ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη: Μενέλαος Τζαβέλλας «Η παράσταση αυτή ήταν σαν ένα δώρο στη δόξα της Παναγίας μας»

Συνέντευξη: Μενέλαος Τζαβέλλας «Η παράσταση αυτή ήταν σαν ένα δώρο στη δόξα της Παναγίας μας»

Μέσα από την συνέντευξη που πραγματοποιήσαμε στο greekaffair.gr με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Τζαβέλλα, ζητήσαμε να μας αποκωδικοποιήσει  το  πνευματικό –ιστορικό έργο που σκηνοθετεί αυτό τον καιρό στο θέατρο Αλκμήνη και συνθέτει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας μας.

Μενέλαε μίλησε μας για την απόφασή σου να σκηνοθετήσεις μια θεατρική
παράσταση όπως είναι αυτή «Το Δάκρυ της Παναγίας»

Όταν ο άνθρωπος αφήσει τον εαυτό του στα χέρια του στοργικού πατέρα του, του Θεού, τότε αναπαύεται γιατί γνωρίζει ότι ο Θεός θα διαχειριστεί την ψυχή του με τον καταλληλότερο τρόπο για την πνευματική πρόοδο και προκοπή του . Πάντα ήθελα να κάνω στο Θέατρο η στον  κινηματογράφο ένα θέμα που αφορά την ιστορία της Σμύρνης αλλά και τα Άγια πάθη του Κυρίου μας .Ήρθε η στιγμή και έκανα την πρόταση στον συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλο για αυτή την παράσταση όπου με πολύ σεβασμό μετά από μελέτη σε ιστορικά και Θρησκευτικά τεκμηριωμένα γεγονότα έγραψε το Δάκρυ της Παναγίας. Ήταν καθαρά προσωπική ανάγκη η δημιουργία αυτής της παράστασης ήταν σαν ένα δώρο στην δόξα της πανάγιας μας ένα ευχαριστώ σε όλα αυτά που μου έχει δώσει η πίστη μου και ο θεός στην ζωή μου.

Η νέα σου σκηνοθετική δουλειά «Το Δάκρυ της Παναγίας» όπως γνωρίζω
είναι μία πρόταση που συνθέτει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας.
Θα ήθελες να μας αποκωδικοποιήσεις αυτές τις δύο τόσο διαφορετικές
πτυχές;

Το θεατρικό αυτό έργο είναι μία πρόταση που συνθέτει δύο τόσο διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας. Αυτής του Θείου Δράματος, και συγκεκριμένα την πορεία Του Ιησού προς τον Γολγοθά, και τον μαρτυρικό διωγμό των Ελλήνων, και όχι μόνο, από την πολύπαθη Σμύρνη. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου η Μήτηρ Θεού ενσαρκώνεται στην σκηνή, σε μια καθηλωτική παράσταση. Είναι μία μεταφυσική μετάβαση από την εποχή της καταστροφής της Σμύρνης στο οδοιπορικό του Ιησού στην Σταύρωση

Για έναν σκηνοθέτη πόσο μεγάλο είναι το βάρος που κουβαλάει από τη
στιγμή που αποφασίζει να ανεβάσει για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου τη «Μήτηρ του Χριστού»;

Η πίστη μου στον Θεό με έκανε να μην νιώσω κανένα βάρος αλλά μόνο ΣΕΒΑΣΜΟ και με ταπεινότητα μελέτησα  πολύ τα Αγία  Ευαγγελία την ζωή του Θεάνθρωποί και την ζωή της Παναγιάς μας μελέτησα βυζαντινούς ύμνους και απέδωσα με ευλάβεια τα Πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος.

Η επιλογή των ηθοποιών και ειδικά της Παναγίας που υποδύεται η Γεωργία
Ζώη με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν;

Η επιλογή των ηθοποιών έγινε μετά από πολύ μελέτη και ειδικά της Παναγίας που υποδύεται η Γεωργία Ζώη από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Ελληνικής θεατρικής σκηνής.

