ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Πώς να επιλέξετε τα δώρα σας τα φετινά Χριστούγεννα

Πώς να επιλέξετε τα δώρα σας τα φετινά Χριστούγεννα.

Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε φέτος τα δώρα για τους αγαπημένους σας; Πριν βγείτε στα μαγαζιά, καλό είναι να έχετε κατά νου τα αποτελέσματα πρόσφατης αμερικανικής μελέτης που συστήνει, πριν επιλέξουμε τα δώρα μας, να μπούμε στη θέση των… παραληπτών.

“Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι σκέφτονται το δώρο ως αυτοί που θα το δώσουν και όχι ως παραλήπτες”, λέει η Elanor Williams, επίκουρη καθηγήτρια Μάρκετινγκ στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. “Όταν επιλέγουμε ένα δώρο είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε αυτόν στον οποίο θα το χαρίσουμε. Δυστυχώς όμως σκεφτόμαστε περισσότερο εμάς, κι έτσι γίνονται πολλά λάθη”, πρόσθεσε η Williams.

Ένα άλλο λάθος είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τη στιγμή της ανταλλαγής των δώρων – άραγε αυτός που θα το πάρει θα χαρεί, θα εκπλαγεί ή θα συγκινηθεί;- και όχι το αν και το πώς θα χρησιμοποιηθεί το δώρο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Current Directions in Psychological Science, παρέχει και κάποιες πρακτικές συμβουλές για την επιλογή των φετινών δώρων:
1. Αν δεν είστε σίγουρος/η ότι το αστείο δώρο που θα κάνετε θα εκτιμηθεί από τον παραλήτη, προτιμήστε την ασφαλή επιλογή ενός χρήσιμου/πρακτικού δώρου.
2. Τα δώρα δεν είναι μόνο αντικείμενα. Τα δώρα εμπειριών (π.χ. εισιτήρια για έναν αγώνα, ένα μασάζ ή ένα ωραίο δείπνο) προσφέρουν συχνά πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση στους παραλήπτες τους.
3. Μην κάνετε δωρεές στο όνομα του παραλήπτη αντί για άλλο δώρο- ιδίως αν η σχέση σας μαζί του δεν είναι τόσο στενή.
4. Οι κάρτες δώρου είναι πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνοα. Ακόμη κι αν επιλέξετε το αγαπημένο κατάστημα το παραλήπτη ωστόσο, είναι προτιμότερο να του χαρίσετε μια προπληρωμένη κάρτα, ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια στο τι θα διαλέξει και ποιες ανάγκες θέλει να καλύψει.
5. Μην προσπαθήσετε να κάνετε τη μεγάλη έκπληξη- μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ.
6. Το πόσο έχετε σκεφθεί πριν επιλέξετε ένα δώρο αλλά και το πόσα χρήματα δώσατε, δεν θα διασφαλίσουν την ικανοποίηση του παραλήπτη ή το πόσο θα το χρησιμοποιήσει.
“Ανταλλάσσουμε δώρα με τους ανθρώπους που αγαπάμε, σε μια προσπάθεια να τους κάνουμε ευτυχισμένους και να ενισχύσουμε τη σχέση μας μαζί τους”, σημείωσε ο Jeff Galak, αναπληρωτής καθηγητής Μάρκετινγκ. Πέρα από το γεγονός ότι αν σκεφθούμε λίγο παραπάνω θα φέρουμε περισσότερη χαρά στους οικείους μας με τα δώρα που θα επιλέξουμε, θα περιορίσουμε και το φαινόμενο των αλλαγών, που ξεκινά από την 27η Δεκεμβρίου.

Μπορείτε για παράδειγμα να βρείτε τρόπους να συνδυάσετε ένα πραγματικά χρήσιμο δώρο με κάποιο αστείο αξεσουάρ. “Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αυτοί που θα χαρίσουν το δώρο θα αισθανθούν καλύτερα καθώς δεν θα αισθάνονται ότι βάδισαν στην πεπατημένη ενός πρακτικού, αλλά βαρετού δώρου”, υπογράμμισε η Williams.

Related posts

Αγρότες: Ενισχύουν τα μπλόκα και ετοιμάζουν απόβαση στην Αθήνα

Newsroom

Τραγούδι της ημέρας:Γεωργία Νταγάκη – Ο Χορός Μου | Νέο Τραγούδι & Music Video

Τζορτζ Σόρος: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την αρχή ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου

Newsroom