ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τουρισμός

Ταξίδι στα Τζουμέρκα

Τζουμέρκα- greekaffair

Ταξίδι στα Τζουμέρκα: Περιτριγυρισμένα από παραδοσιακούς οικισμούς  χαράδρες, φαράγγια και 5 καταφύγια Άγριας Ζωής!

Στα επιβλητικά Τζουμέρκα, (Αθαμανικά όρη) στα σύνορα Ηπείρου και Θεσσαλίας μέσα σε ένα φυσικό σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς και γοητείας βρίσκεται μια συστάδα από γραφικά, παραδοσιακά χωριά, ένας επίγειος παράδεισος κρυμμένος μέσα σε απότομες .

πλαγιές, εντυπωσιακά φαράγγια και βαθύσκιωτες χαράδρες με ορμητικά νερά, που προσπαθεί να ισορροπήσει, αρμονικά, ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και την παράδοση, στο παρελθόν και το παρόν και να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη, τα πολύτιμα κομμάτια της ενδιαφέρουσας ιστορίας τους και της πλούσιας αρχιτεκτονικής και λαογραφικής παράδοσης τους

Τα Τζουµέρκα, ΝΑ των Ιωαννίνων, «φωλιάζουν» µέσα σε έναν από τους σηµαντικότερους εθνικούς δρυµούς (Εθνικό Πάρκο Τζουµέρκων Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου) µε 5 καταφύγια Άγριας Ζωής!

Ανάμεσα σε δάση κωνοφόρων ξεπροβάλλουν οικισμοί, αμφιθεατρικά χτισμένοι στις απότομες πλαγιές βουνών, δείγματα εξαίρετης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Πέτρινα αρχοντικά και στενά, λιθόστρωτα καλντερίμια, διάσπαρτες βρύσες και νερόμυλοι συνθέτουν τον οικιστικό πυρήνα στο διατηρητέο οικισμό  Συρράκο, την ώρα που στο κεφαλοχώρι Πράμαντα, το σπήλαιο της Ανεμότρυπας, στην είσοδο του οικισμού, συνεπαίρνει όλες  τις αισθήσεις και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία του χωριού, αποτελεί σημείο συνάντησης και αναφοράς όλων των κατοίκων.

Πλούσια αρχοντικά αναδεικνύουν την οικονομική άνθιση στους Καλαρρύτες, ενώ η μονή Κηπίνας, στο κοίλωμα του βράχου, προκαλεί, αναμφίβολα, δέος και ανείπωτο σεβασμό. Η Κόκκινη εκκλησία δεσπόζει επιβλητική στο χωριό Βουργαρέλι με τα άφθονα νερά του, που ξεπροβάλλει μέσα από ελατοσκέπαστες λοφοσειρές, ενώ τα αριστουργηματικά τοξωτά γεφύρια, που στέκουν διάσπαρτα στο φυσικό τοπίο, όπως το εμβληματικό Γεφύρι της Πλάκας, εντείνουν την φυσική ομορφιά των βουνών και της φύσης, που τα περιβάλλει.

Στα Θεοδώριανα οι διπλοί καταρράκτες Σούδα αφήνουν άναυδο τον επισκέπτη με την ορμητική τους δύναμη και το εντυπωσιακό τους ύψος, ενώ πληθώρα δραστηριοτήτων και περιπατητικών διαδρομών , μέσα στο γενναιόδωρο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, θα συμπληρώσουν τους λόγους για τους οποίους τα χωριά των Τζουμέρκων είναι ένας επίγειος παράδεισος, που περιμένει να αποκαλυφθεί από τον καθένα.

Οι παραδοσιακοί οικισμοί στα Τζουμέρκα ανάμεσα σε φαράγγια και χαράδρες με την άγρια ομορφιά…

Εδώ συγκεντρώσαμε κάποια από τα όμορφα χωριά των Τζουμέρκων και σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα ώστε να μπουν στην ταξιδιωτική σας λίστα αλλά και στις ξεχωριστές εμπειρίες σας!

