ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Σεραφείμ Σίλας στο greekaffair.gr :θεωρώ ότι stand up comedy αναπτύσσεται και εδραιώνεται σιγά σιγά

Ο κωμικός ηθοποιός Σεραφείμ Σίλας μίλησε στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο για τις δυο ξεχωριστές παραστάσεις που ετοιμάζεται να δώσει φέτος στο χώρο του Χυτηρίου

 

Συνέντευξη  Σεραφείμ Σίλας

O ηθοποιός Σίλας Σεραφείμ είναι ένα παιδί της επαρχίας. Πώς ήταν τα παιδικά του χρόνια, είχε όμορφες  αναμνήσεις να θυμάται από τα παιδικά του χρόνια;

Είχα όμορφα παιδικά χρόνια χωρίς τραυματικές εμπειρίες ή αναμνήσεις, θα μπορούσες να πεις. Παιχνίδια με τους φίλους στις αλάνες, βόλτες με το ποδήλατο με τον αδερφό μου, γενικά είχα μια όμορφη παιδική ηλικία.

Ως έφηβος, είχες επαγγελματικές ανησυχίες τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Όχι!!! Ακόμα μέσα μου ψαχνόμουν. Δεν είχα αποφασίσει τι ήθελα να γίνω ακόμα.

Το stand up comedy στη ζωή του Σεραφείμ πως και ποτέ έρχεται ;

Κοίταξε, η δικιά μου φουρνιά ήταν και η πρώτη στο stand up comedy εκείνη την εποχή. Γιαυτό και το μάθαμε και λίγο εμπειρικά . Το 1995 η  Λουκία Pικάκη ανεβάζει για πρώτη φορά στην Eλλάδα παραστάσεις stand-up comedy και να φανταστείς τότε δεν υπήρχε ούτε ίντερνετ, ούτε site, ούτε youtube. Ο μόνος από τους κωμικούς εκείνης της εποχής που γνώριζε κάποια ελάχιστα πράγματα ήμουνα εγώ . Να φανταστείς όταν με ρώτησε ποιες είναι γνώσεις μου πάνω στο stand up comedy τις είπα «Είναι αυτό που έχω δει σε κάτι αμερικάνικες ταινίες, που είναι κάποιοι όρθιοι με ένα μικρόφωνο πάνω στην σκηνή και λένε αστεία στους υπόλοιπους από κάτω;» Και μου απάντησε «Ναι, αυτό είναι!!!» Αυτό ήταν το περισσότερο που γνωρίζαμε εμπειρικά εκείνη την εποχή .

Εκείνη η εποχή πως αντιμετώπισε το stand up comedy;

Ήταν κάτι πολύ καινούργιο για την εποχή εκείνη. Το είχαν αντιληφθεί  μόνο οι φοιτητές, οι διαφημιστές και ένας πολύ μικρός κύκλος ανθρώπων. Να φανταστείς, τότε ακόμα οι πρώτες παραστάσεις ανέβαιναν στα Εξάρχεια, οπότε δεν είχε  διαδοθεί όπως σήμερα με το διαδίκτυο.

Το ελληνικό κοινό θεωρείς ότι είναι έτοιμο και ότι  έχει ξεπεράσει τα ταμπού, ώστε να μπορεί να δεχτεί καυστικό stand up comedy ;

Θεωρώ ότι χρόνο με το χρόνο και μέρα με τη μέρα όλο και μαλακώνει και γίνεται πιο δεκτικό το ελληνικό κοινό, όσο αφορά το καυστικό stand up comedy.

Σεραφείμ, φέτος στο Χυτήριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν εκεί Κάθε Πέμπτη στις 9.30 κάτι διαφορετικό, σωστά; Μίλησε μας τι ακριβώς θα παρουσιάσετε εσύ και άλλοι τέσσερις συνάδελφοι σου;

Κάθε Πέμπτη θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί κωμικοί stand up comedy μαζι. κι εγώ. Θα παρουσιάζουν τα πιο βρώμικα Raw κείμενα τους, στις πιο αλογόκριτες νύχτες. To Raw Standup Comedy Night είναι ένας θεσμός που έχει διαπρέψει στις σκηνές κωμωδίας του εξωτερικού, και έρχεται επιτέλους και από τα μέρη μας. Θα είναι μια  παράσταση πολιτικά κατακριτέα, θρησκευτικά αφορισμένη, σεξουαλικά απαράδεκτη, κοινωνικά εξοστρακισμένη. Και το σίγουρο θα είναι ότι δεν είναι για όλη την οικογένεια.

Ο Έλληνας σήμερα έχει επίγνωση τι είναι το stand up comedy;  

Θεωρώ ναι. Είναι πια αρκετά ενημερωμένος  γιατί η γενιά που μεγάλωσε με εμάς τους πρώτους κωμικούς έχει μεγαλώσει και τώρα το μαθαίνει η δεύτερη γενιά, οπότε θεωρώ ότι αναπτύσσεται και εδραιώνεται σιγά σιγά και χρόνο με το χρόνο.

