ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο Α. Τσίπρας καταργεί τον Ιησού Χριστό από το Σύνταγμα

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ο Α. Τσίπρας διαγράφει με μιας τον Ιησού Χριστό από το Σύνταγμα

 

Επιτακτική ανάγκη να πάρει θέση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και να δηλώσει αν υπάρχει συγκατάθεση της Εκκλησίας στη διάλυση της επικρατούσας θρησκείας – Τι έχει συμφωνήσει με τον Τσίπρα;

Διαβάζοντας προσεκτικά την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται απολύτως σαφές ότι η ανοίγει η Κερκόπορτα η οποία έχει ως στόχο την διάλυση των συγκροτημένων κοινωνιών και την διάλυση των συντεταγμένων που συνθέτουν την ευρεία έννοια του Έθνους. Κι όλα αυτά στο βωμό της αποκαλούμενης πολυπολιτισμικότητας. 

Οι αλλαγές που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την επικρατούσα θρησκεία του ελληνικού κράτους θέτουν ξεκάθαρα σε κίνδυνο τα βασικά συστατικά που κρατούν τον κοινωνικό ιστό: Την θρησκεία και τον θεσμό της οικογένειας.

Προσέξτε! Το άρθρο 3 αντικαθίσταται ως εξής: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξεις».

Στο τέλος του άρθρου 3 προστίθεται ερμηνευτική δήλωση ως εξής:

«Ερμηνευτική δήλωση. Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Τι σημαίνουν αυτά; Δείτε ποιες είναι οι ουσιαστικές μεταβολές:

• Η απάλειψη της φράσης ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος γνωρίζει ως κεφαλή της τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό». Συνεπώς δεν αναγνωρίζεται πουθενά ο ρόλος του Ιησού Χριστού.

• Η απάλειψη της αναφοράς ότι «η αυτοκέφαλη Εκκλησία διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο». Υποβαθμίζεται εντελώς ο ρόλος της Συνόδου.

• Η διακήρυξη πως η Πολιτεία παραμένει «θρησκευτικά ουδέτερη», επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών και έρχεται σε αντίθεση με τη διατήρηση της δυνατότητος των μουσουλμάνων να δίνουν όρκο στο Κοράνι. Τι είδους… ουδετερότητα είναι αυτή; Η ασάφεια της διατύπωσης είναι τέτοια ώστε να επιδέχεται κατά το δοκούν διάφορες ερμηνείες και γι΄αυτό επελέγη ο όρος «ουδετερότητα».

Τα ερωτήματα που ακολουθούν είναι κρίσιμα:

1. Ποια είναι η στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Θα δεχθούν οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Πάνος Καμμένος να συζητήσουν τέτοια πράγματα; Θα τα «καταπιούν» ή μήπως έχουν και αυτοί τις ίδιες απόψεις με τον Αλέξη Τσίπρα;

2. Εδέχθη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος αυτές τις μεταβολές; Στις φανερές και τις κρυφές συναντήσεις που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έδωσε το πράσινο φως στον Τσίπρα να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές; Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει και συγκεκριμένα να ομολογήσει τι από όλα αυτά έχει δεχθεί.

 

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ποιους «βαφτίζει» παράγοντες ο Αλέξης Τσίπρας

Related posts

Με «χιόνια» ξύπνησε η Ελλάδα – Πού «χτύπησε» ο χιονιάς

Newsroom

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή η πλήρης άρση των capital controls

Lockdown – Μητσοτάκης: Τα τρία νέα επιδόματα για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων- Πόσο θα διαρκέσει

Newsroom