ΠΡΑΜΑΝΤΑ

Αυτό το κεφαλοχώρι, έδρα των βόρειων Τζουµέρκων, ξαφνιάζει µε την ασύγκριτη θέα που προσφέρει λόγω της προνοµιακής τοποθεσίας του στους πρόποδες της κορυφής της Στρογγούλας (στα 2.107 µ.) στην κεντρική Πίνδο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ορεινό τουριστικό θέρετρο µε resort και και ταβέρνες, ιδανικό ορµητήριο για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής.

Απόσταση: 36 χλµ. από τα Ιωάννινα

ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ

Μαζί µε το «αδελφάκι» του Συρράκο, θεωρείται ένας από τους πιο γραφικούς πετρόχτιστους οικισµούς. Χαθείτε στα λιθόκτιστα καλντερίµια του, σκαρφαλωµένου στα 1.200 µ., και θαυµάστε τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά. Σηµείο αναφοράς
η κεντρική πλατεία του

Απόσταση: 61 χλµ. από Ιωάννινα, 22 χλµ. από το Συρράκο

ΣΥΡΡΑΚΟ

Μαζί µε τους γειτονικούς Καλλαρύτες, θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ελλάδας. Σεργιανίστε στα στενά του λιθόστρωτα σοκάκια µε τα επιβλητικά αρχοντικά, ορισµένα εξ αυτών στεγάζουν τους ελάχιστους παραδοσιακούς ξενώνες όπως o Σταυραετός και το Hotel Συρράκο, στο παλιό Δηµοτικό σχολείο του χωριού.


Απόσταση: 52 χλµ. από Ιωάννινα, 22 χλµ. από τους Καλαρρύτες

 

Απολαύστε τοπικές γεύσεις στα Τζουμέρκα

Η τοπική κουζίνα της περιοχής προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από γεύσεις και πιάτα από υλικά άριστης ποιότητας. Ξεχωρίζουν τα ντόπια κρεατικά, μαγειρεμένα σε πολλές παραλλαγές, κυνήγι, η μεγάλη ποικιλία από πίτες, (μασόντρα, παραδοσιακή χορτόπιτα με χυλό από καλαμποκίσιο αλεύρι), τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, (γαλοτύρι) και τα μαγειρευτά, που συνοδεύονται από εκλεκτά κρασιά και ντόπιο τσίπουρο. Γλυκά του κουταλιού σερβιρισμένα με στραγγιστό γιαούρτι ολοκληρώνουν ένα μενού, υψηλών απαιτήσεων.

Πως να μετακινηθείτε στα Τζουμέρκα

Επιλογές μετακίνησης από/ προς τα Τζουμέρκα

Μεταβείτε στην περιοχή των Τζουμέρκων οδικώς. Από Θεσσαλονίκη, μέσω Εγνατίας Οδού ως τα Ιωάννινα και κατόπιν μέσω του επαρχιακού δρόμου Ιωαννίνων – Πραμάντων. Από Αθήνα ως την Άρτα και από εκεί μέσω του επαρχιακού δρόμου ‘Αρτας-Πραμάντων. Η περιοχή προσεγγίζεται και με δρομολόγια των ΚΤΕΛ του νόμου Ιωαννίνων.

Δημόσια Συγκοινωνία

Η μετακίνηση στα χωριά των Τζουμέρκων γίνεται ως επί το πλείστον με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Φτάνοντας στον προορισμό σας επιλέξτε να γνωρίσετε την περιοχή μέσα από περιπατητικές διαδρομές.

Related posts

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν έξι διανυκτερεύσεις ακόμη και σε 5ΆΣΤΕΡΑ ξενοδοχεία

Πάμε Χαλκίδα: Εκεί που κρύβεται η πραγματική μαγεία τα «τρελά νερά» του Ευβοϊκού κόλπου (βίντεο)

Newsroom

Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης την Πάτμο

Newsroom