Κοινοποιείστε το άρθρο

Το ελληνικό «Μαντάμ Τισό» στα Κηπιά Καβάλας – Εδώ ο Κολοκοτρώνης συναντά την Ατζελίνα Τζολί

Κτισμένο στους πρόποδες του μυθικού Παγγαίου στην Καβάλα, τα Κηπιά είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό 300 κατοίκων.

 

Παρά το μέγεθός του ωστόσο όλο και πιο πολλοί το επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια για μία selfie με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, την Μελίνα Μερκούρη, την Μαρία Κάλλας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Elvis Presley, τον Michael Jackson, την πριγκίπισσά Dianna και άλλες γνωστές προσωπικότητες, από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που όλοι μας έχουμε αγαπήσει.

Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια «μεταφυσική» μάζωξη, αλλά για τα εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη, το δεύτερο στην Ελλάδα μετά από αυτό του Παύλου Βρέλλη στα Ιωάννινα, που λειτουργεί από το 2010 στα Κηπιά.

Το μουσείο είναι αποτέλεσμα του πάθους και της αγάπης του δημιουργού, ο οποίος σε ηλικία μόλις 16 ετών φιλοτέχνησε το πρώτο του έργο από κερί, αναπαριστάνοντας το ίνδαλμα της εποχής Michael Jackson. Όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερα ο ίδιος, ερέθισμα να ασχοληθεί με την γλυπτική και τα κέρινα ομοιώματα ήταν κάποιες φωτογραφίες από το μουσείο «Μαντάμ Τισό» του Λονδίνου, που έπεσαν στα χέρια του, μια και εκείνη την εποχή δεν υπήρχε internet.

Στο μουσείο εκτίθενται συνολικά 34 ομοιώματα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν ελληνικές προσωπικότητες από το χώρο της ιστορίας, της πολιτικής, της τέχνης, των γραμμάτων και του αθλητισμού. Τα έργα είναι τόσο «ζωντανά» που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Κάποια σε κοιτούν απευθείας στα μάτια και άλλα φαίνονται έτοιμα να ξεκινήσουν το τραγούδι ή να αρχίσουν να σου μιλάνε.

Συγκεκριμένα θα δείτε τις μορφές των: Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, Ιωάννη Καποδίστρια, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Μελίνας Μερκούρη, Μαρίας Κάλλας, Κώστα Βουτσά, Τζένης Καρέζη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Μίμη Πλέσσα, Ρένας Βλαχοπούλου, Ζωζώς Σαπουντζάκη, Βούλας Πατουλίδου, Θοδωρή Ζαγοράκη.

Yπάρχει και το ομοίωμα του δημιουργού Θεόδωρου Κοκκινίδη, που φιλοτέχνησε τον εαυτό του. Όσον αφορά τις ξένες προσωπικότητες: Michael Jackson, Madonna, Elvis Presley, Johnny Depp, Angelina Jolie, Whitney Houston, Daniel Graig (James Bond), Tom Cruise, Jenifer Lopez, Tom Hanks καθώς και την πριγκίπισσά Dianna.

Η έκθεση των κέρινων ομοιωμάτων διαρθρώνεται στις τρεις καλαίσθητες αίθουσες του μουσείου, που κάθε χώρος του συνάδει με το ομοίωμα που παρουσιάζεται. Έτσι θα δείτε τον Μίμη Πλέσσα καθισμένο στο πιάνο του και δίπλα του την Ρένα Βλαχοπούλου να τραγουδάει. Τον Αριστοτέλη Ωνάση στο γραφείο του, τον Γιάννη Τσαρούχη να απολαμβάνει νωχελικά τον ελληνικό καφέ του, την Whitney Houston μπροστά στο μικρόφωνο. Όλα τα έργα συνοδεύονται από πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των προσωπικοτήτων που εικονίζουν. Παράλληλα υπάρχει και ένας μικρός χώρος, που ο επισκέπτης μπορεί να δει και να ενημερωθεί για τη διαδικασία φιλοτέχνησης ενός κέρινου ομοιώματος.

Τελευταία έργα που βρήκαν θέση στο μουσείο, είναι οι επιβλητικές μορφές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που παρουσιάζονται δίπλα στ’ ομοίωμα του Ιωάννη Καποδίστρια, τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Οι φωτογραφίες και οι selfies είναι ελεύθερες. Ωστόσο να θυμάστε πως δεν αγγίζουμε με κανέναν τρόπο τα εκθέματα, τα οποία είναι ευαίσθητα και διατηρούνται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία στο χώρο. Στο πωλητήριο θα βρείτε κάρτες και εκδόσεις με φωτογραφίες και πληροφορίες για τα εκθέματα. Η είσοδος είναι 5€ για τους ενήλικες, 4€ για μαθητές γυμνασίων και λυκείων και 3€ για παιδιά δημοτικών σχολείων.

Τα Κηπιά έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός από το 1978 και βρίσκονται στους πρόποδες του Παγγαίου, που αποτελεί ιδανικό προορισμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Νοτιοανατολικά του χωριού έχουν έρθει στο φως ερείπια ιερού των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Το χωριό απέχει 1,5 ώρα από Θεσσαλονίκη (134 χλμ μέσω Εγνατίας Οδού) και 30’ από την Καβάλα (28 χλμ).

Αν ο δρόμος σας φέρει προς την Καβάλα, αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη στα Κηπιά και στο ελληνικό μουσείο «Μαντάμ Τισό», που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πως η αγάπη και το ταλέντο ενός νέου ανθρώπου μπορεί να βάλει στον τουριστικό χάρτη μιας περιοχής, έναν ουδέτερο έως πρότινος χωριό 300 κατοίκων.

Πληροφορίες :
kerinaomoiomata.gr
Τηλ : 6937 803780 & 6976 519429

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο