ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Σύρος η πρωτεύουσα των Κυκλάδων

 Σύρος η πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Η Σύρος, το αρχοντικό νησί των Κυκλάδων δεσπόζει στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος και γοητεύει τους επισκέπτες του με τις μοναδικές ομορφιές του.

Η Σύρος, που είναι και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες διακοπές, καθώς προσφέρει στους επισκέπτες της πληθώρα επιλογών, δραστηριοτήτων, διασκέδασης και περιήγησης. Επιπλέον η κοντινή της απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά και η τακτική της σύνδεση με αυτό, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις των ταξιδιών.

 

Η μαγευτική Σύρος είναι περιτριγυρισμένη ανατολικά από τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο και Πάρο, δυτικά από τη Σίφνο, τη Σέριφο, την Κύθνο και την Κέα και βόρεια από τη Γυάρο. Από το λόφο της Άνω Σύρου οι επισκέπτες μπορούν να δουν όλα αυτά τα νησιά και αμέσως καταλαβαίνουν γιατί η Σύρος εξελίχθηκε σε διοικητικό, εμπορικό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων. Όσοι επιλέξετε τη Σύρο για τις διακοπές σας, το πρώτο πράγμα που θα δείτε από το πλοίο είναι το υπέροχο λιμάνι της Ερμούπολης, το οποίο υπήρξε το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδας.

Η περιήγηση στο νησί είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Η Σύρος έχει έκταση 86 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές των τοπίων. Καθώς θα διασχίζετε την ενδοχώρα θα παρατηρήσετε τους άγονους ορεινούς όγκους να δίνουν τη θέση τους στους εύφορους κάμπους και τις κοσμοπολίτικες πλαζ στους μικρούς και απομονωμένους κολπίσκους. Τα χωριά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα παραθαλάσσια θέρετρα με τις μεγαλοπρεπείς επαύλεις, αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα αυτού του νησιού.

 

Η Σύρος είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί και ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικά. Έχει πληθυσμό περίπου 20 χιλιάδες κατοίκους, ορθόδοξους και καθολικούς και πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, «Η Αρχόντισσα του Αιγαίου».

Από την πρώτη στιγμή θα σας γοητεύσει η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, μία αρχιτεκτονική, που μαρτυρά την ιστορία της Σύρου, η οποία ξεκινά από τους πανάρχαιους χρόνους. Ολόκληρη η Σύρος συνδυάζει το παλιό με το καινούριο και το κλασικό με το μοντέρνο που συναρπάζει όλους τους επισκέπτες.

Περιπλανήσου στην Άνω Σύρο

Ας μιλήσουμε λίγο ακόμα για αντιθέσεις! Ακριβώς επάνω από την Ερμούπολη βρίσκεται η Άνω Σύρος, ένα διαμαντάκι των Κυκλάδων, με εξίσου πολύπλευρο χαρακτήρα. Έχει στοιχεία ενετικού οικισμού, που κάποτε ήταν οχυρωμένος και -φυσικά- ακόμα αποτελεί ένα κλασσικό κυκλαδίτικο σκηνικό με ελικοειδή δρομάκια και ολόλευκα σπίτια.

Η γειτονιά όμως είναι διάσημη και για μια ακόμα αντίθεση: είναι διάσπαρτα παντού ορθόδοξα και καθολικά στοιχεία, ενώ στο υψηλότερο σημείο της δεσπόζει περήφανος ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Νιώσε τη μαγεία της θέας του Αιγαίου να σε κατακλύζει και απόλαυσε τις ολάνθιστες αυλές, τα γραφικά καταστήματα και τα καφενεία της Πιάτσας, καθώς κατηφορίζεις ξανά προς την Ερμούπολη.

Βόλτα  στα στενάκια  της Άνω Σύρου

Αυτή η πόλη με τα στενά δρομάκια και τα λευκά σπίτια και τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα που στριμώχνονται το ένα πάνω στο άλλο, τόσο που μοιάζουν ένα, είναι εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες Χώρες των Κυκλάδων και την Ερμούπολη, που δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μερικά βήματα, για να την ερωτευθείς με όλη σου την καρδιά.

Η Άνω Σύρος ήταν κάποτε ένα οχυρό χτισμένο πάνω σε απότομα βράχια και προστάτευε τους κατοίκους της περιοχής από πειρατικές επιδρομές και άλλες επιθέσεις. Σήμερα, έχει διατηρηθεί τόσο καλά, που κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να την εξερευνήσει και να απολαύσει αυτήν την μαγευτική, τελείως διαφορετική της αύρα από αυτήν της Ερμούπολης.

