Κοινοποιείστε το άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ – Σωκράτης Φάμελλος: Προσχεδιασμένο έγκλημα της ΝΔ η πώληση της ΔΕΗ

ΔΕΗ«Προσχεδιασμένο έγκλημα» της κυβέρνησης ΝΔ η πώληση της ΔΕΗ, θα ήταν ο τίτλος που θα έβαζα στο πρωτοσέλιδο σήμερα αν ήμουν αρχισυντάκτης εφημερίδας.

Δυστυχώς σε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην αγορά ενέργειας, ενώ οι πολίτες και οι επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, η κυβέρνηση επιλέγει η Ελλάδα να χάσει ένα ακόμη ενεργειακό εργαλείο.

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, είχε προηγηθεί η εκχώρηση του 100% του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε έναν ιδιώτη, η πώληση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και θυγατρικής της ΔΕΗ και, λίγους μήνες πριν, η παραχώρηση του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου στον στρατηγικής σημασίας Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, στον ιδιώτη μέτοχο», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Σχολίασε ακόμη τη μεταστροφή του ρόλου της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΝΔ που, αντί να στηρίζει την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο τη δική της κερδοφορία, φτάνοντας μάλιστα στο να κερδοσκοπεί, το πρώτο εξάμηνο του 2020, μαζί με τους υπόλοιπους προμηθευτές, όταν οι τιμές καυσίμων είχαν καταρρεύσει και αντίστοιχα η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα και η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020 να πουλάει 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική που είχε φτάσει στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η ΔΕΗ έχει γίνει επιπλέον «μαγαζί» τακτοποίησης γαλάζιων παιδιών με προκλητικές αμοιβές. Χαρακτηριστικά η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου επί ΝΔ είναι εξαπλάσια της αντίστοιχης θέσης επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι θέσεις Διευθυντών ακόμη και χωρίς προσωπικό ξεφυτρώνουν παντού και στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτά τα διευθυντικά στελέχη, ακόμη και χωρίς προσωπικό υπό την ευθύνη τους, είναι αυτά που ευθύνονται για το ότι περιοχές στη Βόρεια Αθήνα έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα στο κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια»».

«Η κυβέρνηση αποφασίζει τώρα, να πουλήσει τη ΔΕΗ»

Αναφέρθηκε επίσης στη χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού από τους καθετοποιημένους προμηθευτές και τη ΔΕΗ, με την έναρξη λειτουργίας του Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που έχει καταγγείλει και η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση αποφασίζει τώρα, εν κρυπτώ, να πουλήσει τη ΔΕΗ, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, κάτι που απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Πρόκειται μάλιστα για μία αναχρονιστική στρατηγική περασμένων δεκαετιών, αφού στην Ευρώπη, εδώ και μία δεκαετία, υπάρχει η αντίστροφη τάση επαναδημοτικοποίησης/επανακρατικοποίησης κρίσιμων υποδομών και Δικτύων.

Το 2021, στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες χρεοκοπούν, αφήνοντας χιλιάδες καταναλωτές στον αέρα. Ενεργειακές εταιρείες και δίκτυα που ιδιωτικοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και 1990 που επικράτησε το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού στη Μεγάλη Βρετανία».

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο