ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Τέλος εποχής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης – Κλείνουν τα εργοστάσια, προοπτική μόνον για το Πλατύ

Τέλος εποχής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης – Κλείνουν τα εργοστάσια, προοπτική μόνον για το Πλατύ

Τέλος εποχής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έπειτα από έξι δεκαετίες.

Η εταιρεία περνά στη διαχείριση της Τράπεζας Πειραιώς, αφού οι φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν υπέβαλαν ποτέ οικονομικές προσφορές. Πλέον όλα τα εργοστάσια της ΕΒΖ κλείνουν, με την προοπτική να λειτουργήσει μόνο αυτό στο Πλατύ, κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση το 2021

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ΕΒΖ από δύο επενδυτικά σχήματα, Kingsley Capital Partners και Innovation Brain, παρέμεινε θεωρητικό, αφού κανένα εκ των δύο δεν κατέθεσε τελικά οικονομική προσφορά και εγγυητική επιστολή. Έτσι από αύριο αρχίζουν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του σχεδίου β’: η ΕΒΖ περνά στη διαχείριση της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο κύριος πιστωτής και το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί αίτηση στο πολυμελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η συμφωνία εξυγίανσης της ζαχαροβιομηχανίας μέσω του άρθρου ιο6β του πτωχευτικού κώδικα. Από τις συνολικές υποχρεώσεις της ΕΒΖ, ύψους 246,73 εκατ. ευρώ, θα «κουρευτούν» σημαντικά -σύμφωνα με ορισμένες πηγές θα φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ. Το εναπομείναν τμήμα του δανεισμού θα κατανεμηθεί στις τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού (στις οποίες θα «σπάσει» η ΕΒΖ), προκειμένου να πωληθούν ανεξάρτητα. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα:

α) Στην πρώτη εταιρεία ειδικού σκοπού θα περάσει το σύνολο της συμμετοχής της ΕΒΖ στις δύο κερδοφόρες θυγατρικές της στη Σερβία (87,5% στην Ad Fabrica Secera Srvenka και 92,7% στην Ad Fabrika secera Sajkaska).

β) Στη δεύτερη θα μεταβιβαστούν τα λειτουργικά εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στη Λάρισα, ο εξοπλισμός, το ενεχυριασμένο απόθεμα, τα εμπορικά δικαιώματα, οι άδειες και σήματα. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας, αυτή η εταιρεία θα εμπορεύεται ζάχαρη από τις ποσότητες που θα παράγονται από τις θυγατρικές στη Σερβία.

γ) Στην τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού θα μείνουν τα μη λειτουργικά εργοστάσια της ΕΒΖ σε Ορεστιάδα, Σέρρες και Ξάνθη, καθώς και τα επιχειρηματικά ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέσα στην επόμενη διετία θα γίνει ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός του εργοστασίου στο Πλατύ και, εφόσον υπάρξει τευτλοπαραγωγή, θα επαναλειτουργήσει το 2022 υπό το μάνατζμεντ των σερβικών θυγατρικών.

Οι τευτλοπαραγωγοί

Το σχέδιο προβλέπει για το 2021 την καλλιέργεια 6ο.οοο στρεμμάτων με ζαχαρότευτλα, ώστε η σοδειά να φτάνει τους 360.000 τόνους ζαχαρότευτλων. Ωστόσο, υπό αυτές τις συνθήκες είναι το λιγότερο αβέβαιο (αν όχι απίθανο) να πειστούν οι τευτλοπαραγωγοί να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Περί τους 2.500 αγρότες έχουν λαμβάνειν ι,7 εκατ. ευρώ για τη σοδειά του 2θΐ8 και 500.000 ευρώ από τα ασυγκόμιστα τεύτλα στον Έβρο, το 2017. Για την περσινή σοδειά μάλιστα, για την οποία δεν πληρώθηκαν ούτε ευρώ, καλούνται να αποδώσουν ΦΠΑ 400.000 ευρώ, οφειλή που τα τέλη Ιανουάριου έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. «Δεν πρόκειται να ξαναβάλουμε τεύτλα. Δεν αντέχουμε μέχρι το 2021» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας τους Θανάσης Πίππας. «Τα μόνα χρήματα που πήραμε είναι αυτά της συνδεδεμένης, αλλά και αυτά με κουτσουρεμένη την αύξηση που μας είχαν πει, διότι υποσχέθηκαν ότι θα είναι αυξημένη κατά 30% και τελικά έβαλαν μόλις 8% ευρώ παραπάνω από τα 73 ευρώ το στρέμμα που πήραμε πέρυσι», ανέφερε ο κ. Πίππας.

Άγνωστο παραμένει αν το σχέδιο του κουρέματος οφειλών της ΕΒΖ περιλαμβάνει και τους τευτλοπαραγωγους.

Οι εργαζόμενοι

Ως προς τους 208 μόνιμους εργαζόμενους στην ΕΒΖ, με τροπολογία που πέρασε στα τέλη Δεκεμβρίου προβλέπεται η δυνατότητα μετατάξεων σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα -και αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις για τη δημιουργία προσωποπαγών θέσεων- αλλά και την έναρξη ισχύος προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ με ταυτόχρονη ασφάλιση για όσους εργαζόμενους στην εταιρεία έχουν συμπληρώσει το 560 έτος της ηλικίας τους και μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός πενταετίας. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται επίσης και όσοι εκ των εργαζομένων θα θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών, ακόμη κι αν δεν έχουν συμπληρώσει το 560 έτος της ηλικίας τους. Έτσι, η εταιρεία μπορεί να απαλλαγεί από το σύνολο του προσωπικού της χωρίς κόστος για την ίδια, και κατ’ επέκταση για τον ιδιώτη που θα ενδιαφερθεί να την εξαγοράσει, καθώς το κόστος θα μεταφερθεί στο δημόσιο.

 

Πηγή εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Related posts

Ξεκίνησαν τα «όργανα» -Οι Σκοπιανοί ζητούν αλλαγές στα βιβλία της ελληνικής ιστορίας & γεωγραφίας

Newsroom

Τραγωδία – Τέμπη: Οι Ιταλοί της Hellenic Train ρίχνουν όλη την ευθύνη στον «ΟΣΕ για τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου» – τι λέει η ανακοίνωση

«ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Ή ΑΘΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ;» Ημερίδα για την Παιδεία, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Βελλίδειο 7/5/2017