Και στο τέλος ήρθαν και οι λέξεις. 

«Μπορείς να δεις με τα δικά σου ματιά» ;είναι ο τίτλος που φέρει στο πρώτο παιδικό παραμύθι που έχετε γράψει για του μικρούς μας φίλους . Η ιδέα πως προέκυψε ; Τι σας οδήγησε  να αποτυπώσετε στο χαρτί ένα παραμύθι που θα αναφέρετε για αυτά που βλέπουμε και για αυτά που δεν βλέπουμε στην καθημερινότητα μας ; 

Με τη γέννηση του μικρού μου γιού, μια φίλη μου είχε στείλει δυο δαχτυλοκουκλάκια. Μια καμηλοπάρδαλη και ένα κροκόδειλο. Το πρώτο βράδυ που τα είχαμε μαζί μας στο κρεβάτι η κόρη μου έβαλε στην άκρη όλα τα βιβλία και μου ζήτησε να της πω ένα παραμύθι με πρωταγωνιστές την καμηλοπάρδαλη και τον κροκόδειλο. Πριν προλάβω να σκεφτώ πολλά η Ζιραφούλα και ο Κροκοντούλης εμφανίστηκαν και μας προσγειώσαν στο δικό τους κόσμο. Στον κόσμο αυτό που νομίζουμε ότι βλέπουμε αλλά στην πραγματικότητα δε γνωρίζουμε και τόσο καλά.

Οι δυο ήρωες σας ο Κροκοντούλης και η ζιραφούλα  που πρωταγωνιστούν μέσα στο παραμύθι πως γεννήθηκαν και μπήκαν στο χαρτί;

 

Πως γεννήθηκαν δεν το γνωρίζω ακόμα. Σιγά σιγά μου αποκαλύπτουν πτυχές τις ζωής τους. Πάντως αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι για πρώτη φορά τους γνωρίσαμε εκέινο το βράδυ λίγο πριν κοιμηθούνε τα παιδιά μου και από τότε είναι πάντα μαζί μας!

 

Γιατί επιλέξατε να δώσετε αυτά τα δυο περίεργα ονόματα στους ήρωες ;

 

Δε θα τα έλεγα και τόσο περίεργα. Αντιθέτως θα έλεγα ότι έχουν αναφορές στη φύση τους. Ήθελα να είναι δυο ονόματα μοναδικά αλλά να έχουν μέσα και το στοιχείο της οικειότητας. 

Με ποια κριτήρια επιλέξατε αυτά τα δυο ζώα  το Κροκοντούλης και τη ζιραφούλα  να πρωταγωνιστήσουν στο παραμύθι σας και δεν επιλέξατε κάποια άλλα αντίστοιχα ; 

 

Όπως σας είπα παραπάνω προέκυψε τυχαία! Παρόλ’αυτά οι διαφορές αλλά και οι ομοιότητες τους νομίζω βοηθούν πολύ στο να κατανοήσουμε όλοι μας (μικροί και μεγάλοι) τις έννοιες που πραγματεύεται το βιβλίο.

 

Ένα παιδικό παραμύθι όπως το δικό σας  έχει σκοπό να διδάξει, να πείσει ή να ερεθίσει τη σκέψη του μικρού αναγνώστη;

Θεωρώ πως τα παιδικά βιβλία φτιάχνονται για να ερεθίσουν τη σκέψη και τη φαντασία όχι μόνο των μικρών βιβλιοφάγων αλλά και των γονιών που το διαβάζουν. Τα παιδιά είναι αγνά και εύπλαστα και οι εικόνες όπως και οι λέξεις από ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξή τους.

 

Τα παιδιά θεωρείτε έχουν ανάγκη από ήρωες παραμυθιών; 

 

Και ποιός δεν έχει? Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ήρωες πόσο ακόμα τα παιδιά! 

Και εάν ναι τι είδους ήρωες;

Ο ήρωας για ένα παιδί μπορεί να είναι τα πάντα. Δεν χρειάζεται να έχει απαραίτητα μια ιδιαίτερη ικανότητα αλλά αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό είναι ο κάθε ήρωας να μπορεί να μετατρέπει το παραμικρό του ελλάτωμα σε πλεονέκτημα! 

Ποια η ευθύνη του συγγραφέα όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο;

Πιστεύω ότι η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου είναι αρκετά δύσκολη γιατί ακριβώς ο συγγραφέας έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ως προς το τι γράφει και πως το γράφει. Το παιδί μέσα από τα παιδικά βιβλία μαθαίνει και εξοικειώνεται με τον κόσμο. Η κάθε λέξη, η κάθε εικόνα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη. Στα παιδικά βιβλία δεν επιτρέπονται λάθη τόσο στο λόγο όσο και στις εικόνες. Και όταν λέω «λάθη» εννοώ λέξεις και εικόνες ακατάλληλες για την ηλικία που απυθύνεται το βιβλίο.

Σε ποιες ηλικίες πιστεύετε πως απευθύνεται  το παιδικό σας βιβλίο;

 

Δεν πιστεύω ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένη ηλικία. Νομίζω ότι όλοι μας ανεξαιρέτως ηλικίας μπορούμε να βρούμε στοιχεία μέσα στο βιβλίο που θα μας ωριμάσουν τη σκέψη αλλά και θα μας βοηθήσουν να δούμε μέσα από τα μάτια των άλλων.

