ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σε εγρήγορση η Αθήνα για απάντηση σε κάθε τουρκική αιτίαση

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σε εγρήγορση η Αθήνα για απάντηση σε κάθε τουρκική αιτίαση

Σε πλήρη ετοιμότητα να δώσει κάθε απαραίτητη απάντηση σε όποιες αιτιάσεις και αν γίνουν από την πλευρά της Αγκυρας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο του επιτελείου του που τον συνοδεύει στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

 

Σε πλήρη ετοιμότητα να δώσει κάθε απαραίτητη απάντηση σε όποιες αιτιάσεις και αν γίνουν από την πλευρά της Αγκυρας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο του επιτελείου του που τον συνοδεύει στη Μαδρίτη για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος Ι. Οικονόμου, διπλωματική σύμβουλος Αννα Μαρία Μπούρα, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θ. Ντόκος).

Χθες, στις συζητήσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων δεν υφίστατο από πλευράς της Τουρκίας κάποια νύξη στα ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σε περίπτωση που σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να θέσει μονομερώς στην ατζέντα της συνόδου κορυφής θέμα, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τις κατάλληλες απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός θα έχει εξάλλου, στο περιθώριο της συνόδου, συναντήσεις με τους ομολόγους του της Μ. Βρετανίας και του Καναδά.

Πλήρης προετοιμασία

Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, ακόμη κι αν αυτά περιλαμβάνουν την απευθείας ανάδειξη ζητήματος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ελληνική κυριαρχία σε αυτά (δηλαδή την αμφισβήτηση των συνθηκών που δημιούργησαν το υφιστάμενο status quo στην Ανατολική Μεσόγειο).

 

Η Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια πολύ αυστηρή ερμηνεία του μνημονίου Καρόλου Παπούλια – Μεσούτ Γιλμάζ περί μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη θερινή περίοδο.

 

Προσεκτική τακτική

Από την ελληνική πλευρά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ακολουθείται μια πολύ προσεκτική τακτική, με κύριο στόχο να γίνει αντιληπτό από το σύνολο των συμμάχων και εταίρων στην Ε.Ε. ότι η Αθήνα, όχι απλώς δεν έχει σχέση με τις κατηγορίες που της αποδίδει η Αγκυρα, αλλά, αντιθέτως, είναι άκρως εποικοδομητική, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που ήδη υφίστανται.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες και με την ενθάρρυνση των Αμερικανών στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα αποφάσισε να κάνει μια πολύ αυστηρή ερμηνεία του μνημονίου Καρόλου Παπούλια – Μεσούτ Γιλμάζ περί μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη θερινή περίοδο. Το μορατόριουμ Παπούλια – Γιλμάζ αναφερόταν κατά κύριο λόγο σε μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις και πυρά με οπλικά συστήματα μεγάλου διαμετρήματος.

Ωστόσο, σιωπηλά, από την ελληνική πλευρά η «ανάπαυλα» στις ασκήσεις έχει επεκταθεί και σε εκείνες που αφορούν τις πολύ περιορισμένες επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, σε μικρές νησίδες αλλά και γύρω από αυτές.

Παράλληλα, ωστόσο, οι μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές αυτές έχουν λάβει εντολή να συνεπικουρούν το Λιμενικό σε περίπτωση αυξημένων προσφυγικών ροών, όπως τις τελευταίες ημέρες.

 

Πηγη  kathimerini.gr

 

Related posts

10 διαφορετικά tips για να αδυνατίσεις ενώ κάθεσαι σπίτι

Φωτεινή Βελεσιώτου – Xάικ Γιαζιτζιάν «Συναπάντημα Καρδιάς» Στο Πολυχώρο λιπασμάτων Δραπετσώνας

Αρχαία Ελληνίδα με λάπτοπ σε γλυπτό του 100 π.Χ. (φωτο, βίντεο)

Newsroom