ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Τέλος η μεταφορά υπέρβαρων τουριστών με γαϊδουράκια στην Σαντορίνη

Τέλος η μεταφορά υπέρβαρων τουριστών με γαϊδουράκια στην Σαντορίνη

Απαγορεύτηκε σε υπέρβαρους τουρίστες να ανεβαίνουν σε γαϊδουράκια σε τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, με χαρακτηριστική περίπτωση τη Σαντορίνη, έπειτα από τη δέσμη μέτρων που έλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εικόνες από υπέρβαρους τουρίστες επάνω σε γαϊδουράκια στα στενά της Σαντορίνης, έκαναν το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης το καλοκαίρι, προκαλώντας αίσθηση για τις συνθήκες τις οποίες αναγκάζονται να υπομένουν τα συμπαθή τετράποδα, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσιοποίησε μια νέα δέσμη ρυθμίσεων που αφορούν την προστασία των γαϊδουριών, μετά τις αντιδράσεις ακτιβιστών τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν τουρίστες στη Σαντορίνη δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν βάρος άνω των 100 κιλών ή άνω του ενός πέμπτου του βάρους τους.

Ακτιβιστές στο νησί διαμαρτύρονται ότι τα γαϊδουράκια εξαναγκάζοντας στη μεταφορά ακόμα βαρύτερων φορτίων για πολλές ώρες την ημέρα, καθημερινά, χωρίς καταφύγιο, ξεκούραση και νερό. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τραυματισμούς και πληγές στα ζώα.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υγείας για τα ζώα ενώ υποχρεούνται να διαθέτουν υλικά απολύμανσης.

Προβλέπει ακόμα ότι:

-Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ζώα ακατάλληλα για εργασία, δηλ., ασθενή, τραυματισμένα, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη καθώς και ζώα με κακή διατήρηση πέταλου.

-Τα ζώα πρέπει να τρέφονται καθημερινά με επαρκή ποσότητα τροφής και καθαρό πόσιμο νερό, σε δοχεία που δεν μπορούν να μολυνθούν και καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

-Τα ιπποειδή εργασίας δεν πρέπει να φορτώνονται με υπερβολικό βάρος για το μέγεθος, την ηλικία ή τη φυσική τους κατάσταση. Το φορτίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το βάρος των 100 κιλών, ή το ένα πέμπτο του σωματικού τους βάρους.

Τον Ιούνιο, φιλανθρωπικές οργανώσεις διαμαρτύρονταν ότι η αύξηση των υπέρβαρων τουριστών στη Σαντορίνη, σήμαινε ότι οι ντόπιοι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ζώα τους, αναγκάστηκαν να διασταυρώσουν τα ζώα για να δημιουργήσουν μουλάρια, τα οποία είναι μεγαλύτερα και ψηλότερα και μπορούν να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία με μεγαλύτερη αντοχή.

Βέβαια, στόχος των ακτιβιστών δεν είναι απλώς να βελτιώσουν τις ζωές των γαϊδουριών αλλά να τα ελευθερώσουν πλήρως από τη «σκλαβιά» τους.

Και ενώ οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να βάλουν τέλος στη μεταφορά υπέρβαρων τουριστών, τα γαϊδουράκια θα συνεχίσουν να μεταφέρουν βαριά υλικά στις πλάτες τους….

Related posts

Tι παθαίνει το σώμα, όταν ΔΕΝ κάνουμε σεξ…

Νουμάν Κουρτουλμούς «δεξί χέρι» του Ερντογάν: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου με την Ελλάδα – Είμαστε έτοιμοι για γενικευμένη σύρραξη»

Newsroom

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ : Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του Παρασκευή 31 Ιουλίου