 

Όταν κάποιος γράφει ένα παιδικό παραμύθι για παιδιά, πρέπει να γράφει ως ενήλικας ή ως παιδί;

 

Και τα δυο! Θεωρώ ότι η συγγραφή παιδικού βιβλίου είναι μια διαδικασία στην οποία η/ο συγγραφέας φέρνει στην επιφάνεια την παιδικότητά της/του και βλέποντας μέσα από τα μάτια των παιδιών τρυπώνει στον κόσμο τους, εντοπίζει τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες και ως ενήλικας διαθέτει το μέσο να το αποδώσει στο χαρτί!

 

Θεωρείτε  ότι είναι κλισέ ότι το παιδικό βιβλίο απευθύνεται μόνο σε παιδιά η και σε μεγάλους ; 

 

Η βάση του παιδικού βιβλίου είναι η αγνότητα. Με τη βοήθεια του βιβλίου το παιδί μαθαίνει τον κόσμο από την αρχή. Μαθαίνει τα χρώματα, τη φύση, την ανθρωπότητα. Μαθαίνει να μιλάει και να χρησιμοποιεί τις πρώτες λέξεις. Μαθαίνει να εκφράζεται και να δημιουργεί. Οι ενήλικες πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα όλα αυτά και ξεχνάμε να δούμε την ομορφιά που κρύβουν οι πρώτες λέξεις, το μυστήριο αυτό των χρωμάτων (εσείς τι χρώμα βλέπετε τον ουρανό;), την αγνότητα της φύσης. Τα παιδικά βιβλία είναι εκεί για να μας θυμίζουν όλα αυτά και πολλά ακόμα παραπάνω. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας αν θα κατεβάσουμε ένα παιδικό βιβλίο από το ράφι ή θα το αφήσουμε να στέκεται εκεί κρυμμένο μαζί με τις υπόλοιπες αναμνήσεις μας από κάποια άλλη ζωή.

 

Τα παιδιά διαβάζουν βιβλία σήμερα ή προτιμούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα μυήσουμε στο μαγικό κόσμο των βιβλίων;

 

Νομίζω ότι εξαρτάται από την ηλικία. Τα μικρά παιδιά είναι ακόμα πολύ εύπλαστα. Ότι τους δίνουν οι γονείς με τυφλή εμπιστοσύνη το δέχονται. Άμα τους δώσουν ένα τάμπλετ με αυτό θα παίξουν. Άμα τους δώσουν ένα βιβλίο αυτό θα διαβάσουν. Ακούγεται απλό και έτσι ακριβώς είναι!

 

Πόσο σημαντικός πιστεύετε ότι  είναι ο ρόλος των  παιδικών βιβλίων – παραμυθιών στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών;

 

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τα βιβλία για να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Η φαντασία υπάρχει έμφυτη μέσα σε κάθε παιδί. Ένα καλό παιδικό βιβλίο όμως που έχει ως βασικό στοιχείο τη φαντασία μπορεί να μιλήσει καλύτερα με τα παιδιά. Η φαντασία είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του παιδικού βιβλίου με τα παιδιά. Ένα σημείο συνάντησης θα το έλεγα του παιδιού με το βιβλίο.

 

Θα υπάρξει συνέχεια στη συγγραφή; Να περιμένουμε νέο βιβλίο/ή παραμύθι σύντομα; 

 

Το ελπίζω και το εύχομαι. Υπάρχουν πολλές περιπέτειες και καινούριες τσακαλοπαρέες που ανυπομονούν να ξεδιπλωθούν στα χαρτιά και να τρυπώσουν στα σπιτιά των μικρών βιβλιοφάγων!

 

Σε λίγες ημέρες πλησιάζουν τα Χριστούγεννα  θεωρείτε ότι το βιβλίο και ειδικά ένα παιδικό παραμύθι  είναι ιδανικό δώρο για τις γιορτές;

 

Νομίζω δεν υπάρχει πιο ωραίο δώρο! Τα έχει όλα, φαντασία, δημιουργία, παιχνίδι. Τι άλλο χρειάζονται τα παιδιά;

 

Ποιο είναι το δικό σας χριστουγεννιάτικο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους μικρούς αναγνώστες  μας ;

 

Τα Χριστούγεννα έχουν κάτι που καμία άλλη περίοδος του χρόνου δεν έχει. Έχουν μαγεία. Ονειρευτείτε, μαγευτείτε από τις υπέροχες ιστορίες και εικόνες που απλόχερα προσφέρονται τις μέρες αυτές και αφεθείτε στο όμορφο αυτό παραμύθι!

 

Έχετε χόμπι; Τι σας αρέσει να κάνετε εκτός από  τη συγγραφή;

Εκτός από τη συγγραφή αγαπάω εξίσου (ίσως και λίγο παραπάνω) την εικονογράφηση!

 

Κ. Κολοκοτρώνη σας ευχαριστώ  πολύ για το χρόνο που διαθέσατε για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την όμορφη συνέντευξη.

 

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια και καλά Χριστούγεννα με υγεία!

 

Related posts

Συνέντευξη με τον Μαυρίκιο Μαυρικίου:«H σιωπή για όσους ξέρουν και δεν μιλούν είναι ενοχή. Δεν είναι χρυσός»

Συνέντευξη: Νίκη Μπλούτη Καράτζαλη «Το Κίτρινο Δάνειο»

Συνέντευξη με την Αγγελική Πιτσόλη Διευθύντρια Ισότητας των Φύλων Unesco Πειραιώς και Νήσων: «Στα δύσκολα αισιοδοξώ!»