ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Την Κυριακή έρχεται ο «Ηφαιστίων» και μαζί του φέρνει χιόνια και παγωνιά

Την Κυριακή έρχεται ο «Ηφαιστίων» και μαζί του φέρνει χιόνια και παγωνιά

Το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας θα συμπέσει με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων.

Σταδιακά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια που έως το βράδυ θα επεκταθούν και στα κεντρικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθεί παγετός ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -4 έως 13, στα δυτικά ηπειρωτικά από 0 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 14, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 13, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 7 έως 14 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 7 έως 13.

Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ προς το βράδυ. Στο υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς 4 έως 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 και στα δυτικά του νομού 2 έως 4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς.

Προειδοποίηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών

 

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τα ακόλουθα:
  • Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κυριακή 06:00 πρωινή έως Δευτέρα 24:00 νυκτερινή ώρα.
  • Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.
  • Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.
  • Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Η Τροχαία και η Πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων.

«Η Πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός με τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώνει πως «ζητείται από τους πολίτες σεβασμός στα καιρικά φαινόμενα, και οδική συμπεριφορά με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο».

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με στόχο την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης με επιστολή του καλεί τους 66 δημάρχους της Αττικής να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά εφόσον χρειαστεί.

Δηλαδή, να είναι σε ετοιμότητα μηχανήματα και προσωπικό για δράσεις αποχιονισμού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους. Να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, να λειτουργούν θερμαινόμενους χώρους και να έχουν σε ετοιμότητα τα τμήματα πολιτικής προστασίας, καθώς και των τυχόν εθελοντικές ομάδες ώστε να συνδράμουν εάν χρειαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στην επιστολή, η Περιφέρεια «εφόσον απαιτηθεί, θα συνδράμει στο έργο των Δήμων, όπου είναι εφικτό και με βάση την έκταση των φαινομένων».

Επίσης, σημειώνεται ότι στην αρμοδιότητά της Περιφέρειας ανήκει η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης και Αθηνών – Κορίνθου μέχρι το ύψος της Μάνδρας. Τα ανωτέρω τμήματα των Εθνικών Οδών, ανήκουν στις εταιρείες – κοινοπραξίες όπως και ο αποχιονισμός τους.

Αναφορικά με το δημοτικό οδικό δίκτυο, σχετική αρμοδιότητα ενεργειών αποχιονισμού έχει ο οικείος Δήμος ο οποίος οφείλει να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα (με προμήθεια άλατος, συντήρηση ίδιων μέσων αποχιονισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων).

Related posts

Και τουρκική φρεγάτα στην περιοχή που πλέει το ΤΣΕΣΜΕ – Και η Ελληνική Κυβέρνηση επιμείνει ακόμη για τις διερευνητικές

Newsroom

«Τα όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς»θα δώσουν παράσταση για Αμεα

Newsroom

Μπλακ άουτ στην Αθήνα: Χωρίς ρεύμα από Γλυφάδα έως Κηφισιά- Πρόβλημα και στο μετρό

Newsroom