ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον δημιουργό του «thehappyart» Χρήστο Καρακασίδη- Ο ‘Ανθρωπος που κάνει την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό πραγματικά προσβάσιμους για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες

Ο δημιουργός του «thehappyart» Χρήστος Καρακασίδης μίλησε στον Κυριάκο Τσικορδάνο και το greekaffair.gr για το πως κάνει την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό πραγματικά προσβάσιμους, ικανοποιώντας το πολιτιστικό αίσθημα των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες.

Χρήστο, θα ήθελα να πιάσουμε λίγο το νήμα της ζωή σου από την αρχή και να μου πεις που γεννήθηκες και που πέρασες τα πρώτα σου εφηβικά χρόνια;

Γεννήθηκα στην Αθήνα και είχα την ευκαιρία από μικρή ηλικία να ζήσω σε διαφορετικές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας λόγω συχνών μεταθέσεων του Πατέρα μου. Γεγονός το οποίο λειτούργησε θετικά ώστε να γνωρίσουμε ως οικογένεια τις ομορφιές της Ελλάδας και να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Χρήστο, θα ήθελα να μου μιλήσεις λίγο για το δημιούργημα σας το “thehappyart” πως προέκυψε σαν ιδέα;

Για όλα τα πράγματα έρχεται η κατάλληλη στιγμή. Η στιγμή του #TheHappyArt# ήρθε πριν περίπου 3 χρόνια σε μιά θεατρική παράσταση, που είχε αναλάβει να διοργανώσει η αδερφή μου, Μαρία στον φορέα ειδικής αγωγής με τον οποίο τότε συνεργαζόταν. Η παράσταση ήταν εξαιρετική σχεδόν επαγγελατικού επιπέδου και ο ζήλος των μαθητών συγκινητικός.

Στην παράσταση αυτή είχα προσκληθεί μαζί με τον κολλητό μου. Φτάνοντας, λοιπόν, εκεί  πέρα από γονείς και εκπαιδευτικούς , δεν υπήρχαν άλλα άτομα για να παρακολουθήσουν το εξαιρετικό δημιούργημα των μαθητών. Το γεγονός αυτό λειτούργησε για εμάς σαν αποκάλυψη.

Συνειδητοποιήσαμε τότε ότι υπάρχει  πρόβλημα εξωστρέφειας. Έτσι, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε το TheHappyArt και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση σε αυτό.

Τι θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος όταν ακούει ” thehappyart”; Ποιο είναι το νόημα που κρύβουν αυτές οι λέξεις;  

Η επιλογή του ονόματος της ομάδας μας καθέ άλλο παρα τυχαία είναι.

Οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν και θέλουν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής, όπως όλοι. Μπορούν και θέλουν να έχουν κοινωνική ζωή, να μορφωθούν , να εργαστούν και να διάγουν ανεξάρτητη καθημερινότητα.

Η συμμετοχή στα αγαθά της Τέχνης και του πολιτισμού, η δυνατότητα της ψυχαγωγίας προσδίδει ποιότητα στην ζωή του καθε ανθρωπου και είναι πάγιο ζητούμενο για τα άτομα με αναπηρία.

Το tha, λοιπόν,μέσα απο συγκεκριμένα projects επιχειρεί να κάνει την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό πραγματικα προσβάσιμα ικανοποιώντας το πολιτιστικό αίσθημα αυτών των ανθρώπων των Ατομων με ειδικές Ανάγκες.

Τι ήταν αυτό που σε άγγιξε στις  ημέρες μας για να ασχοληθείς εσύ και οι ομάδα σου με αυτή την ευαίσθητη κοινωνική τάξη των  Ατόμων με ειδικές Ανάγκες;

Όπως είπα και πιο πριν, εντοπίσαμε ότι στον ιδιαίτερο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης υφίσταται θέμα εξωστρέφειας. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιείται αξιόλογο έργο από εκπαιδευτικούς και ωφελούμενους το οποίο, ωστόσο, ελάχιστα επικοινωνείται. Όταν, όμως, δεν επικοινωνούνται οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων, οι δεξιότητες και οι επιθυμίες τους, πώς τελικα μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη κοινωνικη ενσωμάτωση;

Δικό μας όνειρο στο tha είναι αυτό ακριβώς, η επανατοποθέτηση των ατόμων με αναπηρία και υπο νέα δυναμική και ώθηση. Η εν τοις πράγμασι αναγνώριση του γεγονότος ότι αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Η ομάδα του ” thehappyart” δημιούργησε τον θεσμό των Sensory Friendly. Τι σημαίνει Sensory Friendly και ποιος ο σκοπός  όλου αυτό του δημιουργήματος;

Άτομα με αυτισμό και αισθητηριακά προβλήματα δεν μπορούν να πάνε στον κινηματογράφο. Οι συνθήκες θέασης είναι ιδιαίτερα αγχογόνες γι αυτούς, με συνέπεια να αποκλείονται από το συγκεκριμένο είδος ψυχαγωγίας υφιστάμενα παράλληλα και αυτά και οι οικογένειές τους ένα ιδιότυπο είδος κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναγνωρίζοντάς το παραπάνω πρόβλημα η ομάδα του tha καθιέρωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις sensory friendly προβολές στον κινηματογράφο. Στις προβολές αυτές παραμετροποιούνται οι συνθήκες θέασης προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές και να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό, ο κινηματογράφος αποτελεί πραγματικη επιλογή οικογενειακής ψυχαγωγίας

Το PROJECT  Sensory Friendly που εφαρμόζεται σήμερα θα συνεχίσετε να το επεκτείνετε;

Μετά τον κινηματογράφο, επόμενος σταθμός της sensory friendly ψυχαγωγίας είναι τα μουσεία και τα θέατρα. Στόχος είναι να υπάρξει μια καθολικά φιλική προσβασιμότητα στην ψυχαγωγία.

Η ομάδα του ” thehappyart” θα αναπτύξει και άλλα  PROJECT γύρω από την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑΜΕΑ;

Η ομάδα μας ξεκίνησε θέτοντας ως στόχο την επανατοποθέτηση των ΑμεΑ υπο νέα δυναμική και ώθηση στο κοινωνικό σύνολο. Στην προσπάθεια μας αυτή, διαρκώς αναπτύσσουμε νέα project. Εισάγοντας την καινοτομία και την νέα προσέγγιση επιτυγχάνουμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Τα επόμενα project μας τα οποία σύντομα θα ανακοινωθούν θα καλύπτουν όλους τους παραπάνω στόχους και ελπίζουμε να είναι το ίδιο ενθέρμως αποδεκτά από το κοινό.

Η ομάδα του” thehappyart” ποιους έχει υποστηρικτές σε όλο αυτό το PROJECT ;

Η ομάδα ξεκίνησε από 3 άτομα, όμως χάρη στην αποτελεσματικότητα της αλλά και τον ρομαντικό σκοπό της, κατάφερε να συγκεντρώσει υποστηρικτές τόσο σε εθελοντικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό. Έχουμε την χαρά να έχουμε δίπλα μας εταιρείες συνεργάτες οι οποίες μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου. Κύρια φράση που χαρακτηρίζει τις προσπάθειες μας είναι « Αν κατάφερα να δω μακριά, είναι ευρισκόμενος στους ώμους γιγάντων, Isaac Newton»

Χρίστο εθελοντισμός υπάρχει μέσα στο ” thehappyart” υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείτε; Μίλησε μας για αυτό.

Ο εθελοντισμός είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της ομάδας μας. Άτομα διαφορετικών γνωστικών υποβάθρων συγκεντρώνονται προκειμένου ο καθένας να δώσε κομμάτι από την τεχνογνωσία του, κομμάτι το οποίο θα έρθει να συγκεραστεί με των υπολοίπων ώστε να συνθέσουμε μια δυνατή ομάδα.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση, λαμβάνουμε αιτήσει για ενσωμάτωση εθελοντών. Η ομάδα μας προσπαθεί λαμβάνοντας υπόψη της, τις γνώσεις και το τεχνικό υπόβαθρο του καθενός να τον εντάξει σε αντίστοιχη υποομάδα. Το μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης του εθελοντισμού μέχρι στιγμής λειτουργεί με θετικά αποτελέσματα και λαμβάνουμε ήδη μεγάλη βοήθεια από αυτό.

Η ομάδα ” thehappyart”;  από πού έχει οικονομικούς πόρους; Πως συντηρείτε για όλα αυτά που προσφέρει;

Όλες οι ομάδες κατά την έναρξή τους στηρίζονται σε ιδία κεφάλαια και εθελοντική εργασία. Στην συνέχεια, όμως, για να καταστεί ένα έργο βιώσιμο, εισάγονται δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να αποφέρουν έσοδα. Μιά Μη Κερδοσκοπική εταιρεία από μία Κερδοσκοπική εταιρεία διαφέρει πρωτίστως στην μη διανομή κερδών. Ωστόσο, και οι δύο αναπτύσσουν δραστηριότητες ώστε να καταστούν βιώσιμες.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο σκοπός και ο στόχος για τον οποίο συστάθηκε μία Μη Κερδοσκοπική, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, θα χαθεί και μαζί του θα χαθεί και μιά μεγάλη ευκαιρία για επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων.

Λίγο πριν κλείσουμε την συνέντευξη μας θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η ομάδα του ” thehappyart” στον κόσμο;

Η τύχη μπορεί να ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά η ιστορία ευνοεί αυτούς που είναι οπλισμένοι με σχέδιο για το μέλλον και τη βούληση να το αλλάξουν. Οπότε, η δική μας πρόταση είναι να αλλάξουμε όλοι μαζί την ιστορία και να καταφέρουμε την επανατοποθέτηση των ατόμων με αναπηρία υπό νέα δυναμική δίνοντας ώθηση στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Εγώ ευχαριστώ !!!

Related posts

Διαδικτυακές Προσεγγίσεις: «Εστίαση και πολιτισμός οι μεγάλοι αδικημένοι της πανδημίας»

Γιάννης Σίντος «Το θέατρο θεωρώ ότι δέχθηκε ένα τεράστιο χτύπημα» συνέντευξη στο greekaffair

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή μίλησαν στην εκπομπή των Διαδικτυακών Προσεγγίσεων (βίντεο)