Κοινοποιείστε το άρθρο

Το Αγκίστρι εκπέμπει S.O.S.

 

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στο Αγκίστρι καλούν σε βοήθεια. Το άλλοτε μαγευτικό νησί, κοντεύει να γίνει ο εφιάλτης τους.

Όπως υποστηρίζουν, έχει κατακλυστεί το νησί από χαμηλής ποιότητας νεαρούς παραθεριστές, οι οποίοi έχουν κυριολεκτικά κάνει κατάληψη στο δάσος. Πάνω από 200 σκηνές έχουν στηθεί σε χώρο όπου απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ και φυσικά δεν υπάρχουν υποδομές για κάτι τέτοιο.
Οι νεαροί παραθεριστές μεταξύ άλλων, έχουν μετατρέψει σε μπίζνα την υπόθεση της αυθαίρετης κατασκήνωσης δίπλα στα ξενοδοχεία. Οι περισσότεροι όταν αποχωρούν από το νησί, δεν παίρνουν μαζί τους τη σκηνή, αλλά μέσω διαδικτύου τη νοικιάζουν στους επόμενους που θα έρθουν.

Όπως λένε οι κάτοικοι, παρελαύνουν από τα δάση της Χαλκιάδας και της Σκληρής, περίπου 10.000 άτομα κάθε σεζόν. Το δάσος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χαβούζα. Υπολογίζουν με πολύ συντηρητικές μετρήσεις πως αποθέτουν στο δάσος κάθε σεζόν περίπου, 5 τόνους ανθρώπινα περιττώματα. Όταν φυσάει μπουκαδούρα σε όλο το νησί επικρατεί μια απίστευτη δυσοσμία. Αφήστε την εικόνα που αντικρύζουν τουρίστες και κάτοικοι. Όταν πιάνει αέρας, τα χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας ταξιδεύουν μέσα στο δάσος και αφού πετάξουν από δέντρο σε δέντρο, άλλα γίνονται σημαίες στα δέντρα, ενώ άλλα καταλήγουν στις αυλές των σπιτιών ή των ξενοδοχείων.

Πέραν αυτού όμως, οι συγκεκριμένοι νεαροί και νεαρές, θέτουν σε κίνδυνο και την ασφάλεια του δάσους και κατ’ επέκταση ολόκληρου του νησιού, αφού σε περίπτωση που κινδυνεύσει με πυρκαγιά το δάσος, κινδυνεύει ολόκληρο το νησί με αφανισμό.
Συγκεκριμένα το Σάββατο το πρωί στις 28 Ιουλίου και ενώ φυσούσαν στο νησί ισχυροί άνεμοι, οι «παραθεριστές» των σκηνών είχαν μαζέψει προσανάμματα για να ανάψουν φωτιά μέσα στο δάσος και να κάνουν μπάρμπεκιου. Οι επαγγελματίες στο Αγκίστρι που τους πήραν χαμπάρι την τελευταία στιγμή, ειδοποίησαν την πυροσβεστική, η οποία έσπευσε επί τόπου και απέτρεψε τα χειρότερα.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί. Κάθε βράδυ, μέσα στο δάσος ανάβουν φιδάκια για τα κουνούπια, ρεσώ για τα κουνούπια και για να βλέπονται μέσα στο σκοτάδι και φυσικά τα αφήνουν αναμμένα όλη τη  νύχτα. Χρησιμοποιούν γκαζάκια για να ψήνουν και πολλά άλλα εύφλεκτα υλικά, άκρως επικίνδυνα για να προκληθεί πυρκαγιά.
Τι κάνει ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Αθανασίου; Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, κάθε φορά που του αναφέρουν το θέμα που τους απασχολεί, τους λέει το ίδιο πράγμα: «Κάνω ό,τι μπορώ», αλλά τελικά το πρόβλημα όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και μεγαλύτερο.
Ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξει και σε αυτή την περίπτωση μια ακόμη τραγωδία με απρόβλεπτες συνέπειες και τότε να δούμε ξανά τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι από αναρμόδιο σε αναρμόδιο.


Πάντως όπως και να έχει, κάτι πρέπει να γίνει. Να μπει ένα τέλος σε αυτή την ακραία συνθήκη που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού. Δεν μπορεί να μετατραπεί το νησί σε μια απέραντη χαβούζα. Ούτε το Αγκίστρι να μετατραπεί σε παραθεριστικό θέρετρο των ομάδων των Εξαρχείων.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο