ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Θοδωρή Τσάτσο: «Αντλώ δύναμη από την τέχνη, τους όμορφους ανθρώπους»

 

Συνέντευξη με τον Θοδωρή Τσάτσο: «Αντλώ δύναμη από την τέχνη, τους όμορφους ανθρώπους»

Ο πρωτοεμφανιζόμενος τραγουδοποιός Θοδωρής Τσάτσος παραχώρησε συνέντευξη στο greekaffair.news και στον δημοσιογράφο Κυριάκο Τσικορδάνο.

 

Πρόσφατα ο Θοδωρής Τσάτσος κυκλοφόρησε την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «Το πιο δικό μου ψέμα». Σε αντίθεση όμως με τον τίτλο του δίσκου του, ο Θοδωρής κατέθεσε τις δικές του αλήθειες για τη ζωή, τις επιλογές του και την πορεία του στον χώρο της μουσικής και της ψυχολογίας. «Η ψυχολογία και η μουσική είναι εύκολο να συνδυαστούν. Είναι δύο συμπληρωματικοί τρόποι να στρέψει κανείς το βλέμμα του στον άνθρωπο. Έχουν και τα δύο στον πυρήνα τους μια θεραπευτική-παρηγορητική λειτουργία».

 

Θοδωρή θα ήθελα να πιάσουμε λίγο το νήμα της ζωή σου από την αρχή και να μου πεις πού γεννήθηκες και πού έζησες τα παιδικά και εφηβικά σου χρόνια.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου τα έζησα στα Τρίκαλα με τους γονείς και την αδερφή μου. Όταν έφτασε η ώρα να πάω σχολείο δεν υπήρχε σχολείο που μπορούσε να δεχτεί τυφλά παιδιά στα Τρίκαλα. Έτσι βρέθηκα στην Αθήνα, στο πατρικό της μητέρας μου, όπου ζούσαν η γιαγιά μου, η θεία μου και ο μεγάλος αδερφός μου.

Θα ήθελα να σε κρατήσω λίγο ακόμα σε εκείνα τα χρόνια και να σε ρωτήσω πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου ως αγόρι εκείνης της εποχής;

Ήμουν μάλλον ένα κλειστό παιδί. Μου άρεσε πολύ να περνάω χρόνο με άλλους, αλλά ταυτόχρονα ένιωθα πιο άνετα μόνος. Αγαπούσα πολύ τη μουσική και τις ιστορίες. Πέρναγα ώρες ακούγοντας παραμύθια.

Ποια ήταν η σχέση σου με τους γονείς σου; Μεγάλωνες μέσα σε ένα ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον;

Μεγάλωνα με την οικογένεια της μητέρας μου και τον αδερφό μου. Τους γονείς και την αδερφή μου τους έβλεπα Χριστούγεννα, Πάσχα και τα καλοκαίρια καθώς και κάποια Σαββατοκύριακα κάθε μήνα. Πήρα πολλή αγάπη από όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Ως παιδί και όσο μεγάλωνες είχες πάντα ανοιχτές τις κεραίες σου; Είχες την περιέργεια να ανακαλύπτεις νέα πράγματα, να μαθαίνεις; Πώς ζούσες την καθημερινότητα εκείνης της εποχής;

Είχα από μικρός καλή σχέση με το διάβασμα. Αγαπούσα το παιδικό θέατρο και τις κωμωδίες. Όταν κάτι με τραβούσε είχα την ανάγκη να μαθαίνω όλο και περισσότερα για αυτό.

Σπούδασες Νομική και Ψυχολογία. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να επιλέξεις να σπουδάσεις δυο διαφορετικές και συγχρόνως δύσκολες επιστήμες;

Στην νομική με οδήγησε ο βαθμός που είχα στις πανελλήνιες. Δεν ήταν κάτι που σκέφτηκα πολύ. Κυρίως άκουσα συμβουλές των ανθρώπων γύρω μου. Από πολύ νωρίς κατάλαβα πως αυτό δεν είναι για εμένα αλλά δεν ήθελα να την αφήσω στη μέση. Η ψυχολογία ήταν συνειδητή επιλογή. Με ενδιέφερε να κατανοήσω εμένα πρώτα και ύστερα τους άλλους. 

Ποια είναι τα «μαθήματα ζωής» που διδάχθηκες στα φοιτητικά σου χρόνια; 

Τα φοιτητικά μου χρόνια είναι από τα καλύτερα της ζωής μου. Έκανα σημαντικές σχέσεις και φιλίες, έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου, άρχισα να παίρνω περισσότερα ρίσκα σε όλους τους τομείς.

