ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Το σεξ στη ζωή μας

sex

Το σεξ στη ζωή μας

sex

Στην ερωτική πράξη δεν υπάρχει σωστό και λάθος ή αποδεκτό και καταδικαστέο, αυτό που κυριαρχεί είναι η επιθυμία και η εκτόνωση της ερωτικής έντασης.

Η αποδοχή του εαυτού και της ερωτικής μας ταυτότητας βοηθά στη μείωση του άγχους και των φοβιών και οδηγεί στην σεξουαλική χαλάρωση και συναισθηματική απελευθέρωση. 

 

“Όλα σ’ αυτόν τον κόσμο έχουν να κάνουν με το σεξ, εκτός από το σεξ. Το σεξ έχει να κάνει με την εξουσία”(Oscar Wilde)

“Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό” (Sigmund Freud)

“Η διαφορά μεταξύ σεξ και έρωτα είναι ότι το σεξ χαλαρώνει την ένταση, ενώ ο έρωτας τη δημιουργεί” (Woody Allen)

Οι άνθρωποι (διάσημοι και μη) μιλούν για το σεξ, προσπαθώντας να το κατανοήσουν, να το διακωμωδήσουν αλλά και να το εκθειάσουν, ίσως ξεχνώντας ότι πρόκειται για μία φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι μία εγωιστική αλλά άκρως φυσιολογική πράξη όπου 2 άτομα ανεξαρτήτου φύλου ικανοποιούν τις ορμές, τα ένστικτα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους στην αναζήτηση της ηδονής και της ευχαρίστησης.

Στην ερωτική πράξη δεν υπάρχει σωστό και λάθος ή αποδεκτό και καταδικαστέο, αυτό που κυριαρχεί είναι η επιθυμία και η εκτόνωση της ερωτικής έντασης. Η αποδοχή του εαυτού και της ερωτικής μας ταυτότητας βοηθά στη μείωση του άγχους και των φοβιών και οδηγεί στην σεξουαλική χαλάρωση και συναισθηματική απελευθέρωση.

Η ερωτική πράξη είναι η μοναδική δραστηριότητα η οποία κουράζει, μεν, σωματικά τον οργανισμό αλλά παράλληλα δε, τον χαλαρώνει. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η ενεργή σεξουαλική ζωή βοηθά στην καλή ψυχική υγεία καθώς η απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο μειώνει το άγχος και προκαλεί αίσθημα ευφορίας. Αντιθέτως, η αποχή από το σεξ μπορεί να προκαλέσει αισθήματα θλίψης, άγχους, στρες, φόβου ακόμα και κρίση πανικού. Αποδεδειγμένα, το σεξ ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και βελτιώνει τη διάθεση ενώ βοηθά στη διαχείριση, έκφραση και εξωτερίκευση των συναισθημάτων.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα το σεξ, εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού! Ενώ, υπάρχει μία γενικότερη τάση απελευθέρωσης, τα βιώματα και οι εμπειρίες των Ελλήνων δεν μας αφήνουν να αποτιναχτούμε από αυτό το ζυγό της κοινωνικής ευθύνης-καταπίεσης. Λόγω της συμπλεγματικής ελληνικής κοινωνίας, πολλοί άνθρωποι παλεύουν καθημερινά είτε με το αίσθημα της ντροπής και της μειονεξίας είτε με την κοινωνική κατακραυγή, καταπιέζοντας τον εαυτό τους και στερώντας του την ερωτική απόλαυση.

Η καταπίεση των συναισθημάτων, ο φόβος και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε παθητικότητα και μοναξιά με αποτέλεσμα να χαθεί η επαφή (σωματική, ερωτική) με άλλους ανθρώπους και να οδηγηθεί σε κοινωνική και συναισθηματική απομόνωση. Το άγχος της επίδοσης, ο φόβος της απόρριψης, η έλλειψη ευχαρίστησης, η ντροπή της ερωτικής επιθυμίας κ.α μπορούν να στερήσουν από το άτομο την σεξουαλική ευχαρίστηση και να δημιουργήσουν μία δυσάρεστη ανάμνηση μίας ερωτικής εμπειρίας.

Επειδή το σεξ είναι ένδειξη υγείας, για αυτό το λόγο δεν θα έπρεπε κανείς να αισθάνεται ντροπή ή/και ανησυχία έχοντας μία καλή σεξουαλική ζωή. Το σεξ είναι χαλάρωση και απελευθέρωση οπότε εκείνα τα λίγα λεπτά ας αφήσουμε έξω άγχη, φοβίες και προβλήματα και ας επικεντρωθούμε στον-ην ερωτικό μας σύντροφο, σκεπτόμενοι μόνο τις επιθυμίες αμφότερων και απολαμβάνοντας την στιγμή δίχως τύψεις και ενοχές.

 

 

 

 

 

Πηγη psychologynow.gr

Related posts

Πως το παρελθόν μας, επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παρόν μας

Newsroom

Δρ. Γιώργος Φίλης: Αυτό που ζούμε είναι το πρώτο εμφανές κομμάτι ενός παγκοσμίου πολέμου (βίντεο)

«Πάει πίσω» η επανεκκίνηση των δρομολογίων με το Intercity

Newsroom