Κοινοποιείστε το άρθρο

ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Το λάδι καρύδας είναι ένα εδώδιμο ωμό λάδι,που χρησιμοποιείται ευρέως στις τροπικές χώρες εδώ και πολλές γενιές, αποτελώντας την κύρια πηγή μαγειρικού ελαίου στη διατροφή τους.

  • Έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τη βιομηχανία. Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο και για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το τηγάνισμα.
  • Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Σκοτώνει τους μύκητες που προκαλούν λοιμώξεις, παράσιτα, βακτηριακές μολύνσεις, επιδερμικούς μύκητες, ερεθισμούς του δέρματος και άλλες μολύνσεις. Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή, ενισχύοντας τη φυσική και αθλητική επίδοση.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι οι Ασιάτες που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες λαδιού καρύδας στη διατροφή τους δεν πάσχουν από τις σύγχρονες ασθένειες που εμφανίζονται σε κατοίκους της δύσης. Μειώνει το στρες, εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης, εξολοθρεύει ιούς, οι οποίοι προκαλούν έρπη, ηπατίτιδα C και άλλες ασθένειες, σκοτώνει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για έλκος, μόλυνση του οισοφάγου, ορθοδοντικά νοσήματα, πνευμονία, γονόρροια .
  • Βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων από τον οργανισμό. Καλμάρει το στρες που επηρεάζει το πάγκρεας και συμπληρώνει τα συστήματα ενζύμων του σώματος. Βοηθά να μειωθούν τα συμπτώματα του διαβήτη. Διαλύει τις πέτρες των νεφρών και βοηθά στην προστασία τους. Λειτουργεί ακόμη ως αντιοξειδωτικό. Τα οφέλη του μπορούν να αποδοθούν στην έντονη παρουσία του λαυρικού, του καπρικού και του καπρυλικού οξέως.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Πολλά μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς.
Οι καρύδες είναι μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών ανθρώπων. Οι καρύδες διαφέρουν από άλλα φρούτα στο γεγονός ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και το υγρό που περιέχουν, μπορεί να καταναλωθεί ως αναψυκτικό. Από τους καρπούς του κοκοφοίνικα παράγεται γάλα, βούτυρο, λάδι, και κατ’ επέκταση σαπούνια και καλλυντικά, κάρβουνο, ακόμη και υφάσματα. Ο κορμός δίνει ξυλεία καλής ποιότητας και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκεπών και καλαθιών.

*ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΈΛΑΙΟ:

Το λάδι καρύδας(coconut oil) είναι ένα εδώδιμο ωμό λάδι,που χρησιμοποιείται ευρέως στις τροπικές χώρες εδώ και πολλές γενιές. Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Οι Ασιάτες καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες λαδιού καρύδας στη διατροφή τους γι’αυτό και δεν πάσχουν από τις σύγχρονες ασθένειες που εμφανίζονται σε κατοίκους της δύσης. Αποτελεί την κύρια πηγή μαγειρικού ελαίου στη διατροφή τους. Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, πράγμα που το καθιστά κατάλληλο και για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ και ΩΦΕΛΗ:

Στην παραδοσιακή αγιουρβεδική ιατρική το έλαιο καρύδας αποτελεί συστατικό κλειδί για την υγεία και την ευεξία.
Θεωρείται το πιο υγιεινό έλαιο στη γη και θα μπορούσε κανείς ακόμα και να υποστηρίξει ότι έχει αμέτρητες ωφέλειες.
1. Είναι πλούσιο σε υγιή κορεσμένα λιπαρά που  ονομάζονται τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας(MCTs) , τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά από τα περισσότερα άλλα λίπη.
2. Το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους.
Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας στο έλαιο καρύδας έχουν δείξει ότι αυξάνουν τις θερμίδες που καίγονται σε διάστημα 24 ωρών κατά 5%.
3.Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορούν να σκοτώσουν επιβλαβή παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων.
5.Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορούν να μειώσουν σημαντικά την όρεξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μειωμένο σωματικό βάρος.
6. Τα λιπαρά οξέα στις καρύδες μπορούν να μειώσουν τις επιληπτικές κρίσεις
.
Τα MCTs στο λάδι καρύδας μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση αίματος σε κετονικά σώματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων και σε παιδιά με επιληπτικές παθήσεις.
7. Το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα, γεγονός που συνδέεται με τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
9. Προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με Alzheimer και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
10.Προστατευει απο θανατηφόρους ιούς που προκαλούν μονοπυρήνωση, γρίπη, ηπατίτιδα C, ανεμοβλογιά, ο έρπης και άλλες.
11.Σκοτώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν πνευμονία, ωταλγία, λοιμώξεις του λαιμου, τροφική δηλητηρίαση, λοιμώξεις του ουροποιητικού, μηνιγγίτιδα, η γονόρροια.
12.Επισης θεραπευει τους μύκητες και ζυμομύκητες.
13..Διαγράφει ή σκοτώνει την ταινία, τις ψείρες, και άλλα παράσιτα.
14.Αύξανει την ενέργεια και την αντοχή, τη σωματική και την αθλητική απόδοση.
15.Βελτιώνει την έκκριση ινσουλίνης και τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης του αίματος.
16.Βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και τη μείωση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με το διαβήτη.
17.Βοηθα την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου και στηρίζει την ανάπτυξη ισχυρών οστών και δοντιών.
18.Βοηθά στην προστασία από την οστεοπόρωση.
19.Βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ασθένειας της χοληδόχου κύστης.
20.Ανακουφίζει από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Chron, την ελκώδη κολίτιδα, και τα έλκη του στομάχου.
21.Μειώνει τη φλεγμονή.
22.Υποστηρίζει και βοηθά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
23.Βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο του στήθους, του παχέος
εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου.
24.Βοηθά στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου και της φθοράς των δοντιών.
25.Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης.
26.Ανακουφίζει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (διευρυμένος προστάτης).
27.Προστατεύει από νεφρική νόσο και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
28.Βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών του ήπατος.
29.Υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
30.Μειωνει τα συμπτώματα της ψωρίασης, του εκζέματος και δερματίτιδας.