Δεν ήταν τυχαίο ότι η Γεωργία ζώη είναι η μόνη ηθοποιός στην Ελλάδα που θα μπορούσε να σηκώσει στις πλάτες της αυτή την βαριά «κληρονομιά» έχει Θεατρική Παιδεία έχει ΗΘΟΣ σαν άνθρωπος και σεβασμό σε αυτό που κάνει.

Είναι ο ρόλος της ζωή της κατά την δική μου άποψη.  Είναι στιγμές που όταν την βλέπω επάνω στην σκηνή που αισθάνομαι ότι έχουμε την χάρη της παναγίας μαζί μας.

Η σπουδαία τραγουδοποιός Κατερίνα Κόρου συμπρωταγωνιστεί και ερμηνεύει σμυρναίικα τραγούδια και εκκλησιαστικούς ύμνους.

Η Κατερίνα Κόρου είναι ένας άνθρωπος που με ταπεινότητα και τον σεβασμό που έχει σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.

Στην παράσταση μας η παρουσία της είναι μαγική έχει εξελιχθεί σε μια πολύ καλή ηθοποιό μα πάνω από όλα σε μια καλεί φίλη και συνεργάτης.

Την παράσταση μας πλαισιώνουν οι ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ – ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ -ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ- ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ – ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ

Είναι σπουδαίοι ηθοποιοί με σεβασμό και αγάπη σε αυτό που κάνουν και είναι μεγάλη χαρά να συνεργάζεσαι μαζί τους. Ο συγγραφέας του έργου μας Θανάσης Σταυρόπουλος έγραψε έναν Ύμνο για την Σμύρνη ένα κείμενο με πολλά μηνύματα και η βοηθός σκηνοθέτη και ταλαντούχα Αρετή Τσιαμποκαλου που είναι πάντα κοντά μας με χαμόγελο και αγάπη …

Η παραγωγή είναι της ΔΙΩΝΗΣ -ΑΙΝΙΓΜΑ Γεωργίας Ζώης που και ως παραγωγός της παράσταση μας είναι μοναδική νιώθουμε όλοι μια ασφάλεια κοντά της. Μαζί μας και η Αλίκη Δανάλη η φωνή της παράσταση μας είναι εξαιρετική ως συνεργάτης και φίλη. Είμαστε μια οικογένεια έχουμε πολύ αγάπη μεταξύ μας και ο κόσμος το εισπράττει σε κάθε παράσταση μας την καλή σχέση που έχουμε ως θίασος.  Στο παρελθόν έχω περάσει πολύ άσχημες κακοποιητικές και οι χειριστικές συμπεριφορές από ”ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ” που φωνάζουν Θέλουμε δικαιοσύνη στο Θέατρο ….σπουδαίοι ηθοποιοί με μαύρη καρδιά.

Τώρα πια συνεργάζομαι μόνο με ηθοποιούς που έχουν φως και σεβασμό με αυτόν τον θίασο θέλω να κάνω και άλλες παραστάσεις στον μέλλον μαζί τους

 

Μενέλαε κατά τη διάρκεια που γίνονταν οι πρόβες της παράστασης το «Δάκρυ της Παναγίας» υπήρξαν στιγμές που σας δυσκόλεψε κάποια σκηνή;

Κατά τη διάρκεια που γίνονταν οι πρόβες της παράστασης {επι δυο μήνες} το «Δάκρυ της Παναγίας» δεν υπήρξαν στιγμές που με δυσκόλεψαν γιατί από την αρχή που κάναμε πρόβες είχα  πίστη και αυτοπεποίθηση για τους υψηλούς στόχους που είχα θέσει και πιστεύω πως αυτό με βοήθησε πάρα πολύ.

 

Η συγκεκριμένη παράσταση τι είδους μηνύματα έχει να περάσει στο
θεατρόφιλο κοινό που θα έρθει να την παρακολουθήσει;