Η μουσική πότε και πώς μπαίνει στην ζωή σου; Υπήρχε κάποιο ερέθισμα μέσα από την οικογένεια σου ή από το συγγενικό περιβάλλον; Ανήκεις σε οικογένεια μουσικών;

Η οικογένειά μου δεν έχει καμία σχέση με τη μουσική. Οι γονείς μου αγαπούσαν τη λαϊκή μουσική, αλλά δεν μπορώ να πω ότι άκουγαν ιδιαίτερα. Για εμένα άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο από την εφηβεία και μετά, όπου έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Ποια τραγούδια και ποια συγκροτήματα αποτέλεσαν για εσένα ένα είδους «σχολείο» για τη μουσική σου παιδεία και σε επηρέασαν έτσι ώστε να ασχοληθείς επισταμένα με τη μουσική και το τραγούδι; 

Όσον αφορά την ελληνική μουσική αγαπώ το έργο συνθετών όπως οι Κραουνάκης, Μικρούτσικος, Λοΐζος και Σπανός καθώς επίσης και τραγουδοποιών όπως οι Μάλαμας, Παπακωνσταντίνου, Πασχαλίδης. Αυτά ήταν τα ακούσματα που είχα όταν ξεκίνησα και έμαθα να αγαπώ την ελληνική μουσική.

Νομική, ψυχολογία και μουσική μια περίεργη τριπλέτα πώς κατάφερες να τα  συνδύασες, ποια είναι τα μυστικά συστατικά αυτής της περίεργης συνταγής;

Η ψυχολογία και η μουσική είναι εύκολο να συνδυαστούν. Είναι δύο συμπληρωματικοί τρόποι να στρέψει κανείς το βλέμμα του στον άνθρωπο. Έχουν και τα δύο στον πυρήνα τους μια θεραπευτική-παρηγορητική λειτουργία. Με τη νομική τα πράγματα είναι απλά. Αποφοίτησα και διέκοψα κάθε επαφή μαζί της.

Ποια ερεθίσματα ή εμπειρίες οδηγούν ένα νεαρό παιδί να ξεκινήσει να γράφει στίχους; 

Ξεκίνησα να γράφω στίχους όταν ήμουν δεκαεννέα χρονών. Εκείνη την περίοδο είχα μόλις χάσει μια πολύ καλή μου φίλη. Δεν έγραφα στους στίχους μου για εκείνη ή το θάνατό της. Πιθανότατα αυτή η απώλεια ξεκλείδωσε μέσα μου μια ανάγκη να γράψω που υπήρχε από πριν. Ερέθισμα μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε για κάποιον που γράφει αρκεί να είναι παρατηρητικός και ανοιχτός.

Από την αρχή ήθελες εσύ να είσαι και ο ερμηνευτής των στίχων σου γιατί πιστεύεις ότι έτσι μεταδίδεις καλύτερα τα συναισθήματα  στο κοινό;

Σίγουρα μου αρέσει πολύ να τραγουδάω. Μου αρέσει πολύ αυτός ο τρόπος επαφής με το κοινό. Δεν είναι όμως ότι θέλω να ερμηνεύω εγώ του στίχους μου. Χαίρομαι όταν κάποιος άλλος ερμηνευτής επιλέγει να ερμηνεύσει δικούς μου στίχους, όπως επίσης και όταν άλλοι δημιουργοί εμπιστεύονται σε εμένα τραγούδια τους για να τα ερμηνεύσω.

Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με την έντεχνη μουσική; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της έντεχνης μουσικής που σου κέντρισαν το ενδιαφέρον;

Για να πω την αλήθεια δεν πιστεύω πάρα πολύ σε αυτές τις ορολογίες. Τα περισσότερα πράγματα που αγαπάω από την ελληνική μουσική μπαίνουν κάτω από την ταμπέλα του «έντεχνου». Αγαπώ επίσης πολλά ιδιώματα του ξένου ροκ. Νιώθω όμως πως δεν μπορώ να το υπηρετήσω με τρόπο που με ικανοποιεί.