ΣΩΜΑ & ΕΥΕΞΙΑ.

1.Ενυδάτωση – απλά μία κουταλιά από το βάζο και αρκεί για όλο το σώμα σας, όπως και το λαιμό και το πρόσωπο.
2. Κρέμα ματιών για τη μείωση του πρηξιματος,τις σακούλες, και τις ρυτίδες.
3. Preshave -Προ του ξυρίσματος,το λάδι καρύδας θα προετοιμασει το δέρμα για την αποφυγή ζημιών που προκαλούνται από το ξύρισμα.
4. Aftershave – λάδι καρύδας θα βοηθήσει να θεραπεύσει το δέρμα σας μετά το ξύρισμα, χωρίς να φράζει τους πόρους.
5. Μαλακτικό μαλλιών / Βαθιά Θεραπεία – χρήση ως μαλακτικό μαλλιών εφαρμόζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας στiς άκρες σας και στη συνέχεια να περάσετε τα δάχτυλά σας μέσα από τα μαλλιά σας για να διανεμηθεί και στα υπόλοιπα!
6. Τζελ για τα μαλλιά /anti- frizz– τρίψτε λίγο ανάμεσα στις παλάμες σας και είτε πιέστε τις ακρες στα μαλλιά (για σγουρά μαλλιά) ή χτενίστε με τα δάκτυλα το τριχωτο της κεφαλής από τις ρίζες προς τις άκρες (για κυματιστα / ίσια μαλλιά).
7. Οδοντόκρεμα – ανακατευτε το λάδι καρύδας και μαγειρική σόδα και τρίβετε λίγο από το μίγμα πάνω στην οδοντόβουρτσά σας.
8. Ντεμακιγιάζ – χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα και βουτήξτε στο λάδι καρύδας και θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά λειτουργεί!
9. Chapstick – απλά τρίψτε λίγο στα χείλη και δεν λειτουργεί μόνο ως μαλακτικό, αλλά πάρεχει μικρή προστασία!
10. Τα αντηλιακά – Αντί για τα συμβατά αντηλιακά λάδια, χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας.
11. Ραγάδες Κρέμα – λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για το κατεστραμμένο δέρμα.
12. Κρέμα θηλών – μπορεί να θρέψει τις σκασμένες,, επώδυνες, ξηρές θηλές. Απλώστε σε ένα κομμάτι βαμβάκι και αφήστε στις θηλές σας μεταξύ των θηλασμών.
13. Αλοιφή συγκαματος – πολύ αποτελεσματικό στα συγκάματα χωρίς δραστικές χημικές ουσίες. Επίσης ασφαλές για υφασμάτινες πάνες.
14.Ξηρό δέρμα στο τριχωτό της κεφαλης-Το λάδι καρύδας θα θρέψει και θα ενυδατώσει το δέρμα σας. Απλά τρίψτε λίγο στο τριχωτο της κεφαλής , αφήστε το για λίγο και μετά λουστείτε!
15. Απολέπιση σώματος – μίγμα λάδι καρύδας και ζάχαρη μαζί και τρίψτε,αυτό ειναι όλο! Ξεπλύνετε και το δέρμα σας θα είναι εξαιρετικά μαλακό!
16. Θεραπεία – όταν εφαρμόζεται σε γρατζουνιές και κοψίματα, λάδι καρύδας σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα που προστατεύει την πληγή. 17.Επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης των μώλωπων, αποκαθιστά κατεστραμμένους ιστούς.
18. Tσιμπήματα εντόμων – όταν εφαρμόζεται απευθείας σε τσιμπημα, λάδι καρύδας μπορεί να σταματήσει τη φαγούρα και αίσθημα καύσου, καθώς και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
19.Ανακούφιζει και μειώνει το στρες και την ψυχική κόπωση.
20. Αποσμητικό – λάδι καρύδας και μόνο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποσμητικόλογο της εξωτικής του μυρωδιάς!
21. Λάδι Μασάζ – αρκετά απλό! πάρτε λίγο και κάντε ένα απαλό και χαλαρό μασαζ!
22. Λιπαντικό – είναι ένα φυσικό, απόλυτα ασφαλές λιπαντικό!
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αυτό το θαυματουργό έλαιο προέρχεται από το δέντρο κοκκοφοίνικα που στην Ινδία το όνομα του σημαίνει «το Δέντρο της Ζωής».
Κοινοποιείστε το άρθρο