ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Τήνος: Tαξίδι στο νησί της παναγίας

Στις Κυκλάδες, ένα πανέμορφο νησί κρύβεται πίσω από τη θρησκευτική του φήμη η Τήνος και η άγρια ομορφιά της 

Είναι η άγρια ομορφιά που θα σας συνεπάρει: βράχοι σμιλεμένοι από τον άνεμο, παραλίες με βαθιά μπλε νερά, κυκλαδίτικα χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές.

Σε αυτό το νησί των Κυκλάδων, χίλια ακόμα θαύματα θα ανακαλύψετε: παραλίες απόμερες ή οργανωμένες, για καταδύσεις ή windsurfing, ντόπιες γεύσεις εξαιρετικές που σερβίρονται στα χωριά, γονατιστούς προσκυνητές στην πόλη και τοπία σεληνιακά! 750 ξωκκλήσια και εκκλησίες, 600 περιστεριώνες και 34 οικισμοί, καθόλικοι και ορθόδοξοι, αλλά και το ιερό του Ποσειδώνα, όπου εξαγνίζονταν οι προσκυνητές πριν περάσουν στο ιερό νησί της Δήλου. Αν την γνωρίσετε, θα μείνετε πιστός μια για πάντα σε αυτήν.

to-perasma-ths-agaphs-greekaffair.gr

Αξίζει να δείτε στην Τήνο

Τα χωριά της Τήνου

Πύργος, Καρδιανή, Υστέρνια, Κτικάδο, Τριαντάρος-Μπερδεμιάρος, Φαλατάδος, Λουτρά, Τριπόταμος. Τα χωριά της Τήνου, στολίδια λευκά στις πλαγιές και τους κάμπους. Περπατήστε τα ένα προς ένα: παντού μάρμαρο, στις πλατείες, τους φεγγίτες, τις κρήνες που θα πιείτε νερό. «Αέρας» Κυκλάδων πνέει παντού. Ανακαλύψτε τα καλύτερα, με μια στάση στα παραδοσιακά καφενεία κάτω από τη σκιά του πλατάνου για καφέ ή μεζέ: τηνιακό τυρί, λούζα και γλυκόπιοτη ρακή. Αυτό είναι καλωσόρισμα.

Οι μαρμαρογλύπτες της Τήνου και τα αθάνατα έργα τους


Ο μύθος λέει ότι ο Φειδίας δίδαξε τη γλυπτική στους Τηνίους. Στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, τα μουσεία Μαρμαροτεχνίας και Τηνίων Καλλιτεχνών στον Πύργο, στο μουσείο της Ευαγγελίστριας θα θαυμάσετε αθάνατα έργα νεοελληνικής γλυπτικής. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτρης Φιλιππότης, οι αδερφοί Φυτάλη, ο Λάζαρος Σώχος και ο Γεώργιος Βιτάλης έχουν αφήσει εδώ την κληρονομιά τους. Μάθετε τα μυστικά της τέχνης τους, παρακολουθώντας μαθήματα σε εργαστήρια μαρμαρογλυπτών.

Περιστεριώνες-τα τηνιακά έργα τέχνης


Το σήμα-κατατεθέν του νησιού, και από τα πιο εντυπωσιακά «έργα τέχνης» των Κυκλάδων. 600 περίτεχνοι περιστεριώνες φτιαγμένοι με σχιστόλιθο, πέτρα και ασβέστη, γεμάτοι «λιθοκεντήματα». Τα περιστέρια πετούν ολόγυρα και αντιστέκονται σε κάθε προσπάθειάς σας να τα φωτογραφίσετε…

Τήνος: το «ιερό» νησί των Κυκλάδων


Κάθε Δεκαπενταύγουστο χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται στην Τήνο, για να συνοδεύσουν τη λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του νησιού. Η Παναγία της Τήνου ίσα-ίσα που διακρίνεται πίσω από τα αμέτρητα αφιερώματα που τη στολίζουν. Πεσμένοι στα γόνατα οι προσκυνητές ανηφορίζουν από το λιμάνι ως το προσκύνημα, που υψώνεται από το 1880 πάνω από την πόλη της Τήνου. To θαύμα της πίστης φανερώνεται μπροστά σας.