Σεραφείμ είσαι ένας κωμικός του stand up comedy  πού αντλεί τα θέματα συνήθως από την προσωπική του ζωή ή και από διάφορες καταστάσεις που έχει συναντήσει ή δει;

Κοίταξε  κάθε κωμικός αντλεί από το προσωπικό του περιβάλλον, από τον περίγυρο κι από αυτά που διαβάζει ή μπορεί να ακούσει. Αυτό το καιρό ένα θέμα που μου αρέσει πολύ και ασχολούμαι πάνω σε stand up comedy  είναι και η θρησκεία.

Στο θεό πιστεύεις ;

ΟΧΙ βέβαια !!! Άλλωστε αυτό είναι και κομμάτι της παράστασης  που παρουσιάζω.

 

H Ιστορία του Ελληνικού Έθνους – Αλλιώς. Πως προέκυψε σαν ιδέα  να γράψεις κάτι τέτοιο για stand up comedy ;

Η ιδέα  προέκυψε όταν μια μέρα  το 2011, ο Κόλιν Κουήν έκανε το “Long Story Short”, την Ιστορία του Κόσμου δηλαδή, σε σκηνοθεσία Sheinfield.  Από εκεί μου μπήκε η ιδέα. Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και έτσι σήμερα για δεύτερη χρονιά θα παρουσιάζεται στο Χυτήριο.

Σίλα αν μεγαλώνοντας  το παιδί σου, σου έλεγε «Μπαμπά δεν μου αρέσει που είσαι τόσο καυστικός και τα λες τόσο χύμα» και σου ζητούσε να το αλλάξεις όλο αυτό και να γίνεις πιο μαλθακός ή να αλλάξεις επάγγελμα, τι θα έκανες ή τι θα του απαντούσες;

Θα του απαντούσα ότι εγώ είμαι αυτό και το σατιρίζω όπως το σατιρίζω  και ότι αυτή είναι η δουλειά μου.

Ποιος είναι ο ρόλος που αγαπάς πιο πολύ και σε εκφράζει ως καλλιτέχνη: του σεναριογράφου ή του κωμικού;

Ναι, αυτό δεν μπορώ να το διαχωρίσω πολύ, γιατί και την ώρα  που γράφεις φαντάζεσαι πως παίζεις αλλά και την ώρα που παίζεις σκέφτεσαι και  δημιουργείς κείμενο, οπότε είναι συνυφασμένα αυτά τα δυο .

Αλήθεια με το κοινό σου έχεις έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση την ώρα που κάνεις stand up comedy.  

Όχι ιδιαίτερα. Θα έλεγα ότι δεν αφήνω κι εγώ τα περιθώρια  !

Μεγαλώνοντας θεωρείς ότι έχεις αλλάξει; Έχεις ωριμάσει μέσα σου ή παραμένεις ακόμα παιδί;

Χαχαχα!!!! Κοίταξε σε κάποια πράγματα  πρέπει να παραμένεις παιδί και σε κάποια πράγματα πρέπει να δείχνεις την ανάλογη ωριμότητα. Το θέμα είναι να κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς εκεί που πρέπει .

Το stand up comedy  μπορεί να περάσει θετικά μηνύματα στο κοινό που το παρακολουθεί ;

Για μηνύματα δεν ξέρω, αλλά το σίγουρο είναι ότι μέσα από το stand up comedy κάποιος μπορεί να ψυχαγωγηθεί, να γελάσει και ίσως να  προβληματιστεί κιόλας. Σίγουρα όμως θα περάσει όμορφα. 

Αν δεν ήσουνα ηθοποιός ή δεν έκανες stand up comedy,  τι άλλο θα ήθελες να κάνεις επαγγελματικά;

Χαχαχχα!!! Φαντάζομαι το εαυτό μου μάγειρα γιατί μου αρέσει πάρα πολύ.

Θα έκανες κάτι σχετικά με την μαγειρική σε stand up comedy;

Υπήρξε παλαιότερα μια σκέψη και είναι στα σκαριά να επανέλθει πάλι .

Σεραφείμ  ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες να κάνουμε αυτήν την συνέντευξη .

Εγώ ευχαριστώ Κυριάκο.

 

Related posts

Συνέντευξη Βλαδίμηρου Κυριακίδη: Το μιούζικαλ ήταν το μεγάλο στοίχημα για εμένα

Τσελεμεντές : «All Inclusive»είναι το μυστικό του τουρισμού

Συνέντευξη με την νέα ταλαντούχα ερμηνεύτρια, Ελεάννα Φινοκαλιώτη