Ο σκοπός της συγκεκριμένης παράστασης δεν είναι άλλος από το να μπορέσει και ο πιο απλός θεατής να προσεγγίσει μία τόσο σημαντική και εξαιρετικά επίκαιρη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας, από μία πλευρά διαφορετική. Η Σμύρνη, όσο και αν ακουστεί κοινότυπο, δεν αποτελεί ουδεμία εξαίρεση από τις υπόλοιπες πόλεις του Ελληνισμού, που στα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού υπέστησαν διωγμούς, καταστροφές, σφαγές, εξανδραποδισμούς και υποδουλώσεις. Από τη Βασιλεύουσα έως την πρόσφατη μαρτυρική Κύπρο ο κατάλογος των πόλεων είναι αμέτρητος. Η παρουσία όμως της χριστιανικής πίστεως και των ιερέων της, υπήρξε αρωγός βασικός και ουσιώδης. Ήταν το στοιχείο αυτό, που μαζί με το φρόνημα του λαού κράτησαν ψηλά την αντοχή, την ελπίδα, την καρτερία και την υπομονή των διωχθέντων. Έτσι λοιπόν, με την παρουσία της στο έργο, η Παναγία, που αντιπροσωπεύει για όλους τους χριστιανούς στη Γη, το μέγιστο παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, προστρέχει ως η απόλυτη και πανταχού παρούσα, «μάνα», να παρηγορήσει τα παιδιά της. Τα παιδιά της, αυτά που στο πρόσωπο της Ελπίδας, της Σμυρνιάς μάνας, υποφέρουν και στενάζουν την αποφράδα εκείνη ημέρα της Καταστροφής της Σμύρνης. Η νοητή μεταφορά της Ελπίδας, από την Παναγία και τον Άγιο Ιωάννη, στην Οδό του Μαρτυρίου, υποδεικνύει και επισημαίνει τη μέγιστη στιγμή του ανθρώπινου γένους. Τη στιγμή που ο άνθρωπος ως ελεύθερο ον, κατά Θεού παραχώρηση αλλά και προσωπική επιλογή, αποφασίζει να «σκοτώσει» τον Αθάνατο και Έναν δημιουργό του. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το Θείο Δράμα η Ελπίδα κατανοεί ότι η Καταστροφή της Σμύρνης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ακόμα μία τραγική στιγμή της απώλειας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ουσιαστικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μία αναβίωση μετά από τέσσερις αιώνες του Λειτουργικού Δράματος που εμφανίστηκε στο Μεσαίωνα και άκμασε μέχρι και το 16ο αιώνα.

Το θεατρόφιλο κοινό ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους έργα που μέχρι
σήμερα δεν βλέπαμε στα ελληνικά θέατρα να ανεβαίνουν;

Το θεατρόφιλο κοινό ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους έργα που εδώ και 30 χρόνια πείρου δεν βλέπαμε στα ελληνικά θέατρα να ανεβαίνουν .Το γεγονός είναι ότι παρότι είναι μια ιδιαίτερη παράσταση, το κοινό ανταποκρίνεται με θέρμη και έχει αγαπήσει αυτή την παράσταση. Είναι μια δύσκολη θεατρική πρόταση που θα μπορούσε να πεί κανείς ότι «υπερβαίνει τα εσκαμμένα» αλλά το κοινό που την παρακολουθεί φεύγει ικανοποιημένο και με ένα αίσθημα αγαλλίασης, κάτι που φαίνεται από το χειροκρότημά του και τις εξαιρετικές κριτικές τόσο για την σκηνοθεσία, όσο και για το κείμενο και κυρίως τις ερμηνείες των ηθοποιών. Γεμίζεις από όμορφα συναισθήματα και αισθάνεσαι ότι η σχέση σου με τους θεατές μετατρέπεται σε μια φιλική ζεστή σχέση.

Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον, Μενέλαε, να σκηνοθετήσεις και άλλο έργο
που θα είναι πνευματικό – θρησκευτικό;

Για το 2023 θα σκηνοθετήσω δυο κλασικά θεατρικά έργα στην Ελλάδα και σίγουρα θα κάνω ξανά έργο που θα έχει πνευματικό – Ιστορικό -θρησκευτικό θέμα . Θα ήθελα να συνεχίσω αυτόν τον θεατρικό δρόμο με θεατρικά έργα που μιλούν για Ιστορία που μιλούν για τους αγώνες της πατρίδα μας .Ο κόσμος διψάει για παραστάσεις που έχουν άρωμα Ελλάδας.

