Κοινοποιείστε το άρθρο

Το Greek Affair σας ξεναγεί στον «Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον»

“Ο Γιώργος Επιτροπάκης μας παρουσιάζει”  καταπράσινοι κήποι με αγάλματα, σαρκοφάγους και σιντριβάνια.

Μεθυστικά χρώματα και αρώματα, πολύχρωμοι παπαγάλοι και άλογα, φοίνικες, κυπαρίσσια, ελιές και αμπέλια και ένας καλοσυντηρημένος πύργος με πολεμίστρες, χρυσοποίκιλτες αίθουσες και απίστευτης ομορφιάς και τεχνογνωσίας ξύλινα πατώματα σε συνδυασμό με επίσκεψη στον βιολογικό αμπελώνα του κτήματος και το οινοποιείο-εμφιαλωτήριο, συνθέτουν τα συστατικά ενός ξεχωριστού περίπατου σε έναν άγνωστο παράδεισο της Δυτικής Αθήνας. Η μέθεξη ολοκληρώνεται με τη γευστική δοκιμή των βιολογικών κρασιών του κτήματος συνοδεία χειροποίητης χορτόπιτας και τυριών.   

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από την Ένωση Φίλων Τατοΐου και τον καταρτισμένο κύριο Βασίλη Κουτσαβλή και διαρκούν 3 ώρες περίπου, που πραγματικά δεν καταλαβαίνεις πως περνούν. Την ημέρα που ξεναγήθηκε το Greek Affair, λόγω μεγάλης συμμετοχής χωριστήκαμε σε 2 ομάδες. Η δική μας ομάδα θα ξεναγούνταν πρώτα στον βιολογικό αμπελώνα και το οινοποιείο-εμφιαλωτήριο, μετά στον πύργο και ακολούθως θα καταλήγαμε και οι δύο ομάδες στο δοκιμαστήριο όπου θα δοκιμάζαμε τα κρασιά του κτήματος.

Πριν ξεκινήσει όμως η ξενάγηση έγινε μια εκτενής εισαγωγή από τον κο Κουτσαβλή σχετικά με την ιστορία του κτήματος και του Πύργου, όπου και μάθαμε πως το κτήμα και ο πύργος ήταν δημιουργήματα της βασίλισσας Αμαλίας, η οποία αγόρασε την έκταση με σκοπό να δημιουργήσει ένα πρότυπο κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας, όπου φυτεύτηκαν μεταξύ άλλων αμπέλια, ελιές, φυστικιές, κυπαρίσσια, φοίνικες, ενώ αγελάδες, κότες, μελίσσια αλλά και πρόβατα της ράτσας «μερινό» καθώς και ένα ζευγάρι καμηλοπαρδάλεις ολοκλήρωναν την εικόνα.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα πλέον είναι βιολογική, όπως και των υπόλοιπων καλλιεργειών του κτήματος ενώ πραγματοποιείται ολοκληρωμένη διαχείριση των προϊόντων και υποπροϊόντων του κτήματος (κομποστοποίηση, επεξεργασία κοπριάς αλόγων, κ.α.).

Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι η βασιλική έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου. Το κτίσμα είναι γοτθικού ρυθμού κατ ‘απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στην Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Παραμένει άγνωστος ο αρχιτέκτονας του κτιρίου. Πιθανολογείται πως είναι έργο του Φρανσουά Λουί Φλοριμόν Μπουλανζέ ή του Κ. Χάνσεν. Μετά την έξωση των βασιλέων, η κυβέρνηση κήρυξε το κτήμα δημόσια περιουσία. Η διαχείρισή του ανατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών που το παρέδωσε στη συνέχεια στο νέο βασιλέα Γεώργιο. Μετά τον θάνατό του αγοράστηκε από τον βαρώνο Σίνα για να πουληθεί στην οικογένεια Γεωργίου Παχή. Κατόπιν πέρασε στην οικογένεια Σερπιέρη όπου και παραμένει μέχρι σήμερα και που είναι υπεύθυνη για την ανακαίνισή του.

Πολυγωνικοί πύργοι, επάλξεις, τοξωτά παράθυρα με βιτρώ, αλλά και μια μοναδικής αισθητικής είσοδος στο κτήμα που ορθώνεται με την μορφή κάστρου με επάλξεις και μικρότερους πύργους σε βαθμιδωτή διάταξη δημιουργούν δέος στον επισκέπτη.

Ο ίδιος ο πύργος ανακαινισμένος εκ βάθρων μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της νεογοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Στα αριστερά της μαρμάρινης εισόδου βρίσκεται  η πρόσοψη καθολικού ναού για την Αμαλία.

Η είσοδος στο ισόγειο δεν σε προδιαθέτει καθόλου για την μεγαλοπρέπεια που θα συναντήσεις με την άνοδο της ξύλινης σκάλας στον 2ο όροφο και που επισκεφτήκαμε χωρίς υποδήματα για διατήρηση του μοναδικής αισθητικής ξύλινου πατώματος.

