ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Τι είναι το καφέ λίπος στο σώμα του ανθρώπου;

Τι είναι το καφέ λίπος στο σώμα του ανθρώπου;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ενήλικες και πάνω από 43 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Σήμερα, η παχυσαρκία θεωρείται νόσος καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια, υπογονιμότητα, καρκίνο και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Επιπλέον, στην Αμερική η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με δυο στους πέντε θανάτους.

Με αυτά τα δεδομένα, κάθε νέα έρευνα και κάθε καινούργιος τρόπος απώλειας βάρους έχει μεγάλη σημασία. Και τώρα οι επιστήμονες ερευνούν έναν συστατικό του σώματός μας: το καφέ λίπος. Και γιατί το καφέ λίπος έχει τόση σημασία; Επειδή πρόκειται ουσιαστικά για ιστό που καίει θερμίδες με αποτέλεσμα την ευκολότερη ή/και μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

 

Τι είναι το καφέ λίπος;

Πρόκειται για είναι ένα από τα δύο είδη λίπους που υπάρχουν στο σώμα των θηλαστικών – το άλλο, που είναι το “κακό” λίπος- είναι το λευκό. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, ο Γερμανός καθηγητής Thorsten Gnad από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, επισημαίνει τις διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο μορφές λίπους. Ενώ το λευκό αποτελεί την αποθήκη ενέργειας και είναι το λίπος που προσθέτει όγκο στο σώμα, το καφέ λίπος είναι μεταβολικά ενεργό. Αυτό σημαίνει πως καταναλώνει θερμίδες χρησιμοποιώντας τις για να θερμάνει το σώμα και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Ωστόσο, το “επιθυμητό” καφέ λίπος είναι πολύ μικρό αναλογικά στο σώμα (αντιπροσωπεύει το 3-7,5% του σωματικού βάρους ενός υγιούς ενήλικα συγκριτικά με περίπου το 20% στους άντρες και το 25% στις γυναίκες που αντιπροσωπεύει το λευκό λίπος).

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε και να ενεργοποιήσουμε το καφέ λίπος στον οργανισμό μας;

Η άσκηση είναι ένας από τους τρόπους καθώς και η διαβίωση, η παραμονή και η προπόνηση σε δροσερό χώρο (από 16,5-17,5⁰ C) ενεργοποιούν τα κύτταρα του καφέ λίπους.

Οι ερευνητές υποψιάζονται εδώ και χρόνια ότι το σώμα μας είναι ικανό να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ και αναζητούν τους μηχανισμούς που κινητοποιούνται για να συμβεί αυτό. Ένας πιθανός δρόμος είναι ο υποδοχέας αδενοσίνης Α2Α που βρίσκεται στο καφέ λίπος. Η αδενοσίνη εκκρίνεται όταν το σώμα στρεσάρεται και στη συνέχεια την λαμβάνει το καφέ λίπος και γίνεται το ερέθισμα για να ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας και διεγείρεται η καύση λίπους.

Related posts

Πρώτα τα ελληνόπουλα παιδιά στην παχυσαρκία στην Ευρώπη

Newsroom

Πλεύρης: Τους πρώτους μήνες του 2022 διαθέσιμα τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού

Newsroom

Πνευμονιόκοκκος (στρεπτόκοκκος της πνευμονίας) : Ποιες λοιμώξεις προκαλεί;