Πρόσφατα  παρουσίασες το πρώτο ολοκληρωμένο album σου με τίτλο «Το πιο δικό μου ψέμα» που κυκλοφορεί από την MLK . Μίλησε μας λίγο για την πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά. Πώς αισθάνεσαι και τι είδους τραγούδια  περιέχει το συγκεκριμένο  album ; 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με υπέροχους δημιουργούς και σπουδαίους μουσικούς. Η παραγωγή και ενορχήστρωση είναι του Γρηγόρη Πολύζου που έγραψε και τέσσερις από τις συνθέσεις του δίσκου. Οι υπόλοιπες συνθέσεις ανήκουν στους Κώστα Γάκη, Γιώργο Κυριάκο, Σπύρο Παρασκευάκο και Δημήτρη Ιλεμόσογλου. Όλοι οι στίχοι των τραγουδιών είναι δικοί μου εκτός από ένα κομμάτι που έχει γράψει η Αθηνά Σπανού. Δεν θα μπορούσα να ελπίσω σε καλύτερο ξεκίνημα. Μου αρέσουν οι δίσκοι που τα τραγούδια διαφέρουν μεταξύ τους. Χάρη στην ενορχήστρωση του Γρηγόρη Πολύζου υπάρχει έντονη ποικιλομορφία στον ήχο της δουλειάς αυτής. Υπάρχουν κάποια λαϊκότροπα κομμάτια και άλλα που ξεφεύγουν από αυτό το ύφος.

Γιατί  επέλεξες να ονομάσεις τον πρώτο σου προσωπικό ολοκληρωμένο album  «Το πιο δικό μου ψέμα»

Κάποια ψήγματα υπάρχουν στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου. Ό,τι και αν είχα εγώ στο μυαλό μου γράφοντας τους στίχους των τραγουδιών αυτής της δουλειάς έχει νομίζω μεγαλύτερη σημασία τι μηνύματα και εικόνες θα φτιάξει ο καθένας που θα το ακούσει.

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα τραγούδια που έχεις βάλει στο πρώτο σου album;

Ο πρώτος δίσκος είναι αυτός που συστήνει τον καλλιτέχνη στο κοινό. Πιστεύω λοιπόν πως αυτά τα τραγούδια δίνουν μια καλή ευκαιρία σε όσους τα ακούσουν να έρθουν σε επαφή με τα θέματα που με απασχολούν και την αισθητική μου προσέγγιση σε αυτά.

Το τραγούδι  «Το πιο δικό μου ψέμα» πώς προέκυψε; Κρύβει κάποιο προσωπικό βίωμα; Και γιατί επέλεξες να γνωστοποιήσεις τη δουλειά σου με το συγκεκριμένο τραγούδι και πώς ένιωσες όταν το άκουσες – σε άκουσες πρώτη φορά στο ραδιόφωνο;

Το τραγούδι όντως προέκυψε μέσα από ένα δικό μου βίωμα. Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από τις αντιφάσεις μας. Οι πράξεις μας συχνά απέχουν από όσα λέμε. Γι’ αυτό μιλάει το τραγούδι με ένα τρόπο συγχωρητικό. Αγάπησα τη μουσική του Γρηγόρη Πολύζου από την πρώτη στιγμή. Θεωρώ πως έκανε εξαιρετική δουλειά. Είναι κάπως αμήχανο αλλά και πολύ όμορφο συναίσθημα να ακούς ένα δικό σου τραγούδι στο ραδιόφωνο.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι από αυτή την πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά που ξεχωρίζεις και αν ναι, για ποιο λόγο;

Όλα τα τραγούδια της δουλειάς σημαίνουν κάτι για εμένα και μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο. Το Απόψε σε μουσική του Κώστα Γάκη είναι το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε από όσα συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη δουλειά. Για αυτό το λόγο έχει λίγο πιο ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου.

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, και ενώ ξέρουμε ότι τα πράγματα δυστυχώς δεν πηγαίνουν τόσο καλά, όχι μόνο για τις πωλήσεις, αλλά και για τη δισκογραφία, που έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, τι παρακινεί ένα νέο καλλιτέχνη να κάνει ένα ολοκληρωμένο album; 

Έμαθα να ακούω μουσική ακούγοντας cd. Όταν ανακαλύπτω έναν καλλιτέχνη θέλω να γνωρίσω τη δισκογραφία του. Μου αρέσει η ιδέα ενός ολοκληρωμένου κύκλου τραγουδιών. Η μουσική αλλάζει, στρέφεται περισσότερο στη δημιουργία μεμονωμένων κομματιών. Ήθελα όμως το ξεκίνημά μου να το κάνω έτσι όπως έμαθα εγώ να ακούω.

