ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Θεσσαλονίκη: 70χρονη νίκησε τον κορωνοϊό με «φάρμακο» τα «Τ-λεμφοκύτταρα»

 

Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια Ελλήνων ερευνητών να θεραπεύσουν τον κορονοϊό με λεμφοκύτταρα.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ μίλησε η 70χρονη ασθενής από τη Θεσσαλονίκη, που ανάρρωσε μέσα σε μία εβδομάδα, κι ενώ βρισκόταν στο κατώφλι της Μ.Ε.Θ, χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται στην αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Η θεραπεία, παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν στην πορεία της έρευνας μπόρεσε να περάσει σε εφαρμογή σε ασθενείς, για να διαπιστωθεί και κλινικά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναζήτηση ασθενών για να δοκιμάσουμε σε κλινικές μελέτες την αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου. Στις προκλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και είμαστε πολύ αισιόδοξοι, ότι δεν αργεί η στιγμή που θα μπορέσουμε να το χορηγήσουμε κανονικά σε ασθενείς», είχε δηλώσει στο TyposThes η Ευαγγελία Γιαννάκη, διευθύντρια στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας και συμπληρώνει ότι «ο στόχος είναι σε 7-10 μέρες να βρεθούν οι ασθενείς και να αρχίσουν οι κλινικές μελέτες», κάτι το οποίο και επετεύχθη.

Πως λειτουργεί το «επαναστατικό» φάρμακο

Το «ζωντανό» φάρμακο του κορωνοϊού από το νοσοκομείο Παπανικολάου, λειτουργεί με τον εξής τρόπο, όπως εξήγησε στο TyposThes η κ. Γιαννάκη: «Αρχικά χρειαζόμαστε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, καθώς μέσα στο σώμα τους  έχουν παραχθεί ειδικά Τα – λεμφοκύττταρα, τα οποία σκοτώνουν τον κορωνοϊό. Αυτά τα κύτταρα μετά την ίαση από τον ιό, παραμένουν μέσα στον οργανισμό μας και λειτουργούν ως μνημονικά κύτταρα και μας προστατεύουν στο μέλλον από τον κορωνοϊό».

«Εμείς, ως ερευνητές, παίρνουμε μερικά από αυτά τα κύτταρα, τα πολλαπλασιάζουμε μέσα στο εργαστήριο και προσφέρουμε έτοιμη προστασία με ενδοφλέβια χορήγηση στον ασθενή, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη νόσο μόνος του», καταλήγει η κ. Γιαννάκη περιγράφοντας ένα φάρμακο που θα μπορούσε να προσφέρει χρόνια προστασία ενάντια του κορωνοϊού και να περάσει ως θεραπεία στη πρώτη γραμμή άμυνας κόντρα στην πανδημία.

Πως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα της χρηματοδότησης

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο ξεπεράστηκαν τα προβλήματα χρηματοδότησης για τη νέα θεραπεία – φάρμακο από την ομάδα της αιματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γ Παπανικολάου με επικεφαλής τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο.

Ειδικότερα, ο κ. Αναγνωστόπουλος μετά από τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έχει το κυτταρικό προϊόν με Τ λεμφοκύτταρα, το οποίο ανέπτυξε η ομάδα του και το χορηγεί σε μεταμοσχευμένους ασθενείς όταν παρουσιάζουν κάποια βαριά λοίμωξη, επιθυμεί να προχωρήσει στην χορήγησή τους σε ασθενείς με βαριά λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Το «ζωντανό φάρμακο» των Τ λεμφοκυττάρων «βασίζεται σε σχετική τεχνογνωσία και παρόμοια εμπειρία για την αντιμετώπιση ιικών λοιμώξεων σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με επιτυχία 90%, όπως αναφέρεται σε τότε σχετική ανακοίνωση.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανερχόταν σε 230.000 ευρώ για την προτυποποίηση της διαδικασίας υπό GMP συνθήκες, τη δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και τη χορήγηση σε τουλάχιστον 70 (έως 90) ασθενείς. Το κόστος αφορούσε την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης.

 

Τοτε, λόγω της επείγουσας κατάστασης και επειδή ο χρόνος για την παραγωγή του φαρμάκου ήταν και είναι πολύ σημαντικός , ο κ. Αναγνωστόπουλος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθύνθηκε στο κοινό ζητώντας τη συνεισφορά τους για τη δημιουργία του πρωτοποριακού κυτταρικού προϊόντος.

Μέσα σε λίγα 24ωρα και με την κινητοποίηση που δημιουργήθηκε, η χρηματοδότηση για τη δημιουργία του ελληνικού αντιικού φαρμάκου βρέθηκε. Η Επιτροπή 2021 και η Πρόεδρός της κα. Γιάννα Αγγελοπούλου αποφάσισαν τη χρηματοδότηση της μελέτης και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Νοσοκομείο.

Επίσης εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση της δεύτερης μελέτης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Τζιτζικώστα, ο οποίος θα στηρίξει οικονομικά την μελέτη της ερευνητικής ομάδας που διερευνά τον ρόλο του συμπληρώματος και των γονιδίων του στη βαρύτητα της COVID 19.

Η συγκεκριμένη εργασία βραβεύθηκε ως μια από τις καλύτερες εργασίες του συνεδρίου της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, ένα μέρος της έρευνας καλύφθηκε από το ίδιο το νοσοκομείο Γ Παπανικολάου.

 

typosthes.gr

 

Related posts

Η Κρυμμένη Πείνα Καθορίζει την Πορεία Ασθενών με Λοιμώξεις και Χρόνια Νοσήματα

Newsroom

Η Αποκαλυπτική νέα βρετανική έρευνα : «διασταυρούμενη ανοσία» και η σχέση με τα κοινά κρυολογήματα

Newsroom

Έρευνα του Ινστιτούτου Inserm: Μπρόκολο και λάχανο περιορίζουν τις δερματικές παθήσεις

Newsroom