ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Το λείψανο της Αγίας Ελένης έρχεται στην Αθηνά στις 14 Μαΐου ύστερα από 1700 χρόνια

Το λείψανο της Αγίας Ελένης έρχεται στην Αθηνά στις 14 Μαΐου ύστερα από 1700 χρόνια

Μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια φροντίζουν οι υπεύθυνοι της Αποστολικής Διακονίας προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την έλευση για πρώτη φορά ύστερα από 17 αιώνες, τον Μάιο, στην Ελλάδα, του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Αγία Ελένη

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, οι συζητήσεις στον χώρο της Εκκλησίας είναι έντονες, με ορισμένους ιεράρχες να εκτιμούν πως στην επίσημη τελετή υποδοχής, στην οποία έχουν προσκληθεί και αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Έφτασε, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Και μπορεί να εκφράστηκαν προβληματισμοί για τον ερχομό του ιερού σκηνώματος και του Τίμιου Ξύλου, όμως στην Εκκλησία θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα, που σκοπό έχει την «ανάδειξη της πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης».

Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των προσκυνητών για αυτό και έχουν δημιουργήσει σχετική ιστοσελίδα (www.agiaeleni.gr). Οι πιστοί μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό γύρω από την προσωπικότητα και το έργο της Αγίας Ελένης, αλλά και πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος (από τις 14 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου), στον ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι πόρτες του ναού θα ανοίγουν στις 07:00 και θα κλείνουν στις 22:00.

Έξω από τον ναό, προβλέπεται η συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τη στήριξη των κοινωνικών φαρμακείων που λειτουργούν στις Μητροπόλεις και στους Δήμους.

Όπως σε κάθε προσκύνημα, έτσι και σε αυτό, το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί στο παγκάρι θα διατεθεί, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες, για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, στην παρούσα φάση της Αποστολικής Διακονίας, που δραστηριοποιείται και στον τομέα της ιεραποστολικής αποστολής.

Κάτι ανάλογο -υπενθυμίζεται- είχε γίνει το 2015 με το προσκύνημα του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο ναό, στο Αιγάλεω. Μάλιστα, τότε, η Εκκλησία είχε δεχτεί «επίθεση» από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος, με αφορμή τη μεταφορά του σκηνώματος στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», είχε κάνει λόγο για «Μεσαίωνα» και «εμπόριο λειψάνων».

Πάντως, τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί τότε από το προσκύνημα περίπου 600.000 ανθρώπων, με βάση πληροφορίες, δεν ξεπερνούσαν τα 400.000 ευρώ. Και αυτό διότι, όπως σχολιάζουν, ιεράρχες «τα τελευταία χρόνια ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε για να ανάψει ένα κερί».

Με τιμές αρχηγού κράτους

Τα της έλευσης του σκηνώματος της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης και του Τιμίου Ξύλου στην Αθήνα έχει αναλάβει η Αποστολική Διακονία. Οι εκδηλώσεις που προβλέπονται συμπίπτουν με τη συμπλήρωση εφέτος 80 χρόνων ζωής του οργανισμού.

Το ιερό λείψανο θα ταξιδέψει (στις 14 Μαΐου) από τη Βενετία στη χώρα μας με ειδική αεροπορική πτήση. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα το υποδεχτεί ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.

Στη συνέχεια, η επίσημη υποδοχή θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (18:30) μπροστά στον ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της χώρας αναμένεται να κατακλύσουν τον ναό. Στη συνέχεια, προβλέπεται να παρατεθεί γεύμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επίσημη υποδοχή έχουν προσκληθεί, μεταξύ των άλλων, εκτός από τον ΠτΔ, ο οποίος, βάσει των ίδιων πληροφοριών, αποδέχθηκε την πρόσκληση, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κ.ά., καθώς επίσης αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως σχολιάζουν εκκλησιαστικοί παράγοντες, ο ερχομός του ιερού σκηνώματος «θεωρείται σημαντική επιτυχία για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καθώς με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης».

Εμπνευστής της πρωτοβουλίας είναι ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος. «Ευρώπη χωρίς τη χριστιανική παράδοση και πίστη, που την οικοδόμησε, δεν δύναται να υπάρξει» είχε δηλώσει, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα στους πιστούς την έλευση του ιερού λειψάνου, προσθέτοντας ότι, «εάν σήμερα στην Ευρώπη πληρώνουμε ένα τίμημα, είναι γιατί ξεχάσαμε ότι ακριβώς αυτός ο πολιτισμός στηρίζεται στον Χριστό μας και μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Ποια είναι η Αγία Ελένη;

Η Αγία Ελένη είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Χριστιανισμού. Τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σε εκείνη αποδίδεται η εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους, καθώς και η ανάδειξη των εκεί προσκυνημάτων.

Το ιερό της σκήνωμα είναι τοποθετημένο μέσα σε λάρνακα, σε δύο λειψανοθήκες. Στη μία λειψανοθήκη (είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα και παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναίκας) υπάρχει τμήμα της τίμιας κάρας. Στη δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη (έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου) βρίσκονται τα λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα με ειδική σφραγίδα του Ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου της Βενετίας.

Τα μοναδικά ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης τα οποία έχουν υποστεί τη διαδικασία της κανονικής αναγνώρισης κατά το έτος 1929 είναι αυτά που φυλάσσονται στη Βενετία. Τα ιερά λείψανα είναι τμήμα της κάρας (ινιακό οστούν, βρεγματικό οστούν, οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, θραύσματα) και το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου σώματος.

Related posts

Η μόνη Ελπίδα που δεν πρόκειται να μας προδώσει ποτέ είναι ο Θεός

Ο γέροντας Πορφύριος είπε: «Λοιπόν, ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει, τελείωσε

Ο Θεός έβαλε τη γυναίκα σε υψηλή και υπέροχη θέση στην οικογένεια