ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Τέμπη: Βούλιαξε η Ελλάδα από το πλήθος του κόσμου που συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Τέμπη: Βούλιαξε η Ελλάδα από το πλήθος του κόσμου που συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις

 

Βούλιαξε η  από την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων, αν όχι της δεκαετίας  από την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων, αν όχι της δεκαετίας…

Στην Αθήνα, μεγάλη είναι η προσέλευση πολιτών στα Προπύλαια και σε άλλα σημεία του κέντρου. Λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς την Βουλή, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, αυξημένα μέτρα έχει θέσει σε ισχύ η ΕΛ.ΑΣ. για τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Οι συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα ξεκινούν στις 12:00 και θα κορυφωθούν μετά τη μία το μεσημέρι, με επίκεντρο το Σύνταγμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, 4.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες (Ασφάλεια, Μέτρων Τάξης, Τροχαίας κ.ά.) θα βρίσκονται επί ποδός στο κέντρο της  Αθήνας

 

Μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη


Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μέλη συνδικάτων και σωματείων εργαζομένων της πόλης, φοιτητικών συλλόγων, μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλες συλλογικότητες.

Οι συμμετέχοντες  ζητούν δικαίωση για τις αθώες ψυχές των 57 επιβατών που βρήκαν φρικτό θάνατο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη. «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», φωνάζουν.

Μερικοί διαδηλωτές κρατούν στα χέρια τους μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς στα Τέμπη.

 

Μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρισα


Την ίδια στιγμή, νέοι, μέλη σωματείων, μαθητές και πολίτες, πραγματοποιούν δυναμικό συλλαλητήριο στην Λάρισα, διαμαρτυρόμενοι για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή 10.000 ατόμων.

Μαζικό συλλαλητήριο και στη Ζάκυνθο 

Περισσότερα από 3.000  άτομα έλαβαν μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε κυρίως από μαθητικά συμβούλια, στην πλατεία Αγίου Μάρκου, στην πόλη της Ζακύνθου.

Η πλέον συγκινητική στιγμή ήταν όταν μαθήτριες και μαθητές του μουσικού σχολείου, τραγούδησαν στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Οι συγκεντρωμένοι μαθητές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως “στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή”, “ήταν η κακιά η (χ)ώρα”, “Δεν ξεχνώ 1/3/2023” και “ένα κράτος που σκοτώνει τα ίδια του τα παιδιά”. Στο ίδιο σημείο παραβρέθηκαν συνδικαλιστές και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου με πανό που ανέγραφαν “τα κέρδη τους οι νεκροί μας” και “όλων των νεκρών είμαστε η φωνή, το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί”.

Οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού και κατέληξαν πάλι στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Εκεί, προκάλεσε αίσθηση η παρέμβαση ενός από τους μαθητές, ο οποίος υπενθύμισε με νόημα ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε από τους ίδιους και ανακοίνωσε πορεία μέχρι την Δευτεροβάθμια, ξεκαθαρίζοντας στους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι μπροστά θα μπουν πρώτα τα μαθητικά πανό και αν θέλουν να ακολουθήσουν τα συνδικαλιστικά ή εκείνα των κομματικών αποχρώσεων, όπως και έγινε.

Στη συγκέντρωση, εκτός από τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων του νησιού και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, συμμετείχαν ενώσεις Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων, Νοσοκομειακών Ιατρών κλπ.

 

Απεργιακές συγκεντρώσεις και σε Χανιά, Πάτρα και άλλες πόλεις

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί σε διάφορες πόλεις της χώρας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από, τη Λιβαδειά, τα Χανιά, τη Μυτιλήνη, την Αλεξανδρούπολη και την Πάτρα, όπου παρά πολύ κόσμος βρίσκεται στους δρόμους.

 

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και στο Ηράκλειο Κρήτης 

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου πλούτου στο βωμό του κέρδους».

 

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία.

 

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου.

 

Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν:

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα».

Στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που ακολούθησε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία του δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και συνταξιούχοι.

Και οι Τρικαλινοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούνε 

Η πόλη των Τρικάλων που θρηνεί για τις απώλειες παιδιών της, στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας βγήκαν στους δρόμους, για να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας. Από μαθητές μέχρι συνταξιούχους και από αγρότες μέχρι υπαλλήλους που ζητούν να πέσει άπλετο φως στις συνθήκες της τραγωδίας και να παρθούν μια σειρά από μέτρα, ώστε ποτέ ξανά να μην ζήσουμε τέτοιες μέρες.Με μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνοδεύτηκε η απεργία της Τετάρτης 8 Μαρτίου στα Τρίκαλα , με αντικείμενο την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων αλλά και στην προσωπική τους ανάγκη να διαμαρτυρηθούν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και τους λόγους που επέτρεψαν να συμβεί.

Related posts

Κυριάκος Βελόπουλος: Σφοδρά πυρά με αφορμή την παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ

Newsroom

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: Μεγάλος σεισμός θα «χτυπήσει» την Ελλάδα

Newsroom

Το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς – με 25 ερωτοαπαντήσεις για τη νέα σχολική χρονιά