Θοδωρή ποιες είναι οι φωνές που θα σε έκαναν ιδιαίτερα χαρούμενο εάν  οι συγκυρίες σε έφερναν μαζί τους επάνω στη σκηνή;

Θα χαιρόμουν να συνυπάρξω στη σκηνή με κάποιους τραγουδοποιούς που θαυμάζω, όπως οι Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας και πολλοί ακόμα.

Για ποιον Έλληνα καλλιτέχνη θα ήθελες να γράψεις τραγούδια και να τα ερμηνεύσει; 

Νομίζω ότι η γραφή μου θα ταίριαζε στον Μίλτο Πασχαλίδη.

Όταν τελειώσει η καραντίνα και επιτραπούν οι συναθροίσεις, σε ποιο χώρο θα ήθελες να τραγουδήσεις και να παρουσιάσεις το πρώτο σου προσωπικό ολοκληρωμένο album; 

Ανυπομονώ να μπορέσω να παρουσιάσω τα τραγούδια μου ζωντανά στον κόσμο. Θέλω να παίξω όσο περισσότερο μπορώ. Δεν με απασχολούν τόσο οι χώροι όσο οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές.

Θοδωρή ο κορωνοϊός πόσο σε επηρέασε ψυχολογικά ως άνθρωπο αλλά και ως  καλλιτέχνη;   

Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα που σε αυτή την περίοδο υπήρχαν πράγματα να κάνω και άνθρωποι να επικοινωνήσω. Με τρομάζει φυσικά όλο αυτό που έχει συμβεί, αγχώνομαι για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε όλους μας, αλλά το γεγονός πως παραμένω ενεργός και έχω δίπλα μου ανθρώπους είναι εξαιρετικά θεραπευτικό.

Ο Θοδωρής είναι ένας άνθρωπος με οπτική αναπηρία. Αυτό πώς  έχει επηρεάσει τη ζωή σου;

Γεννήθηκα χωρίς να βλέπω, οπότε δεν χρειάστηκα χρόνο προσαρμογής για αυτή την κατάσταση. Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να πω είναι πως κάποιες φορές με ενοχλεί το γεγονός πως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με την αναπηρία σκέφτονται για αυτήν με τρόπο που είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Ως άτομο με αναπηρία έχεις βιώσεις bullying και να επηρεαστείς τόσο, ώστε να λυγίσεις σε κάποια στιγμή της ζωής σου; 

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Υπάρχουν άνθρωποι που με έχουν αντιμετωπίσει με προκατάληψη ή ακόμα και ρατσισμό. Τα περιστατικά αυτά στη ζωή μου είναι ελάχιστα και επίσης δεν αφορούσαν καν προσωπικά εμένα. Οι  άνθρωποι αυτοί δεν έκαναν τον κόπο να με γνωρίσουν, αλλά είχαν στο μυαλό τους όλους τους μύθους και τα ρατσιστικά στερεότυπα που συνοδεύουν τα άτομα με αναπηρία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις αντιμετωπίσει ως σήμερα;

Μέχρι σήμερα έχω μια ζωή που είμαι απόλυτα ευγνώμον για αυτή. Δεν είμαι άνθρωπος που εστιάζει ιδιαίτερα σε δυσκολίες που έχουν πια περάσει. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες μου είχαν να κάνουν με διαχείριση σχέσεων σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Ένας άνθρωπος με προβλήματα όρασης από πού αντλεί δύναμη κάθε πρωί που ξυπνάει; 

Ένας από τους πιο ισχυρούς μύθους για την αναπηρία είναι πως τα ανάπηρα άτομα ζουν σε μια κατάσταση αέναης μάχης για τα πάντα. Το ότι δεν βλέπω δεν είναι κάτι που με απασχολεί στην καθημερινότητά μου. Έχω άλλοτε φωτεινές και άλλοτε δύσκολες μέρες όπως όλοι.

Θοδωρή πιστεύεις ότι τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα του 2021 έχουν βρει τη θέση τους στην κοινωνία ή συνεχίζουν να βιώνουν την απόρριψη, την προκατάληψη ακόμα και τον ρατσισμό; 

Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που εμποδίζουν την ισότιμη ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή. Τόσο τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν με προκατάληψη και ρατσισμό τους ανάπηρους, όσο και η έλλειψη προσβασιμότητας των αναπήρων σε ισότιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης και εργασιακής αποκατάστασης είναι ακόμα εδώ. Από την άλλη πλευρά μιλώντας για την οπτική αναπηρία που είμαι σε θέση να γνωρίζω καλύτερα, η τεχνολογία έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην βελτίωση της καθημερινότητας των τυφλών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαιρετικά δραστήριοι τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά. Είμαι αισιόδοξος πως με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα.