Η μεγαλοπρεπής αίθουσα εκδηλώσεων έχει έντονα κυανή ατμόσφαιρα στους τοίχους και την οροφή με τη χρυσή γεωμετρική διακόσμηση, ενώ το ξύλινο πάτωμα από διαφορετικά είδη ξύλου στα πρότυπα της σχολής του Μονάχου, με διαφορετικά σχέδια στο ιδιαίτερο δωμάτιο της Αμαλίας, ο χρυσοποίκιλτος και έντονα χρωματικός σε μπλε και κόκκινες ζώνες διάκοσμος στις πόρτες, τα μικροέπιπλα και τα φωτιστικά σε καθαρά γοτθικό ρυθμό, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και τις αισθήσεις του επισκέπτη και αναδεικνύουν τη βούληση της Αμαλίας να προβάλει μια ρομαντική διακοσμητική τάση.

Βγαίνοντας από την πύργο, αντικρίζεις τα σπίτια του υπηρετικού προσωπικού (πλέον έχουν μετατραπεί σε στάβλους προς ενοικίαση από ιδιοκτήτες αλόγων ταχύτητας) καθώς και την μαρμάρινη κρήνη όπου έπινε νερό το άλογο της Αμαλίας.

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με την επιστροφή μας στο περίπτερο του οινοποιείου και τη γευστική δοκιμή δύο τύπων λευκών  κρασιών και ενός ερυθρού από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας, συνοδευόμενων από χειροποίητες πίτες και καπνιστά τυριά, με σχετικές επεξηγήσεις για το ταίριασμα τους.

Μια ολοκληρωμένη  εμπειρία που την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Το κόστος της ξενάγησης είναι 9 ευρώ/άτομο και περιλαμβάνει το εισιτήριο  του Πύργου, την ξενάγηση και την γευστική δοκιμή και συνεπάγεται πλήρη παρακολούθηση του προγράμματος.

Πληροφορίες πρόσβασης στον Πύργo

Τελικός προορισμός: Κέντρο της Γης, Δημοκρατίας 67, Ίλιον

Το Κέντρο της Γης (και ο Πύργος Βασιλίσσης) βρίσκεται πίσω από τον Σκλαβενίτη και το Escape Center (Jumbo, Flocafe, Ster Cinemas κλπ)

Προαστιακός

Στάση:  Πύργος Βασιλίσσης, μετά περπάτημα 10 λέπτα περίπου.

Λεωφορεία

Α10, Β10 και 735

Στάση: 5η Μενιδίου – έξω από τον μεγάλο Σκλαβενίτη. Ακολουθείτε τις ταμπέλες προς «Κέντρο της Γης» – πίσω από τον Σκλαβενίτη και το Escape Center (Jumbo, Flocafe, Ster Cinemas κλπ)

Από Αττική Οδό

Για όσους έρχονται από την Αττική Οδό η έξοδος είναι η 7 (Λεωφ. Δημοκρατίας, Αχαρνές), κατεύθυνση Άγιοι Ανάργυροι. Αφού βγείτε από την έξοδο 7 πηγαίνετε την Λεωφόρο Δημοκρατίας όλο ευθεία (περίπου 3km). Στο φανάρι του Σκλαβενίτη στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε τις ταμπέλες προς «Κέντρο της Γης».

Από Εθνική Οδό

Κατεύθυνση Κηφισιά-Αθήνα

Βγαίνετε στην έξοδο που λέει για Νέα Φιλαδέλφεια. Στρίβετε δεξιά στη Βρυούλων για να βρείτε την Λάμπρου Κατσώνη που είναι η πρώτη διασταύρωση. Πάρτε την Λάμπρου Κατσώνη δεξιά. Στα αριστερά σας και κάθετα στη Λάμπρου Κατσώνη θα βρείτε την οδό Ευβοίας. Στρίβετε αριστερά, περνάτε τη γέφυρα του τρένου και μετά στρίβετε αριστερά στη Λεωφ. Δημοκρατίας. Στο φανάρι του Σκλαβενίτη στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε τις ταμπέλες προς «Κέντρο της Γης».

Η ακριβής διεύθυνση είναι Δημοκρατίας 67, Ίλιον (πίσω από τον Σκλαβενίτη και το Escape Center). Επί της Δημοκρατίας υπάρχει σχετικό φανάρι. Η ευκολότερη πρόσβαση γίνεται μέσω της Αττικής Οδού.

Θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες στο δρόμο που λένε “Κέντρο της Γης” και θα παρκάρετε στο Πάρκινγκ που είναι στην πίσω αριστερή γωνία του σούπερ μάρκετ. Εκεί είναι η είσοδος του κτήματος με μια μεγάλη πόρτα χρώματος πράσινου και σχετικά banner.

Για όσους χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις μπορούν να επικοινωνούν στο 210-2313607

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο