ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη:Μαρία Λυσικάτου «Το Τριανόν είναι το παιδί μου και δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να το πουλήσω»!

Η Μαρία Λυσικάτου, ιδιοκτήτρια του ιστορικού αθηναϊκού κινηματογράφου Τριανόν μίλησε στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο :«Το Τριανόν είναι το παιδί μου και δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να το πουλήσω»!

Λίγα Λόγια για την Ιστορία του Τριανόν 

Το Τριανόν χτίστηκε και ιδρύθηκε από τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου τον πρεσβύτερο, ιδιοκτήτη εταιρειών εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών και αιθουσών και διευθυντή του κινηματογράφου «Ορφεύς» το 1960. Το 1993, ο εγγονός Λεωνίδας Παπαγεωργίου ήταν στο 6ο έτος της Ιατρικής Αθηνών όταν κλήθηκε να υπογράψει την πώληση του Τριανόν αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του, Ανδρέα Παπαγεωργίου. «Τον Νοέμβρη του 1993, στο συμβολαιογραφείο, με το πωλητήριο συνταγμένο και τους αγοραστές με την επιταγή ανά χείρας, ο Λεωνίδας απλώς δεν υπέγραψε… Ο Λεωνίδας έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο 2014 σε ηλικία 50 ετών, έχοντας δημιουργήσει έναν υπερσύγχρονο κινηματογράφο με θεατρική σκηνή και υποδομή για πολυσύνθετα μουσικά δρώμενα. Έκτοτε, τη διεύθυνση ανέλαβα εγώ», λέει η Μαρία Λυσικάτου, ξαδέρφη του Λεωνίδα, η οποία υπήρξε συνεργάτις του τα τελευταία 14 χρόνια.

Πόσα χρόνια λειτουργίας κλείνει το ΤΡΙΑΝΟΝ;

Ο κινηματογράφος Τριανόν άνοιξε τις πόρτες του στο αθηναϊκό κοινό το 1960 με την πρεμιέρα της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή». Η διεθνής επιτυχία των Ζυλ Ντασέν, Μελίνας Μερκούρη και Μάνου Χατζιδάκι σηματοδοτεί την έναρξη της σημαντικής πορείας του Τριανόν επί έξι συνεχόμενες δεκαετίες στο χώρο του θεάματος.

Η τέχνη και ο πολιτισμός ήταν ένα μικρόβιο που καλλιεργούνταν από μικρή μέσα σας;

Προέρχομαι από μια οικογένεια πρωτοπόρα στο χώρο της κινηματογραφίας με παρουσία στην παραγωγή, τη διανομή και τις αίθουσες, οπότε το μικρόβιο του σινεμά υπήρχε στο DNA μου πριν καν γεννηθώ!  

 

Εκτός από κινηματογραφικές προβολές ο χώρος είναι ανοιχτός στο θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες . Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου;

Το Τριανόν είναι ένας σύγχρονος κινηματογράφος που στεγάζει όλες τις μορφές τέχνης στην  αίθουσά του. Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων συνάπτουμε συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και ιδρύματα πολιτισμού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ένας τέτοιος θεσμός είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που πραγματοποιείται με επιτυχία επί 4 συνεχόμενα χρόνια με επίκεντρο την Καλαμάτα και για πρώτη φορά θα ταξιδέψει εκτός πελοποννησιακών συνόρων για να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό βραβευμένα ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο.  

Ποιος είναι ο στόχος του φεστιβάλ; Περιλαμβάνει κι άλλες εκδηλώσεις πέραν από προβολές ντοκιμαντέρ;

Στόχος του φεστιβάλ είναι να εγείρει αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για φλέγοντα ζητήματα. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου ημερίδα με θέμα «Κινηματογράφος και Υγεία» με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων που θα προλογίσουν ταινίες σχετικές με την υγεία και θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Θεωρείτε ότι τέτοιες δράσεις έχουν απήχηση στο κοινό; Ποια η στάση των νέων απέναντι σε παρόμοιες δράσεις που έχουν λάβει χώρα στο ΤΡΙΑΝΟΝ;

Ναι, γιατί αποτελούν μία διαφορετική πολιτιστική πρόταση για τους θεατές. Οι νέοι έχουν αγκαλιάσει παρόμοιες δράσεις, όπως για παράδειγμα  το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας που ταξιδεύει στο Τριανόν κάθε Οκτώβριο και γίνεται κοσμοσυρροή. Γι’ αυτό άλλωστε επιδιώκουμε νέες συνεργασίες, καθώς βλέπουμε ότι το κοινό τις επιζητά και τις επιβραβεύει.

Πως επιλέγετε τις δράσεις που θα φιλοξενήσετε; Με ποιο κριτήριο;

Πάντα επιλέγουμε ταινίες και εκδηλώσεις που μας αρέσουν και ξέρουμε  ενστικτωδώς ότι θα αρέσουν και στο κοινό μας.