Η παράσταση αυτόν τον καιρό παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη κάθε Τέταρτη
μέχρι πότε έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό;

Κάθε Τετάρτη στις 8:30 στο αγαπημένο μας Θέατρο Αλκμήνη. Σε αυτό τον χώρο τέχνης με την  θετική αύρα και την αγάπη που είναι διάχυτη. Θα είμαστε μέχρι τέλος Ιανουαρίου αλλά μάλλον θα πάρουμε παράταση μετά από την μεγάλη ευτυχία της παράστασης μας

 

Υπάρχουν άνθρωποι που θες να πεις ευχαριστώ  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Οικογένεια Αλαφογιάννη τον κύριο Γιάννη και την κυριά  Λούλα Λόη Αλαφογιάννη για την μεγάλη αγάπη και στήριξη για την παράστασης μας .Το ζεύγος Αλαφογιάννη, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει δύο σχολεία στην Αμερική, ενώ έχει αναπτύξει μεγάλες εμπορικές δραστηριότητες στη χώρα. Η Λούλα Λόη Αλαφογιάννη έχει αναπτύξει δε έντονη δράση σχετικά με τη θέση της γυναίκας κι έχει ιδρύσει το Ελληνοαμερικάνικο Συμβούλιο Γυναικών. Το μεγάλο τους έργο είναι  παγκόσμια αποδεκτό .Με την στήριξη τους η παράστασης μας τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί  στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο σημείο μηδέν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου  όπου θα δώσει μια σειρά παραστάσεων και μετά θα παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ στο Μεξικό .

Επίσης Θέλω να πω και ένα μεγάλο Ευχαριστώ για την αγάπη και την μεγάλη στήριξη στην κυρία Κάρολιν  Μαλόνεϊ την Αμερικανίδα πολιτικό, που υπηρετεί ως Μέλος της Βολής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών .Τους ευχαριστώ που με έχουν αγκαλιάσει με τόση αγάπη.  Φυσικά η παράσταση μας θα κάνει μια μεγάλη περιοδεία και στην Ελλάδα .

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη την  Βουλευτή Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου  την

Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα Κατερίνα Μονογυιού τον Μητροπολίτη Σύρου Κ.Κ.Δωροθεο τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Κ.Κ. Αντώνιο και τον Μητροπολίτη Παροναξια κ.κ. Καλλίνικο που στηρίζουν την παράσταση μας

Είναι καλό να λες Ευχαριστώ σε αυτούς που σου δίνουν μόνο Αγάπη μην τον ξεχνάμε ποτέ αυτό ! Η αχαριστία είναι μια λέξη που δεν με αντιπροσωπεύει  ως άνθρωπο αλλά αντιπροσωπεύει δυστυχώς την σημερινή μας κοινωνία. Εύχομαι να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή και να λέμε όλοι πιο συχνά ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μενέλαε, κλείνοντας τη συνέντευξη μας θα ήθελα να μας πεις πώς σκέφτεσαι
να προχωρήσεις, ποια είναι τα σχέδια σου όσον αφορά την παράσταση «Το
Δάκρυ της Παναγίας» αλλά και τα υπόλοιπα θεατρικά πλάνα;

Το 2023 είναι μια χρονιά μόνο με Μεγάλους στόχους όχι μόνο θεατρικούς αλλά και πολιτικούς ως Υποψήφιος του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων θα δώσουμε μάχες για ένα καλύτερο Δήμο με νέα πνοή και δυνατό όραμα. Όταν ο άνθρωπος έχει σύμμαχο τον Θεό και αφήνεται στη θεία πρόνοια, ξεπερνάει τους κινδύνους και οποιαδήποτε μορφή απελπισίας.

 

 

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

H Shaya μίλησε στο greekaffair.gr :«Δεν με άγγιζε ποτέ ο ρατσισμός – Ίσα ίσα έβρισκα τρόπους να φέρω τους γύρω μου κοντά μου»

Συνέντευξη Φίλιππος Νικολάου: “Στην πραγματικότητα το επάγγελμα του ανθρώπου είναι η αυτογνωσία”

Συνέντευξη με την εικαστικό Ιώ Παππά: «Η ζωγραφική ήταν πάντα στη ζωή μου»