ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνίαΡοή Ειδήσεων

θέμα ωρών ο Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

θέμα ωρών ο Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για τις αλλαγές στην κυβέρνηση

Ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών ή… ημερών με όλες τις πληροφορίες να μιλούν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν και θα συμπαρασύρουν ακόμη και κορυφαίους υπουργούς, θα ανακοινωθούν πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

 

Η επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα Δευτέρα από την Αμερική, αποτελεί ημέρα ορόσημο για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα .

Ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών ή… ημερών με όλες τις πληροφορίες να μιλούν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν και θα συμπαρασύρουν ακόμη και κορυφαίους υπουργούς, θα ανακοινωθούν πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όταν τα πύρινα μέτωπα στη χώρα ήταν σε εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης , είχε αναφέρει ότι «οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης».

Η  δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποτυπώνεται και τη βούληση των πολιτών για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς 1 στους 2 λέει τάσσεται υπέρ ενός ανασχηματισμού.

Ήταν η πρώτη φορά επί της ουσίας, από την ώρα που ανέλαβε το «τιμόνι» της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που καταγράφηκαν οι πρώτες «γκρίνιες» των πολιτών σχετικά με τους χειρισμούς σε κρίσιμα θέματα.

Ένα από αυτά, αφορά την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών σε Εύβοια και Αττική

 

Τι θα γίνει με τους κορυφαίους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το στενό του επιτελείο καταστρώνει τα επόμενα βήματα έχοντας στο μυαλό του τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να δουλέψει καλύτερα το κυβερνητικό σχήμα σε νευραλγικούς τομείς.

Έτσι, στον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες -κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει αιφνιδιασμός και να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα Δεύτερα ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στη ΔΕΘ με ένα «φρέσκο» υπουργικό Συμβούλιο και να ανακοινώσει οικονομικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως σχέδιο διετίας για μειώσεις φόρων και εισφορών.

Το βέβαιο είναι, όπως λένε συγκλίνουσες πληροφορίες, πως οι αλλαγές που θα γίνουν στην κυβέρνηση θα είναι ευρύτερες σε σχέση με τους δύο προηγούμενους ανασχηματισμούς.

Θα υπάρξουν δε κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι είτε θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο είτε θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση.

Ουδείς μπορεί να σιγουριά, ποιοι υπουργοί βρίσκονται με το… ένα πόδι εκτός κυβέρνησης ωστόσο κάποιοι θα «πληρώσουν» αστοχίες και κακούς χειρισμούς σε κρίσιμα ζητήματα.

Τα κρίσιμα υπουργεία

Υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίστηκαν κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες και για κάποιους υπάρχει δυσαρέσκεια, τόσο από τους πολίτες όπως προκύπτει  και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και από το Μαξίμου,  ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων γεγονότων.

Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές αλλαγές, θα σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα μείνουν στα ίδια χέρια ενώ αντίστοιχο είναι το ερώτημα και για το αν θα υπάρξουν μετακινήσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»,  κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρώτο στη λίστα των επερχόμενων αλλαγών τοποθετείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οσο και αν αξιόπιστες πηγές τονίζουν ότι στόχος των πρωθυπουργικών αποφάσεων δεν θα είναι να εστιάσουν αποκλειστικά στο θέμα των πυρκαγιών, η ηγεσία της Κατεχάκη πρόκειται να ανοίξει τον «χορό» των αλλαγών, πυροδοτώντας αναπόφευκτα μια σειρά από… καραμπόλες προσώπων, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η παραμονή του Χρυσοχοϊδη στο εν λόγω υπουργείο είναι για τους περισσότερους αμφίβολη, όμως κάθε εκτίμηση θεωρείται επισφαλής και μένει να φανεί στις επίσημες ανακοινώσεις, αν τυχόν αποχώρηση του υπουργού από το Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτήσει και την έξοδό του από την κυβέρνηση ή αν προκύψει αλλαγή χαρτοφυλακίου – ενδεχομένως προς το Ναυτιλίας ή το Δικαιοσύνης, όπως αναφέρουν κάποιοι παρασκηνιακοί ψίθυροι, που δύσκολα επιβεβαιώνονται.

Στα υπουργεία-κλειδιά του ανασχηματισμού περιλαμβάνονται το Υγείας, με αυξημένη την πιθανότητα να αλλάξει πόστο ο Βασίλης Κικίλιας, το Δικαιοσύνης με έντονα σενάρια μετακίνησης για τον Κώστα Τσιάρα, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας.

«Σφαγή» υφυπουργών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει «σφαγή» υφυπουργών και αντικατάστασή τους με βουλευτές της ΝΔ που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενδεχομένως κάποιους από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επίσης, θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση τουλάχιστον τριών γενικών γραμματέων οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από τη δουλειά που έκαναν τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ενδιαφέρον θα έχει να δουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές ακόμη και στους λεγόμενους «αμετακίνητους» υπουργούς, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο για τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Αυτοί που σώζονται είναι σίγουρα όσοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο στον προηγούμενο ανασχηματισμό

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό θεωρούν ότι ο καλύτερος χρόνος να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός είναι μέσα σε αυτή την εβδομάδα ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, να έχει εικόνα για τα δύσκολα ζητήματα που θα έχει να χειριστεί το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

Πηγη in.gr

Related posts

Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών – Δανιηλίδης: Βρήκα μοριακό τεστ PCR στα 7 ευρώ αλλά με «μπλόκαρε» ο ΕΟΔΥ

Newsroom

Έξαλλος ο Δ.Γιαννακόπουλος: «Στην Ιαπωνία κάνουν θεραπείες με ιβερμεκτίνη – Εδώ μας κοροϊδεύουν» (βίντεο)

Newsroom

Τζορτζ Σόρος: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την αρχή ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου

Newsroom