Ποια είναι τα πιο ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζετε από την παρούσα θέση σας ως ιδιοκτήτρια του ΤΡΙΑΝΟΝ;

Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι το Τριανόν να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγαλύτερη μερίδα θεατών και να αναπτύξει νέο κοινό. Μέχρι στιγμής τα πάμε περίφημα σε αυτόν τον τομέα και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον. Τα νούμερα για το Τριανόν είναι πολύ ενθαρρυντικά και βέβαια η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση είναι μεγάλη.

Έχετε έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση είτε σε θέματα συνεργασίας είτε λόγω του περιεχομένου μιας  εκδήλωσης που φιλοξενούσε ο χώρος;

Είναι λογικό όταν έχεις τόσες συνεργασίες και σχετίζεσαι με διαφορετικούς ανθρώπους που ο καθένας έχει άλλη οπτική ή ακόμη και άλλες προτεραιότητες, να βρεθείς και σε δύσκολη θέση και να υπάρξουν ασυμφωνίες. Εντούτοις, είμαστε πάντα πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο, ώστε να ξεπερνάμε τα προβλήματα και τις παρεξηγήσεις.

Το ΤΡΙΑΝΟΝ είναι ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο που η διατήρησή του απαιτεί κόπο, μεράκι και χρήματα. Θα σκεφτόσασταν ποτέ να το πουλήσετε;

Το Τριανόν είναι το παιδί μου και δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να το πουλήσω!

Τί είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο σήμερα; Και τί είναι αυτό που σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε;

Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η εγκατάλειψη του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα της ιστορικής οδού Πατησίων από την ίδια τη Δημοτική Αρχή. Η φωτεινή πινακίδα neon του Τριανόν λειτουργεί ως φάρος πολιτισμού στην περιοχή και ο ολοένα αυξανόμενος κόσμος που μας επισκέπτεται και τo θετικό feedback που εισπράττουμε είναι το κίνητρο  για να τη διατηρούμε διαρκώς αναμμένη. Ευτυχώς δεν είμαστε ολομόναχοι, το υπουργείο Πολιτισμού και η κυρία Λυδία Κονιόρδου έχει σταθεί αρωγός των προσπαθειών μας.

Τι γεύση σάς αφήνει αυτή η εποχή; Υπάρχουν πράγματα που σας θλίβουν σήμερα;

Η γεύση της εποχής μας είναι κάπως απροσδιόριστη. Σίγουρα είναι μία εποχή που ευνοεί το καλλιτεχνικό έργο. Θλίψη προκαλεί η άνοδος των απολυταρχισμών και των γενικεύσεων.

Αν σας ρωτούσα να μου περιγράψετε τον άνθρωπο Μαρία Λυσικάτου με 5 λέξεις τι θα μου απαντούσατε;

Καλύτερα να ρωτούσατε τους συνεργάτες και τους φίλους μου για αυτό.

5 λέξεις δεν είναι αρκετές!

 

Ποια είναι τα επόμενα προσωπικά σας σχέδια και ποιοι είναι στόχοι που έχει βάλει για το 2018 το ΤΡΙΑΝΟΝ; Τί επόμενες δράσεις να περιμένουμε από το ΤΡΙΑΝΟΝ;

Τα προσωπικά μου σχέδια; Να καταφέρω να φύγω δύο ημέρες για διακοπές…

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας προβολές και εκδηλώσεις, να διατηρήσουμε την ανοδική μας πορεία  και την ορμή που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.

Αμέσως μετά το Φεστιβάλ Πελοποννήσου, διοργανώνουμε 3ήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ελληνικών φεστιβάλ και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επιπλέον τον Μάιο διοργανώνουμε το 4ο Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής κάτω από την κυριολεκτικά ανοικτή σκεπή του Τριανόν, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και φέτος στα μουσικά δρώμενα της Αθήνας. Επίσης ετοιμάζουμε νέες ταινίες σε δική μας διανομή, stand – up comedy,  και στο φουαγιέ εκθέσεις εικαστικών, αλλά και αρχειακού υλικού.

 

Συνέντευξή Κυριάκος Τσικορδάνος 

 

Related posts

Συνέντευξη Σταματίνα Αγγελοπούλου: «Ο Ηθοποιός πρέπει να έχει πρωτίστως ήθος σαν άνθρωπος και έπειτα σαν καλλιτέχνης.»

Οι «Συνένοχοι live band »Ανακρίνονται από το greekaffair.gr :Υπάρχουν λαϊκές ρίζες στην ελληνική μουσική ακόμα

Συνέντευξη με τον Χριστόφορος Ζαραλίκος: «Θεωρώ ότι είμαι ο νούμερο ένα στο stand up comedy»