ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απόψεις

Θεσσαλία – Τρίκαλα: Οι δεσμεύσεις της πολιτείας προς τους πλημμυροπαθείς έμειναν στα λόγια

Θεσσαλία – Τρίκαλα: Οι δεσμεύσεις της πολιτείας προς τους πλημμυροπαθείς έμειναν στα λόγια…

 

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την καταστροφική πλημμύρα του θεσσαλικού κάμπου. Ωστόσο πολλά και σημαντικά προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα εις βάρος των κατοίκων των πνιγμένων χωριών της Θεσσαλίας. Ένα από αυτά τα χωριά είναι και το κεφαλοχώρι Μεγάλα Καλύβια του Νομού Τρικάλων που χτυπήθηκε πολύ άσχημα από τη βιβλική πλημμύρα Daniel.

Ένα μήνας πέρασε και ο κρατικός μηχανισμός σέρνεται, ο κόσμος έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού, οι κυβερνητικές υποσχέσεις που δόθηκαν για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού έμειναν στα λόγια, γεγονός που επιτρέπει στους πληγέντες της Θεσσαλίας  να μιλούν για επικοινωνιακά παιχνίδια  λόγω δημοτικών & περιφερειακών εκλογών.

Σήμερα, ένα μήνα και πλέον  από τη βιβλική πλημμύρα Daniel, η εικόνα συνεχίζει να είναι η ίδια.  Οι αυτοψίες, οι επισκευές και οι αποζημιώσεις παραμένουν στον αέρα, το σχέδιο ανασυγκρότησης τείνει να γίνει ανέκδοτο και οι πολίτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, προσπαθούν χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κεντρικό κράτος να γιατρέψουν τις πληγές τους.

Τα κλιμάκια

Τα κλιμάκια – συνεργεία της  Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών δεν καταφέρνουν  να ολοκληρώσουν τους ελέγχους στα χτυπημένα σπίτια της Περιοχής του Νομού Τρικάλων αλλά και του κεφαλοχωρίου των  Μεγάλων Καλυβίων.

Επίσης μηδενική ως ανύπαρκτή είναι η ενημέρωση  για τους άστεγους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους ύστερα από τη βιβλική πλημμύρα Daniel, ψάχνουν να βρουν κάποιο αρμόδιο να τους δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά τους, ποιο είναι το μέλλον τους,  πού θα στεγαστούν σε πρώτη φάση, θα πάρουν κάποια  χρήματα για ενοίκιο, πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ενοικίου που μέχρι και σήμερα παραμένει κλειστή;

Υπάρχει κάποιος αρμόδιος στην στον Δήμο, στην Περιφέρεια ή την  Κυβέρνηση να τους απαντήσει;

Κάτοικος του χωριού Μεγάλων Καλυβίων δήλωσε  στο greekaffair “να μην διανοηθεί κανένας τους να έρθει να ζητήσει την ψήφο μας εάν δεν επιλυθούν πρώτά τα προβλήματα μας …. Βρισκόμαστε  στο έλεος του Θεού και των συνανθρώπων μας που μας στηρίζουν όσο μπορούνε….”

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή Πλημμυροπαθών από τα Μεγάλα Καλύβια στις 20 Σεπτεμβρίου  συναντήθηκε  στην ΠΕ Τρικάλων με τους Δημήτρη Παπαστεργίου Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστο Μιχαλάκη Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Νίκο Σακκά Δήμαρχο Τρικκαίων και Θανάση Λιούτα Βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. και έθεσαν  στους αρμόδιους  τα κύρια αιτήματα που επείγουν να επιλυθούν άμεσα… Φυσικά έμειναν στα λόγια μπροστά στις κάμερες και στα μικρόφωνα …..

Μετά από πολύωρη συζήτηση η Επιτροπή Πλημμυροπαθών από τα Μεγάλα Καλύβια έφυγε με δεσμεύσεις οι οποίες εδώ και μια εβδομάδα έχουν μείνει στα λόγια για προεκλογικούς σκοπούς ενώ ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να ξαναστήσουν τα διαλυμένα νοικοκυριά τους από την αρχή.

Άστεγοι άνθρωποι  που δεν έχουν κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους αναζητούν μια στέγη να μείνουν, κτηνοτρόφοι και γεωργοί που υπέστησαν 100% καταστροφή, περιμένουν οικονομική βοήθεια για να μπορέσουν ξανά να δημιουργήσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τους  και να ξανά καλλιεργήσουν τα χωράφια τους  που υπέστησαν για δεύτερη φορά καταστροφή και από την επέλαση του Elias.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η πλατφόρμα ενοικίου παραμένει κλειστή,  ένα ποσοστό πληγέντων δεν έχει πάρει ακόμη τα 6.600 ευρώ που δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση να στήσεις νοικοκυριό… Αλήθεια εσείς κύριοι  της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργοί και βουλευτές που στις  20 Σεπτέμβριου  στα γραφεία τις ΠΕ  δεσμευτήκατε για κάποια πράγματα μπροστά στις κάμερες και στους Δημοσιογράφους ΘΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΤΕ Ή ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ; ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ…ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ!

 

Όλοι εσείς στον Δήμο, στην Περιφέρεια αλλά κυρίως  στην Κυβέρνηση  που έχετε πέσει  σε βαριά κώφωση (κι ελπίζετε να ξεχαστεί κι αυτό)…..ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΣΤΕ…. ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ …. ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ….

 

 

 

Γράφει Κυριάκος Τσικορδάνος 

Πηγη www.greekaffair.news

Related posts

Ο μηχανισμός της καταστροφής

Newsroom

Ο εκδημοκρατισμός της μόδας”

Newsroom

Συνεπιμέλεια: Επιστημονική απάντηση στους επικριτές της

Newsroom