Θεωρείς ότι οι συμπολίτες μας είναι επί της ουσίας ευαισθητοποιημένοι για τα άτομα με αναπηρία; Η πολιτεία λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για στήριξη και ενίσχυση των ΑμεΑ αλλά και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών;

Τα πράγματα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι παρήγορο πως η ιδέα της συμπερίληψης μπαίνει όλο και πιο συχνά στην ατζέντα της συζήτησης. Δεν μου αρέσει η λέξη ευαισθητοποίηση. Προτιμώ την εξοικείωση. Όταν άνθρωποι με αναπηρία και μη, συνυπάρχουν, σχετίζονται, συνεργάζονται, με αυτό τον τρόπο χτίζεται μια κουλτούρα συμπερίληψης.

Εκτός όμως από τη μουσική να αναφέρουμε  ότι εργάζεσαι και ως ψυχολόγος ενώ είσαι και συνιδρυτής του εθελοντικού οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους». Μίλησε μας λίγο γιατί επέλεξες την ψυχολογία έναντι της νομικής και πώς προέκυψε στη ζωή σου ο εθελοντισμός;

Από μικρός μου άρεσε να μιλάω με ανθρώπους και να προσπαθώ να κατανοήσω πώς σκέφτονται και πώς νιώθουν. Πρώτα από όλα ήθελα να κατανοήσω εμένα τον ίδιο. Αυτό ήταν που με έστρεψε στην ψυχολογία. Θεωρώ την αλληλεγγύη και την συνεισφορά πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, απαραίτητα για την εξέλιξη μιας κοινωνίας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ασχολούμαι με εθελοντικές δράσεις.

Τον Θοδωρή υπάρχουν καταστάσεις που τον τρομάζουν σήμερα; Και αν ναι,  τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις σε ό,τι και αν κάνεις;

Με τρομάζουν ο φανατισμός και η σκληρότητα που βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Αντλώ δύναμη από την τέχνη, τους όμορφους ανθρώπους και τη συνεργασία για να χτίσουμε όμορφα πράγματα.

Ποιο είναι το προσωπικό καταφύγιο του Θοδωρή; 

Οι φίλοι μου, η μουσική και τα βιβλία.

Εκτός από τη μουσική και τον εθελοντισμό, με τι άλλο σου αρέσει να ασχολείσαι τον ελεύθερο χρόνο σου;

Τελευταία ξεκίνησα να συμμετάσχω σε μια κοινωνική επιχείρηση που ονομάζεται “Black light”. Αποτελείται κυρίως από άτομα με οπτική αναπηρία. Πραγματοποιεί βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδεύσεις σε εταιρίες και καταστήματα λιανικής πώλησης προκειμένου να βελτιωθεί η αγοραστική εμπειρία των τυφλών πελατών. Κάνει επίσης πολλές δράσεις για την εξοικείωση του κοινού με την τυφλότητα. Πέρα από αυτό προσπαθώ να περνάω πολύ χρόνο με αγαπημένους ανθρώπους, κάτι που βέβαια αυτή την περίοδο έχει δυσκολέψει πολύ.

Τα μελλοντικά σου σχέδια, ποια είναι; Τι όνειρα κάνει ο Θοδωρής;

Ανυπομονώ να παίξω τα τραγούδια του δίσκου ζωντανά. Δεν είμαι άνθρωπος που κάνει πολλά μακροπρόθεσμα σχέδια. Αφήνομαι κυρίως σε ό,τι φέρνει η στιγμή.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις σε ανθρώπους που έχουν κάποιου είδους αναπηρία;

Να αγαπούν τον εαυτό τους έτσι όπως είναι.

 

 

Κ.Τ.

 

Related posts

Συνέντευξη με τον φωτογράφο Γιώργο Τατάκη: «Κάθε τέχνη είναι μια γλώσσα επικοινωνίας»

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης σε μια συνέντευξη έφ’όλης της ύλης στο greekaffair.gr για την «Συμμορία των 5»: «Το καλό αργά ή γρήγορα νικάει»(ηχητικό)

Συνέντευξη στον Πρόεδρο του λαογραφικού μουσείου «Γ Καραϊσκάκης» Μαυρομμάτι (βίντεο)