ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Tη Κυριακή 17 Μαΐου o εορτασμός του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου

Tη Κυριακή 17 Μαΐου o εορτασμός του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου

Για την Κυριακή 17 Μαΐου, την πρώτη Κυριακή από την οποία αίρονται τα μέτρα για τον κορονοϊό και θα τελεσθούν στους ναούς θείες λειτουργίες παρουσία πιστών, μεταφέρονται οι εκδηλώσεις για τον εκκλησιαστικό εορτασμό του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου.

Η τοπική αργία της 15ης Μαΐου ανήμερα του εορτασμού θα τηρηθεί κανονικά στη Λάρισα, ενώ η επίσημη δοξολογία όπως και η λιτανεία μεταφέρονται για την Κυριακή 17 Μαΐου, ημέρα που ανοίγουν οι εκκλησίες για τους πιστούς με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα για τον κορονοϊό και εφόσον δεν απαιτηθεί αναθεώρηση των μέτρων αυτών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο εορτασμός του πολιούχου αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, παρουσία του Μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιερώνυμου, του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, Αστ. Μαντζιώκα και του αστυνομικού διευθυντή Λάρισας, Χρ. Σιμούλη.

Στη σύσκεψη ο σεβ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε την απόφαση της Μητρόπολης Λάρισας να μεταφερθεί ο επίσημος εορτασμός για τη 17η Μαΐου με αφορμή και τα μέτρα για τον κορονοϊό. Ζητώντας επίσης τη συνδρομή του Δήμου με αφορμή διαδικαστικά θέματα αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. αφού ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και λιτανεία, για την τέλεση της οποίας θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας από τον νέο κορονοϊό. Στο ίδιο πλαίσιο, πέραν της γενικής σύστασης ότι όσοι πιστοί προσέλθουν θα πρέπει να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας είναι ενταγμένη και η απόφαση, κατά τον φετινό εορτασμό η λάρνακα του Αγίου Αχιλλίου να παραμείνει ανοικτή για 2 εβδομάδες – αντί 3 ημερών τα προηγούμενα χρόνια – ακριβώς για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των πιστών στον Μητροπολιτικό Ναό.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ

Εφόσον λοιπόν δεν αλλάξει κάτι στα ισχύοντα μέτρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το πρωί της Κυριακής 17 Μαΐου θα τελεσθεί θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου παρουσία ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μόνο 50 πιστών εντός του ναού με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρηθούν.
Στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει η επίσημη δοξολογία παρουσία μόνο των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ενώ στις 6 το απόγευμα θα τελεσθεί μεθεόρτιος εσπερινός και στις 7.30 το απόγευμα θα ακολουθήσει η λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου όπου, πέραν των αστυνομικών μέτρων, οι πιστοί  με δεδομένη την απόφαση της Μητρόπολης  θα πρέπει οι ίδιοι να τηρήσουν τα προληπτικά μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

ΧΩΡΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων, ο φετινός εορτασμός αναμένεται να τελεσθεί χωρίς να προσκληθούν μητροπολίτες από την υπόλοιπη χώρα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο είναι ενταγμένη η απόφαση η λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Αχιλλίου να ανοίξει από την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαΐου και για δύο εβδομάδες ώστε οι πιστοί να προσκυνούν τμηματικά και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Για τη χθεσινή σύσκεψη ο Δήμος Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «η 15η Μαΐου, ημέρα της εορτής του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου, είναι τοπική αργία για τη Λάρισα, ενώ οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Μαΐου» διευκρινίζοντας ότι «το λειτουργικό πρόγραμμα της ημέρας θα ανακοινωθεί από την Ιερά Μητρόπολη», κάτι που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως επίσης θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες, προσερχόμενοι στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της Λάρισας.

 

 

 

Πηγή eleftheria.gr

Related posts

Σήμερα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου

Γέροντας Παΐσιος: Eξηγεί για το πως πρέπει να ζήσουμε τα «Αληθινά Χριστούγεννα»!

Newsroom

Ἅγιος Κοσμᾶς Αἰτωλός : Αγαπάτε τον Θεόν