ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

Θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης γεμίζουν το «Νιάρχος»

Θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης γεμίζουν το «Νιάρχος»

Υπό το αυστηρό βλέμμα του Μάρκου Ρενιέρη, μεταφορείς, συντηρητές και βιβλιοθηκονόμοι στο Βαλλιάνειο κτίριο εργάζονται πυρετωδώς για τη μεταφορά των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο νέο της σπίτι. Το πορτρέτο του διακεκριμένου νομικού και λόγιου του 19ου αιώνα, οπαδού της Μεγάλης Ιδέας και μέλους της επιτροπής ανέγερσης του μαρμάρινου νεοκλασικού στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται στην ίδια περίοπτη θέση από τότε που άνοιξε το ιστορικό αναγνωστήριο για να υποδεχθεί τους πρώτους ερευνητές.

Σήμερα τα ξύλινα τραπέζια του αναγνωστηρίου έχουν μετακινηθεί στην άκρη για να ανοίξουν έναν διάδρομο μεταφοράς των τροχήλατων κιβωτίων, των «κινητών βιβλιοθηκών», όπως λέγονται μεταξύ των εργαζομένων, που έχουν το μέγεθος των ραφιών των βιβλιοστασίων και μεταφέρουν τους θησαυρούς της ΕΒΕ. «Οταν το είδαμε να αδειάζει πονέσαμε», μας λέει η πολιτικός μηχανικός της ΕΒΕ Χρυσάνθη Βασιλειάδου, που παρακολουθεί το τιτάνιο έργο της μεταφοράς από την αρχή του. Η μετακόμιση, ωστόσο, δίνει την ευκαιρία να αποκατασταθεί το Βαλλιάνειο και να αξιοποιηθεί εκ νέου από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο το προσωπικό τοποθετεί με προσοχή τα βιβλία στα ειδικά κιβώτια που είναι επενδεδυμένα με αφρώδες υλικό. Η ευδιάκριτη σήμανση είναι απαραίτητη για την τοποθέτησή τους στο κατάλληλο σημείο των νέων χώρων. «Σε περίπου τρεις μήνες θα ολοκληρωθεί η μεταφορά και σταδιακά θα ανοίγουν οι νέες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης», σημειώνει η κ. Βασιλειάδου, μία από τις οποίες θα είναι και το δανειστικό τμήμα –πράγμα ασυνήθιστο αλλά καλοδεχούμενο για μια εθνική βιβλιοθήκη– το οποίο για αρχή θα περιλαμβάνει 40.000 τεκμήρια.

Στο νέο κτίριο της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρακολουθούμε δύο βιβλιοθηκονόμους να τοποθετούν με προσοχή βιβλία του 19ου αιώνα στο αναγνωστήριο των θετικών επιστημών. Εκτός από τον ήχο του σκάνερ που διαβάζει την ηλεκτρονική ταυτότητα κάθε τίτλου, κάθε άλλος θόρυβος των κοινόχρηστων χώρων μένει απέξω. Οι ερευνητές, μας λένε, θα ζητούν ηλεκτρονικά το αντίτυπο που επιθυμούν και αυτό θα τους περιμένει κατά την είσοδό τους στο αναγνωστήριο, ενώ η Βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει και δύο ανοιχτά αναγνωστήρια για το κοινό.

Από τα μεταλλικά στατικά βιβλιοστάσια του Βαλλιάνειου, το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής θα κατευθυνθεί στο κεντρικό κινητό βιβλιοστάσιο του νέου κτιρίου, για το οποίο υπάρχει η πρόβλεψη επέκτασης μελλοντικά εάν αυτό χρειαστεί.

Ο Μάρκος Ρενιέρης έδωσε τη θέση του σε Wi-Fi και οθόνες αφής

Related posts

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Newsroom

Η ακαδημία ελληνικών βραβείων τέχνης τιμά τον Γιάννη Σμαραγδή

Νάξος: Αρχαιολογικά ευρήματα αλλάζουν τα προϊστορικά δεδομένα των Κυκλάδων

Newsroom