Περνώντας μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια της, θα παρατηρήσεις πολλά μεσαιωνικά και καθολικά στοιχεία και επιρροές από την κυριαρχία των Βενετών τον 13ο αιώνα, σε ένα περιβάλλον καθαρά κυκλαδίτικο. Το πιο ψηλό σημείο της πόλης είναι ακόμα ο Καθολικός Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου (ή Σαν Τζώρτζης). Από το σημείο αυτό, όταν ο ουρανός είναι καθαρός, μπορείς να δεις την Τήνο, τη Δήλο, την Πάρο και τη Νάξο.

Μια μεγάλη βόλτα στην πόλη με μικρές στάσεις θα σου χαρίσει απλόχερα μαγικές εικόνες που σίγουρα θα θυμάσαι για πάντα: Αυλές γεμάτες μπουκαμβίλιες, μικροσκοπικές εκκλησίες, γραφικά ταβερνάκια και μικρά μαγαζιά, τέλεια διατηρημένες εξώπορτες των σπιτιών και φυσικά πολλά ιστορικά μνημεία που αξίζουν την προσοχή σου.

Πρόκειται για μια πόλη που με τα αμέτρητα λιθόστρωτα σοκάκια της μοιάζει με λαβύρινθο- αλλά μην ανησυχείς. Αν ακολουθήσεις τις λευκές γραμμές που θα δεις όσο περπατάς, θα βγεις πάλι στην κεντρική οδό και δεν θα χαθείς ποτέ. Σίγουρα όμως, θα θέλεις πάντα να επιστρέφεις.

Περιπλανηθείτε πάνω από το πανέμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων με το  Point Of View GR και το greekaffair

Η γαστρονομία της Σύρου

Η γαστρονομία στη Σύρο και η ντόπια παραγωγή πρώτων υλών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής κουλτούρας του νησιού, ακριβώς όπως η αρχιτεκτονική και η ιστορία.

Τα σκεπασμένα με άχνη λουκούμια (τουρκικό γλύκισμα) και η χαλβαδόπιτα (μαλακά φύλλα όστιας με γέμιση από ξηρούς καρπούς και κράνμπερι) είναι κληρονομιά των προσφύγων από τη Μικρά Ασία (19ος αιώνας). Αν είσαι λάτρης του κρέατος, ψάξε οπωσδήποτε τα ντόπια λουκάνικα (με μάραθο και σκόρδο) και τη λούζα (μεζές από αφυδατωμένο βοδινό, μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί και μπαχαρικά), ενώ αν αγαπάς τα τυριά, δοκίμασε στα ντελικατέσεν της Ερμούπολης μια ποικιλία ντόπιας παραγωγής (Σαν Μιχάλη, γλυκιά γραβιέρα και πικάντικη κοπανιστή). Αν πάλι είσαι ήδη στο πλοίο, και δεν έχεις ψωνίσει, ψάξε να βρεις τον πλανόδιο πωλητή συριανών προϊόντων -μια καλτ φιγούρα, στενά συνδεδεμένη με το λιμάνι της Ερμούπολης.

Εξερεύνηση στη Βάρη και άλλες παραλίες

Χωρίς αμφιβολία το απόλυτο συνώνυμο των καλοκαιρινών διακοπών στη Σύρο είναι οι παραλίες στη νότια πλευρά της.

Εδώ, κατά μήκος της βραχώδους ακτής θα βρεις τους αμμώδεις κολπίσκους που λατρεύουν οι επισκέπτες της: τη Βάρη (αγαπημένο προορισμό για οικογένειες), το Μέγα Γυαλό (χωρίς πλήρεις υποδομές, αλλά με πολλά σκιερά δέντρα) και τις Αγκαθωπές (με όλες τις ανέσεις για λουόμενους, χρυσαφένια άμμο και ρηχά νερά). Και η εξερεύνηση δε σταματά εδώ…Συνεχίζοντας τη διαδρομή σου θα συναντήσεις και άλλες παραλίες (Ποσειδωνία, Φοίνικας, κ.ά.), μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο!

 

 

 

 

Με πληροφοριες

Related posts

Ένα Σαββατοκύριακο στην ορεινή Αρκαδία των μύθων

Newsroom

Ελάτη – Περτούλι: «Το παραδεισένιο καταφύγιο της Πίνδου»

Σάμος: Εκεί θα ανακαλύψετε μύθους και ιστορικές αλήθειες

Newsroom