Κοινοποιείστε το άρθρο

Τι είναι η αγάπη ;  Η αγάπη είναι θυσία και προϋπόθεση της αγάπης είναι η ταπείνωση.

Όπως συχνά έλεγε ο Μακαριστός Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος ο εγωιστής είναι αδύνατον να αγαπήσει.  

Η μεγαλύτερη έμπρακτη  αγάπη είναι αυτή του Θεού προς τον Άνθρωπο. 

Γιατί ο Θεός ο δημιουργός, από την μεγάλη του αγάπη για το Δημιούργημα του τον άνθρωπο φόρεσε την ανθρώπινη σάρκα, θεράπευσε, θαυματούργησε, συμβούλεψε, βασανίστηκε, χλευάστηκε και πέθανε με τον χειρότερο τρόπο της εποχής εκείνης αλλά και Αναστήθηκε.  

Χάρη στην Ανάσταση του Κυρίου μας έχουμε την δυνατότητα να μπορέσουμε να ζήσουμε στον Παράδεισο.  Βλέπουμε λοιπόν αδερφοί μου πόσα έκανε και που οδήγησε η αγάπη τον ίδιο τον Δημιουργό.  Γι αυτό είπαμε και στην αρχή η αγάπη είναι θυσία.   Άλλη μια μεγάλη απόδειξη αγάπης στην κοινωνία είναι η αγάπη της μάνας για το παιδί της.

  Εμείς αναρωτηθήκαμε αγαπάμε τον Χριστό ; Αγαπάμε τον Θεό ; 

Αν υποθέσουμε ότι Τον αγαπάμε γινόμαστε θυσία για Αυτόν ; Αν δεν θυσιαζόμαστε για Αυτόν απλά δεν Τον αγαπάμε, μένουμε στην επιφάνεια και στα απλά λόγια που χαϊδεύουν απαλά τα αυτιά μας.  Φωτεινά παραδείγματα αγάπης προς τον Θεό είναι οι Άγιοι Μάρτυρες μας αλλά και όλοι αυτοί που απαρνήθηκαν το εγώ τους για χάρη του Θεού. 

Πολλές φορές μιλάμε οι Χριστιανοί μεταξύ μας για τα θαυμαστά που έκαναν και τον τρόπο που έζησαν οι Άγιοι της εποχής μας Παϊσιος, Πορφύριος, Ιάκωβος, Αμφιλόχιος και άλλοι.

 Παρόλα αυτά δεν σκεφτόμαστε ένα. Αυτοί δεν ήταν άνθρωποι ;  Δεν είχαν θέλω ; Δεν είχαν πάθη ;  Δεν είχαν επιθυμίες ;

  Είχαν,  δεν ήταν σουπερήρωες ούτε ένα είδος προς εξαφάνιση.  Ήταν άνθρωποι με αγάπη για τον Κύριο Ιησού Χριστό.  Φλέγονταν από θείο έρωτα και γι αυτό αφήσαν τα πάντα πίσω τους, αφήσαν το εγώ τους και έγιναν θυσία για τον λαό του Θεού και ως εκ τούτου για τον ίδιο τον Θεό.   Επομένως το πρώτο και βασικό μέλημα του Χριστιανού είναι η μίμηση των Αγίων και ως εκ τούτου του ίδιου του Κυρίου μας.  Η μίμηση αυτή θα επιτευχθεί μόνο με την αγάπη μας για τον Θεό την αγάπη την βαθιά που φανερώνεται μέσα από την θυσία και όχι την επιφανειακή.   

Καλά Χριστούγεννα αδελφοί μου και εύχομαι ολόψυχα ο Άγιος Θεός δια πρεσβειών της Υπεραγίας Δεσποινής ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας να μας χαρίσει την αγάπη που πρέπει να έχουμε τόσο στον συνάνθρωπο όσο και στον ίδιο τον Θεό.  Αμήν. 

 

 

Ὑπὲρ πίστεως καὶ πατρίδος

 

Γράφει ο Ιεροψάλτης Αχ. Γραβάνης  
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο