ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΟικονομίαΡοή ΕιδήσεωνΤεχνολογία & Διαδίκτυο

Τεχνητή νοημοσύνη και Data Mining για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων θα επιστρατεύσει το ΥΠΟΙΚ

Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων θα επιστρατεύσει το Υπουργείο Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής

Μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης οι Αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς.

Στην ουσία πρόκειται για το Data Mining, το οποίο αποτελεί την τέχνη της «εξόρυξης» χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο  Ecofin της Τρίτης 17 Μαρτίου και προβλέπει μια σειρά μέτρων και δράσεων που περιλαμβάνουν από την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, ελέγχους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, online παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ., εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS και ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, οι γαλλικές φορολογικές Αρχές ανέπτυξαν το 2018 αντίστοιχο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δηλαδή ένα σύστημα εξόρυξης δεδομένων, και αξιολόγησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ελέγχονται διαδοχικά και επαληθεύονται συστηματικά. Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας καθώς θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στο φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς , ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λπ.

Στο πεδίο της φορολογίας, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την πλήρη  κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με σκοπό την αύξηση της διαφάνειας
  • Την ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών μέσω ενός συνόλου ευρύτερων μεταρρυθμίσεων καθώς και επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών φορολογικών αρχών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα και η ισότητα προς όλους τους φορολογούμενους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, της αύξησης της αποδοτικότητας των φορολογικών εσόδων και της ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης.
  • Την εφαρμογή μιας ψηφιακής και αυτόματης διαδικασίας ηλεκτρονικής επιστροφής ΦΠΑ
  • Την καθιέρωση των ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες θα συνδέονται on-line με τις φορολογικές αρχές. Η αγορά των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, θα είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθούν.
  • Tην υποχρεωτική διαβίβαση των ηλεκτρονικών τιμολογίων από την 1η Ιουλίου 2021 και μετά στο taxisnet. Tαυτόχρονα η ΑΑΔΕ, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή, παράλληλη με το myData, η οποία θα επιτρέπει στους υπόχρεους να διαβιβάζουν δωρεάν τα δεδομένα στην πλατφόρμα myData, παρακάμπτοντας τις ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

 

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, οι οποίες στο μέτωπο της φορολογίας, μεταξύ άλλων, προέβλεπαν εξέταση της δυνατότητας επιβολής περιβαλλοντικών φόρων σε εισαγωγές (carbon border tax) από χώρες οι οποίες δεν έχουν θεσπίσει κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης σχετικών αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Συγκράτηση της φορολογικής επιβάρυνσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία (μέσω φόρων, τελών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων) σε επίπεδα συγκρίσιμα με άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυστηρότερα και εντατικότερα μέτρα ελέγχου για τον περιορισμό της λαθραίας διακίνησης καυσίμων και καπνικών προϊόντων, με εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και τεχνογνωσίας. Ενίσχυση κινήτρων για συρρίκνωση της παραοικονομίας μέσω επιβράβευσης και στοχευμένης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών. Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με μεταβολή του σημερινού συστήματος δεκαετούς φορολογικής απόσβεσης, ενδεικτικά με επιταχυνόμενες αποσβέσεις εντός τριετίας.

Related posts

Ανοίγουν σήμερα τα γυμναστήρια μετά από 6 μήνες

Υπουργείο Οικογένειας: Επιδοτήσεις και επιδόματα 158 εκατ. Ευρώ για ΑμΕΑ και νέα ζευγάρια

Newsroom

Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία – Τα σενάρια που εξετάζονται

Newsroom