ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Ο θεσσαλικός κάμπος μετατρέπεται σε αεροπορική… Σούδα της USAF: Τα F-15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης

Ο θεσσαλικός κάμπος μετατρέπεται σε αεροπορική… Σούδα της USAF: Τα F-15 στην 110 Πτέρυγα Μάχης 

Αμερικανικό F-15 Strike Eagle και στο βάθος Ελληνικό Ελληνικό F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας “Φάντασμα” στην πίστα της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα. Πηγή εικόνας: USAFE

 

Μέσα στον θεσσαλικό κάμπο είναι τα περισσότερα από τα σημεία που έχουν συμπεριλάβει οι Αμερικανοί στην αναθεωρημένη αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα.

Το Στεφανοβίκειο για τα ελικόπτερα Apache & Black Hawk αλλά και εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Ν. Ιωνία του Βόλου για τους πολύπειρους Marines Corps.

Και μπορεί η Λάρισα ως περιοχή να βρίσκεται μέσα στην προηγούμενη MDCA, δεν παύει ποτέ όμως να είναι το δέλεαρ για την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον θεσσαλικό κάμπο και την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Αεροπορία

Άλλα δείγματα γραφής της Αμερικανικής πλευράς για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την 110 Πτέρυγα Μάχης ήταν η μεταστάθμευση του «μεγάλου μυστικού» των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2018.

Τότε στον διάδρομο προσγείωσης της αεροπορικής βάσης του κάμπου τροχοδρόμησε ζεύγος αεροσκαφών F-22 Raptor. Τους Αμερικανούς ιπταμένους είχε υποδεχτεί το σημερινό πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, τότε ως Επιχειρησιακός Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας ο οποίος δεν είχε χάσει την ευκαιρία να πετάξει με F-16 φτερό με φτερό με τα F-22.

Ο σημερινός Α’ ΓΕΑ, τότε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας κατά την άφιξη των F-22, των μαχητικών 5ης γενιάς που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποδεσμεύουν για καμία συμμαχική χώρα. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Από τα F-15 της USAFE σ’ εκείνα της Β. Καρολίνας

Εν έτει 2021 την αρχή έκανε το περασμένο καλοκαίρι η USAFE, με τα μαχητικά F-15 από την Μεγάλη Βρετανία να φτάνουν στο FIR Αθηνών και να τροχοδρομούν τόσο στη Σούδα, όσο και στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Και μετά τις αναφορές των Αμερικανών ιπταμένων και τεχνικών για αυτές τις Ελληνικές βάσεις, εδώ και μια εβδομάδα στον κάμπο έχουν μετασταθμεύσει- κάτι που είχε γράψει η σελίδα μας από τις αρχές Σεπτεμβρίου- 15 μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15 Strike Eagle, τα οποία ωστόσο δεν ανήκουν σε κάποια πολεμική μοίρα των Αμερικανικών Ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Οι «Rocketeers» της 336 SQN ταξίδεψαν από τη Β. Καρολίνα και την βάση Seymourjohnson.

Η παραμονή τους, αρχικά για περίπου έναν μήνα καταδεικνύει την θέληση των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνει ένα σημαντικό βήμα που δεν είναι άλλο από την παγίωση της παρουσίας Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην 110 Πτέρυγα Μάχης που την θέλουν ως «ορμητήριο».

Πως άλλωστε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ότι τα ογκώδη μεταγωγικά C-17 της USAF προσγειώθηκαν περισσότερες αρκετές φορές στην Λάρισα, μεταφέροντας υλικά που απαιτούνται για την παραμονή των αεροσκαφών και του προσωπικού στην πρωτεύουσα του Ελληνικού κάμπου.

Όμως οι Αμερικανοί σίγουρα έρχονται για να εξασκηθούν με τους Best Warrior του ΝΑΤΟ αλλά εκτός αυτού η τωρινή παρουσία τους στη Λάρισα συνδέεται με την πολυεθνική άσκηση «Castle Forge» κατά την οποία θα έχουν πολυποίκιλες αεροπορικές συνεργασίες με Συμμάχους από τα Βαλκάνια και τη Β. Ευρώπη πάνω από τα εδάφη τους αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Και η Λάρισα είναι ένα ασφαλές ορμητήριο για τα ισχυρά F-15 της USAF ώστε να φτάνουν τόσο σε Ευρωπαϊκά FIR αλλά και πάνω από τον ευαίσθητο χώρο της Μαύρης Θάλασσας.

Η αεροπορική «Σούδα»

Το σενάριο της «Σούδας» του κάμπου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί το επεξεργάζονται κάμποσα χρόνια. Το είχαν συζητήσει και με προηγούμενες στρατιωτικές ηγεσίες της χώρας μας και μάλλον η υλοποίησή του δοκιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα θέλουν ένα ιδιαίτερα ασφαλές αεροπορικό «οχυρό» από το οποίο ισχυρά σε ικανότητες μαχητικά να μπορούν να ελέγχουν γεωστρατηγικά σημεία που τους ενδιαφέρουν, μ’ ένα από αυτά να είναι σίγουρα ο χώρος της Μαύρης Θάλασσας.

Τα MQ-9 Reaper, τα Μη Επανδρωμένα που ελέγχονταν απευθείας από τις ΗΠΑ αλλά απογειώνονταν από την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα, επιχείρησαν από την Ελληνική αεροπορική βάση περίπου δυο χρόνια. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Πληροφορίες από το αεροπορικό Επιτελείο λένε πως δεν αποκλείεται να δούμε εκ νέου τα Αμερικανικά MQ-9 Reaper στην Λάρισα. Άλλωστε το Ελληνικό Επιτελείο κατά το παρελθόν είχε προχωρήσει ιδιαίτερα τις συζητήσεις, η 110 Πτέρυγα Μάχης να είναι ενδιάμεσος σταθμός ή μια δεύτερη επιλογή ακόμη μεγαλύτερων UAV’s των ΗΠΑ ή και του ΝΑΤΟ.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρούν την Ελλάδα ως μια από τις ίσως ελάχιστες χώρες στη Γηραιά Ήπειρο στις οποίες επενδύουν τώρα και κυρίως στο μέλλον με αποτέλεσμα το γεωστρατηγικό αποτύπωμα να είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

 

 

 

 

Πηγη hellasjournal.com

Related posts

ΜΗΝΥΜΑ: Για προσφυγή σέ πρόωρες εκλογές, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 14ου Συνέδριο της ΝΔ

Newsroom

«Γονάτισε» η οικονομία της Αυστραλίας μπροστά στην πανδημία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» 25 – 27 Αυγούστου