ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με την εικαστικό Ιώ Παππά: «Η ζωγραφική ήταν πάντα στη ζωή μου»

Συνέντευξη με την εικαστικό Ιώ Παππά: «Η ζωγραφική ήταν πάντα στη ζωή μου»

Λίγα Λόγια για την εικαστικό Ιώ Παππά

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο. Σπούδασε στη σχολή Βελουδάκη σχέδιο μόδας και βιοτεχνικό πατρόν γυναικείου και παιδικού ενδύματος, ενδυματολογία, ιστορία τέχνης και διδάχτηκε την τεχνική του μπατίκ, με δάσκαλο τον ζωγράφο Μιχάλη Βελουδάκη. Στην πορεία παρακολούθησε σεμινάρια που αφορούσαν τις τέχνες, όπως θεατρικού λόγου, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και έμαθε την τεχνική του βιτρώ. Μελέτησε ιστορία τέχνης και τους μεγάλους ζωγράφους που ανέδειξε η εποχή της αναγέννησης. Τη δεκαετία του ’80, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, σκηνοθέτησε και έκανε τη σκηνογραφία σε παιδικά θεατρικά έργα. Αυτοδίδαχτη, ασχολείται με τη ζωγραφική τα τελευταία χρόνια. Από το 2017 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής στην Aft Καλλιθέας. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, εντός και εκτός Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Κ.Τ. Από το σχέδιο μόδας ξαφνικά τα τελευταία χρόνια κάνατε στροφή στη ζωγραφική. Τι σας παρεκίνησε να οδηγηθείτε στην αλλαγή αυτή;

 

Ι.Π. Η ζωγραφική ήταν πάντα στη ζωή μου, παράλληλα με το κυρίως επάγγελμα μου που ήταν στο χώρο της μόδας, στο γυναικείο ένδυμα. Τα τελευταία χρόνια ήρθε για μένα το πλήρωμα του χρόνου και η απόφαση να ασχοληθώ με τη ζωγραφική πιο δυναμικά και με σοβαρότητα. 

 

Κ.Τ. Ποια είναι τα παιδικά σας βιώματα και πόσο σας επηρέασαν για να ασχοληθείτε με τα εικαστικά;

 

Ι.Π. Από μικρό παιδί έβλεπα την γιαγιά, την μητέρα μου, τις γυναίκες τις γειτονιάς, να δημιουργούν υπέροχα έργα. Ζωγράφιζαν στον καμβά με κλωστές, ζωγράφιζαν στον αργαλειό και με πολλούς άλλους τρόπους… Αυτό με έκανε να αγαπήσω τις τέχνες. Ψάχνοντας και θέλοντας να μάθω πράγματα, ανακαλύπτω τη ζωγραφική μέσα μου.

 

Κ.Τ. Επιστρέφοντας πίσω, στις πρώτες φορές που ζωγραφίζατε, τι όνειρα κάνατε τότε; Έχουν πραγματοποιηθεί κάποια από αυτά; Και τι όνειρα κάνετε τώρα;

 

Ι.Π. Γυρίζοντας πίσω: όταν έψαχνα να βρω να ανακαλύψω τεχνικές και υλικά, μελετώντας τα βιβλία μεγάλων ζωγράφων, έκανα όνειρα μια μέρα να μπορώ να ζωγραφίζω. Σήμερα… Μπορώ να ζωγραφίζω. Όμως ονειρεύομαι να μπορέσω να φτάσω στο σημείο εκείνο που τα έργα μου, μέσα από τη σιωπή τους, θα αποκτήσουν φωνή. 

Κ.Τ. Τι είναι η εικαστική τέχνη για εσάς;

 

Ι.Π. Είναι ανάγκη να ζεις για να κάνεις τέχνη, είναι έμπνευση και διαίσθηση, η ανάγκη εσωτερικής έκφρασης. 

 

Τ.Κ. Ποια είναι τα θέματα που επιλέγετε όταν θα αποφασίσετε να δημιουργήσετε πάνω στο καμβά; Τι είδους υλικά προτιμάτε και ποιες τεχνικές ακολουθείτε;

 

Ι.Π. Δουλεύω κυρίως με χρώματα λαδιού και συγχρόνως πειραματίζομαι και με άλλα υλικά. Τα θέματα μπορεί να είναι επίκαιρα της κάθε εποχής ή ένα βιβλίο, ένα γεγονός, από παντού γύρω μας αντλώ έμπνευση.

 

Κ.Τ. Πόσο σημαντική θεωρείτε την άποψη του κοινού, που θα δει τα έργα σας και πόσο των κριτικών; Σας επηρεάζουν εξίσου στον τρόπο που θα εκφραστείτε στα  επόμενα έργα σας;

 

Ι.Π.  Ακούω τους κριτικούς γιατί με βοηθάει να βελτιωθώ τεχνικά. Η άποψη του κοινού θα μου δείξει το σημείο που βρίσκομαι. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τον τρόπο έκφρασης του έργου μου. 

.