Βωλάξ: τοπίο σεληνιακό στη μέση του Αιγαίου


Γύρω από το χωριό Βωλάξ, με έκπληξη αντικρίζετε ένα οροπέδιο με τεράστια βότσαλα. Σαν να τους πέταξε γίγαντας, σε δεκάδες διαφορετικά μεγέθη οι στρογγυλοί γρανίτες εκατομμυρίων ετών δεν είναι μετεωρίτες ούτε τα απομεινάρια κάποιας Τιτανομαχίας, αλλά γεωλογικό φαινόμενο σφαιρικής αποσάθρωσης. Ζήστε την άγρια ομορφιά του σεληνιακού τοπίου, διασχίζοντας την περιοχή Κακόβολο, από το Φαλατάδο προς την Παναγία Κακή Σκάλα.

Στην κορυφή του Ξώμπουργου


640 μέτρα πάνω από τη γη, ο βράχος του Ξώμπουργου ξεχωρίζει σε όλο το νησί! Στη ρίζα του η καθολική μονή της Ιεράς Καρδίας, ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Στην κορυφή του το άπαρτο κάστρο του Ξώμπουργου, το πιο ψηλό του Αιγαίου κάποτε, που έπεσε μετά από προδοσία το 1715 και οι Τούρκοι το κατέστρεψαν. Από εκεί ψηλά βλέπετε όχι μονάχα την Τήνο, αλλά τη Σάμο, την Ικαρία, τη Νάξο, τη Δήλο. Και ανασαίνετε Αιγαίο.

kalyvia-paralia-greekaffair.gr

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Τήνου

 

Extreme sports στην Τήνο


Αναρρίχηση στον βράχο του Ξώμπουργου, bouldering στους γρανίτες του Βωλάξ, windsurfing στη Μεγάλη Κολυμπήθρα, καταδύσεις. Η Τήνος είναι ιδανική για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

Μονοπάτια


Ακολουθήστε το δίκτυο των παλιών μονοπατιών του νησιού και θα αποκαλυφθούν μπροστά σας μικρά θαύματα: ερειπωμένοι οικισμοί, βρύσες, μύλοι, ξωκκλήσια και περιστεριώνες, ξερολιθιές και καταπράσινα λιβάδια.

kolympithra-paralia-greekaffair.gr

Παραλία Λιβάδα


Η παραλία που ξεχωρίζει για τα γλυπτά-βράχια της και τα άγρια νερά της. Αφήνοντάς την πίσω σας, θα περπατήσετε μέχρι τον φάρο στο ακρωτήρι Παπαργύρας και θα κάνετε τον γύρο του ψηλότερου βουνού της Τήνου, του Τσικνιά.

panagia-thnoy-greekaffair.gr

Το θαύμα της Τήνου δεν είναι μόνο η εικόνα της Παναγίας, που την έχει κάνει ξακουστή.

 

Στη θέση του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας προϋπήρχε βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.Οικοδομήθηκε στην αρχική του μορφή μέσα σε τρία έτη (1823-1826) χάρη στην εθελοντική εργασία των Τηνιακών και τις χρηματικές συνεισφορές πιστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας και αποτελεί το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους.Πρόκειται για τρισυπόστατο ναό με θολωτά κλίτη και τρούλο πάνω από την Αγία Τράπεζα, που επιμελήθηκε αρχιτεκτονικά ο Σμυρνιός Ευστράτιος Καλονάρης. Τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πάνορμο και τη Δήλο, λάξευσαν καλλιτέχνες της Έξω Μεριάς δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.Το καμπαναριό ύψους 29μ., με τρία φανάρια (ορόφους), θυμίζει εκείνο της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης και αναστηλώθηκε το 1957 από τον Ιωάννη Φιλιππότη.Στους εξωτερικούς χώρους, φιλοτεχνήθηκαν ψηφιδωτά από άσπρα και μαύρα θαλασσινά βότσαλα.Τα εκατοντάδες τάματα στο εσωτερικό του ναού κρύβουν το κάθε ένα τη δική του ιστορία.
Μην χάσεις την γαστρονομία της ΤήνουΟ γαστρονομικος γύρος της Τήνου περιλαμβάνει την εξερεύνηση του μοναδικού τοπίου και των χωριών, αλλά και τη γνωριμία με ντόπιους παραγωγούς. Έτσι, προγραμματίσαμε για σένα μια ημέρα αφιερωμένη στο φαγητό και στο κρασί.

Τηνιακό πρωινό στη Χώρα 

Υπάρχει καλύτερη αφετηρία για την μέρα σου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου στη Χώρα; Δεν υπάρχει. Εδώ θα βρεις εποχικά προϊόντα και θα καθίσεις για να απολαύσεις το αυθεντικό τηνιακό πρωινό: τυρί, αλλαντικά και λούζα (χοιρινό φιλέτο μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί και μίγμα μπαχαρικών, μαραθόσπορο και κανέλα). Μαζί, θα δοκιμάσεις τη λαχταριστή φρουτάλια (ομελέτα) με λαχανικά, χωριάτικο λουκάνικο ή σύγκλινο (κύβους καπνιστού χοιρινού).

Μια γεύση γλύκα του χωριού 

Αν προτιμάς πιο γλυκιές γεύσεις για πρωινό, κάνε υπομονή μέχρι να βρεθείς σε κάποιο απ’ τα χωριά. Ο Πύργος (γνωστός και ως Πάνορμος) στα βόρεια, έχει μια όμορφη πλατεία, ιδανική για καφέ και γαλακτομπούρεκοπορτοκαλόπιτα ή φρεσκοψημένο τσουρέκι.

Επίσκεψη σε οινοποιείο 

Τίποτα δε συνδέεται περισσότερο με την τηνιακή γη από το κρασί της.  Κοντά στο χωριό Μέση, ακριβώς στην καρδιά της Τήνου, μπορείς να επισκεφθείς ένα οικογενειακό οινοποιείο, που καλλιεργεί ελληνικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Πως θα σου φαινόταν ενα γεύμα με ντόπια μεζεδάκια στη μέση του αμπελώνα μέσα σε ανακαινισμένο περιστεριώνα; Εναλλακτικά μπορείς να κατευθυνθείς στο χωριό Φαλατάδος, νοτιοανατολικά. Εδώ θα βρεις εξαιρετικά οινοποιεία μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο με επιβλητικούς γρανιτένιους βράχους.

Τοπικό τυρί 

Το τηνιακό τυρί θα σε εμπνεύσει να εξερευνήσεις ένα τοπικό τυροκομείο. Θα σε μαγέψει η ποικιλία των γεύσεων που θα σου συστήσουν οι ντόπιοι και θα σε γοητεύσει η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής, αλλά και η αυθεντικότητα των ανθρώπων πίσω από τις μοναδικές γεύσεις. Στα χωριά Τριπόταμος και Κέχρος υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν το σκληρό κίτρινο γραβιεράκι (χρόνος ωρίμανσης: 2 μήνες), την κρεμώδη λευκή μυζήθρα, το τηνιακό τυράκι, το καστελάνο με το χαρακτηριστικό άρωμα μαστίχας και την πικάντικη κοπανιστή (ΠΟΠ), σπεσιαλιτέ των Κυκλάδων. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και το ντόπιο βούτυρο.

Ένα απολαυστικό δείπνο 

Μια ημέρα γεμάτη εξερεύνηση αξίζει να κλείσει με ξεχωριστό τρόπο. Ανεξάρτητα αν προτιμάς κρέας η ψάρι, ετοιμάσου να ζήσεις μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Στα χωριά Πάνορμος (δυτικά) και Υστέρνια (ανατολικά) μπορείς να δειπνήσεις σε ειδυλλιακές παραθαλλάσιες ψαροταβέρνες. Αν θέλεις να παραμείνεις κοντά στη Χώρα, διάλεξε τον Άγιο Φωκά. Εναλλακτικά για ονειρεμένους κρεατομεζέδες,  προτίμησε τα μικρά, παραδοσιακά καφενεία των ορεινών χωριών (Καρδιανή, Τριάνδαρος, Πύργος, Βόλαξ ή Αετοφωλιά), όπου η παράδοση βοσκής και εκτροφής ζώων είναι η ίδια εδώ και αιώνες.

Related posts

Σίφνος: 25 λόγοι που πρέπει να την επισκεφτείς

Newsroom

Λιχαδονήσια: Οι μικρές Σεϋχέλλες της Ελλάδας 2,5 ώρες από την Αθήνα

Newsroom

Τρίκαλα: Μια πόλη τόσο όμορφη και τόσο ζωντανή!

Newsroom