ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

ΘΑΣΟΣ: Ένα μαγευτικό νησί με φόντο το μπλε και το πράσινο της θάλασσας

ΘΑΣΟΣ: Ένας θησαυρός στο Βόρειο Αιγαίο-ένα μαγευτικό νησί με φόντο το μπλε και το πράσινο που προσφέρει θαλασσινή ηρεμία αλλά και ορεινή γοητεία.

Αυτή είναι λοιπόν η Θάσος, ένα μαγευτικό νησί με φόντο το μπλε και το πράσινο που προσφέρει θαλασσινή ηρεμία αλλά και ορεινή γοητεία. Θα καταλάβετε αμέσως ότι φτάσατε σε ένα ξεχωριστό μέρος και θα φύγετε με την υπόσχεση να επιστρέψετε.

 

Ιδανικό είναι να την επισκεφτείτε τον Μάϊο – Ιούνιο όπως και τον Σεπτέμβρη όταν τα χρώματα είναι ακόμα πιο έντονα,  το νησί πιο ήσυχο και η εμπειρία πιο αυθεντική.

 

 

Εξωτικές παραλίες, φιλόξενα ορεινά χωριά και μοναδική φύση με θέα το μαγευτικό Αιγαίο, είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς λόγους για να επισκεφθείτε το πιο βόρειο νησί της Ελλάδας.

Εξωτικές παραλίες, φιλόξενα ορεινά χωριά και μοναδική φύση με θέα το μαγευτικό Αιγαίο, είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς λόγους για να επισκεφθείτε το πιο βόρειο νησί της Ελλάδας. Με συχνά και σύντομα δρομολόγια των ferries από την Κεραμωτή , μόλις 15 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Καβάλας, αυτό το διαμάντι του Βόρειου Αιγαίου σας περιμένει να το ανακαλύψετε!

1. Βουτιές στην πιο Instagrammable φυσική πισίνα

Υποκλιθείτε στη Γκιόλα. Το Νο1 σημείο αναφοράς στο νησί αφού βραβεύτηκε ως το πιο φωτογραφημένο σημείο της Θάσου στο Instagram (κατόρθωμα ομολογουμένως δύσκολο). Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτήν τη βραχώδη λίμνη δίπλα στη θάλασσα με πλάτος 20 Χ15 μέτρα, Δάκρυ της Αφροδίτης. Πρόκειται για μια φυσική πισίνα, λαξεμένη στους θαλασσινούς βράχους που τα νερά της προσφέρουν υπέροχες χρωματικές αντιθέσεις. Το καλύτερο; Ο φυσικός βατήρας ύψους 8 μέτρων στο βάθος, είναι τέλειος για θεαματικές βουτιές, ή χαλαρές τούμπες – ανάλογα με το στυλ του καθενός. Είτε κολυμπώντας είτε χαλαρώνοντας στα βράχια το υπόλοιπο απόγευμα, το σίγουρο είναι ότι εδώ θα απολαύσετε τη Θάσο στα καλύτερά της.

2. Η αγαπημένη σας παραλία είναι δυο βήματα μακριά

Πάω-για-μπάνιο: Το πιο δημοφιλές «σπορ» της Θάσου. Υπάρχουν άπειροι όρμοι και παραλίες στο νησί, μικροσκοπικές ή πιο οργανωμένες, όλες τους πανέμορφες. Αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις καλύτερες, ας προσπαθήσουμε: Η Αλυκή, στη νοτιοανατολική άκρη, αντικατοπτρίζει την ουσία του νησιού. Νερά που λαμπυρίζουν με φόντο τα πεύκα, τα ελαιόδεντρα και ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου!

Τα Μάρμαρα, μια μικρή απομονωμένη ακτή στα βορειοανατολικά, με μικρά άσπρα βότσαλα και κομμάτια μαρμάρου στο βυθό που δίνουν στη θάλασσα αυτό το τροπικό χρώμα. Οι ομπρέλες και το beach bar αποδεικνύουν ότι η δημοτικότητά της αυξάνεται, όμως δεν αφαιρούν τίποτα από την ομορφιά της.

Λίγο πιο πάνω, 2 χιλιόμετρα από τον Λιμένα που είναι η πρωτεύουσα, βρίσκεται η ρηχή Μακρύαμμος με ψιλή άμμο και σκιές που την καθιστούν ιδανική για οικογένειες, και η λιγότερο οργανωμένη, πευκόφυτη  παραλία Γλυφονέρι με τη χρυσή άμμο και μια γραφική ταβέρνα στο τέλος της.

Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται ο μαγευτικός Αρσανάς ακριβώς κάτω απο τη μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ καθώς και ο κρυμμένος… Παράδεισος. Ένα όνομα με μεγάλες προσδοκίες για τα δεδομένα της Θάσου, το οποίο όμως έχει κερδίσει δικαιωματικά.

 

3. Μόλις ανέβετε σε υψόμετρο, θα ανακαλύψετε την παράδοση

Φανταστείτε πως κάνετε ηλιοθεραπεία σε μια όμορφη παραλία το πρωί και, το ίδιο απόγευμα, τρώτε στην ταβέρνα ενός ορεινού χωριού. Αυτή είναι η Θάσος. Ανάμεσα στα καταπράσινα βουνά της, απλώνονται χωριά που προσφέρουν μια γεύση από την παραδοσιακή νησιωτική ζωή. Βορειανατολικά, στα 300 μέτρα υψόμετρο, η Παναγιά είναι ένα δροσερό αντίδοτο στις υψηλές μεσημεριανές θερμοκρασίες με λιθόστρωτους δρόμους, πέτρινα κτίρια και μια κεντρική πλατεία με τρεις διαφορετικές πηγές. Στο ελαιοτριβείο της παράγεται ακόμα το ελαιόλαδο με τον παραδοσιακό νερόμυλο.

Ανάμεσα στα άλλα χωριά που αξίζει να δείτε, ανήκει ο Θεολόγος στα νοτιοανατολικά με 600 μόνιμους κατοίκους. Στο λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιώργη, έναν γνωστό μαχητή της αντίστασης κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής, γίνεται κάθε Αύγουστο η αναπαράσταση του παραδοσιακού Θασίτικου γάμου. Στα δυτικά, βρίσκεται το Καζαβίτι, το παλαιότερο χωριό του νησιού. Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού, πρόκειται ουσιαστικά για δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι, με φανταστική θέα στη θάλασσα κι ένα πέτρινο θέατρο που φιλοξενεί το καλοκαιρινό φεστιβάλ με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές βραδιές, τα «Καζαβιτιανά».

4. Θα την αγαπήσετε από την πρώτη μπουκιά

Η Θάσος είναι διάσημη για τα θαλασσινά της. Μπορείτε να απολαύσετε μια τεράστια ποκιλία από λαχταριστές σαρδέλες, αντζούγιες, γαρίδες αλλά και τσιπούρες, κέφαλους και καλαμάρια. Και με τόσους λόφους, ποταμάκια και πράσινο παντού, στην περιοχή αφθονεί το καλό κρέας: Το κατσίκι και το αρνί είναι στα must αν βρεθείτε σε μια ορεινή ταβέρνα. Η Θάσος φημίζεται επίσης για το ελαιόλαδό της. Έχει ακόμα και τη δική της χαρακτηριστική σταφιδιασμένη ελιά, τη θρούμπα Θάσου από την οποία παράγεται εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα. Και αυτό το γλυκό ταξίδι δεν θα μπορούσε να τελειώσει αλλιώς… παρά μόνο με το πεντανόστιμο μέλι. Η πλούσια γεύση του οφείλεται στο μυρωδάτο μενού των μελισσών που τρυγούν τα υπέροχα βότανα της θασίτικης γης. Συνήθως χρησιμοποιείται για να απογειώσει πιάτα και γλυκά με βάση τα φουντούκια, το σύκο, την κολοκύθα και άλλα τοπικά προϊόντα. Κρατήστε από τώρα λίγο χώρο στη βαλίτσα σας για ένα  βαζάκι, μας ευχαριστείτε μετά.

5. Ο πολιτισμός είναι στο DNA της

Η ιστορία και ο πολιτισμός αυτού του συναρπαστικού νησιού είναι ανεξάντλητα. Με αφθονία σε ασήμι, χρυσό και μάρμαρο, η Θάσος βρέθηκε στο επίκεντρο από την αρχαιότητα ακόμα, καθώς και τον Μεσαίωνα, τους Βυζαντινούς χρόνους ενώ καταλήφθηκε και από τους Οθωμανούς. Έτσι εκτός από ξενοδοχεία, καφέ, ταβέρνες και μπαρ, ο Λιμένας έχει επίσης πολύ έντονο το πολιτιστικό στοιχείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο ξεδιπλώνει την ιστορία του νησιού από τον 7ο αιώνα π.Χ., όμως ακόμα και μια βόλτα στο παλιό λιμάνι θα σας δώσει μια εικόνα της θασίτικης παράδοσης. Αξίζει να δείτε το Καλογερικό, ένα πλήρως ανακαινισμένο διώροφο κτίριο της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους που φιλοξενεί ζωγραφικές και φωτογραφικές εκθέσεις και την Ακρόπολη σε ένα οροπέδιο λίγο πάνω από τον Λιμένα. Κάνοντας τον κύκλο της χερσονήσου από την Ακρόπολη, θα φτάσετε στο Αρχαίο Θέατρο που έχει θέα τη θάλασσα. Και καθώς επιστρέφετε στην πρωτεύουσα, θα συναντήσετε την Αρχαία Αγορά, το πρώτο πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου, για να δείτε από που προέρχεται το κατάλευκο μάρμαρο για το οποίο παινεύονται γενιές και γενιές Θασιωτών. Υπήρξε, στην κυριολεξία, το υλικό πάνω στο οποίο χτίστηκε το νησί.

 

 

 

 

Πηγη greekaffair.news

Related posts

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν έξι διανυκτερεύσεις ακόμη και σε 5ΆΣΤΕΡΑ ξενοδοχεία

Λειψοί: Διακοπές με αιγαιοπελαγίτικο χρώμα

Newsroom

Διακοπές στη Δυτική Μεσσηνία: Ανακαλύψτε του κρυμμένους θησαυρούς της