Κ.Τ. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά για μια εικαστικό στην εποχή μας;

 

Ι.Π. Οι γυναίκες σήμερα έχουν γίνει αποδεκτές στον εικαστικό χώρο, μπορούν να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με τα εικαστικά και αυτό είναι φυσικά πολύ θετικό. Παρόλα αυτά όμως εξακολουθούν να είναι σε δεύτερη μοίρα και να μην αντιμετωπίζονται ισότητα. 

 

Κ.Τ. Ποιους ζωγράφους θαυμάζετε και πόσο επηρέασαν το έργο σας; 

 

Ι.Π.  Από την εποχή της αναγέννησης, τον Ντελακρουά. Για τον ρομαντισμό του στην τέχνη, ένα από τα υπέροχα έργα του «Η βάρκα του Δάντη». Τον Ρούμπενς, πρωτοπόρο της πληθωρικής μπαρόκ εποχής και το έργο του «Ο κήπος της αγάπης», αλλά και τον Τιτσιάνο και τον Ενγκρ με «Το όνειρο του Οσιάν» και την καθαρότητα στη φόρμα των μορφών στα γυμνά του. Και άλλους: Νταλί, Ντε Kίρικο, Δ. Θεοκόπουλους, Θ. Χατζημιχαήλ… Είναι φυσικό μετά από έναν τόσο μεγάλο πλούτο να υπάρχουν επιρροές. 

Κ.Τ. Ποια είναι τα θέματα που σας συγκινούν περισσότερο;

Ι.Π. Τα θέματά μου είναι συνήθως ανθρωποκεντρικά και πλαισιώνονται με διάφορα στοιχεία, αναλόγως το κεντρικό θέμα. 

Κ.Τ. Έχετε  συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ποια είναι τα οφέλη σε σύγκριση με την ατομική;

Ι.Π. Οι γνωριμίες,  η άμεση επαφή με αξιότιμους ζωγράφους, η ποικιλία των έργων και η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. 

 

Κ.Τ. Όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας, ήταν μια δημιουργική περίοδος για εσάς; 

 

Ι.Π. Ναι, ήταν μια γεμάτη περίοδος με πολλή δουλειά. Ένας λόγος ήταν η καραντίνα και ο άλλος η ετοιμασία των έργων για την έκθεση στη Μήλο. 

 

Κ.Τ. Στις 18 Ιουλίου  έχετε τα εγκαίνια της έκθεσης «Διάθλαση Φωτός», η οποία θα φιλοξενηθεί στο πανέμορφο  νησί της Μήλου. Μιλήστε μας λίγο για τα έργα που θα δούμε σε αυτή την έκθεση και ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στο κοινό; 

 

Ι.Π. Στην έκθεση θα δούμε πολύ καλά έργα παρότι, έχουμε δουλέψει όλοι κάτω από αντίξοες συνθήκες με πολλές αναποδιές και πίεση, η έκθεση που θα παρουσιάσουμε θα έχει αξιόλογες δουλειές. 

Κ.Τ. Ο τίτλος της έκθεσης σχετίζεται με τη στάση ζωής της Ιούς Παππά για να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, όπως είναι για παράδειγμα η περίοδος αυτή της πανδημίας;

 

Ι.Π. Ακριβώς. Η έκθεση μας με τίτλο «Διάθλαση φωτός» έχει κύριο θέμα το φως  που αντανακλάται και φωτίζει και τα πιο σκοτεινά μας σημεία. Κι όσο πιο σκοτεινή γίνεται η ζωή μας, τόσο περισσότερο φως χρειαζόμαστε. Έχει χρώματα, πολλά χρώματα για να χρωματίζουμε το γκρίζο. Και ναι, αυτό είναι στάση ζωής και τρόπος να ξεπερνάς τα εμπόδια και να προχωράς πάντα μπροστά. 

 

Κ.Τ. Μετά το τέλος της έκθεσης στην Μήλο τι σχέδια κάνετε; Τι να περιμένουμε; 

 

Ι.Π. Υπάρχει σκέψη για συμμετοχή σε ομαδική έκθεση και τον χειμώνα θα δουλέψω να ετοιμάσω έργα για μια ατομική έκθεση στην Αθήνα. 

 

Κ.Τ. Με 5 λέξεις πώς θα χαρακτηρίζατε την εικαστικό Ιώ Παππά;

 

Ι.Π. Αυτό που χαρακτηρίζει την εικαστικό Ιώ Παππά είναι η αγάπη για αυτό που κάνει, η ευθύνη και η αισιόδοξη ματιά. 

 

Ευχαριστούμε πολύ Ιω Παππά για τον χρόνο που αφιέρωσες να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου  και να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη στο  greekaffair.news

Εγώ ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας

 

Related posts

Συνέντευξη Ι. Χατζημεστή: Στόχος είναι τα «Χρώματα Αγάπης» να παρέχουν συνεχή και αδιάκοπη προσφορά στον συνάνθρωπο

Συνέντευξη με την Ελπίδα Αμίτση:«Μέσα από πολέμους και καταστροφές, η πατρίδα μας είχε πάντα την δύναμη να ξαναγεννιέται»

Newsroom

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Εύη Φρυγανά: «Μεγαλώνοντας μαθαίνεις ότι η ζωή σπάνια είναι δίκαιη»