Κοινοποιείστε το άρθρο

Το σύνθημα δόθηκε από της μεγάλες δυνάμεις να γίνει τώρα διχοτόμηση στα Σκόπια

Και όπως είχε πει και ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ «Οι χαλβάδες των Σκοπίων καταρρέουν» Παρομοίαζε το κράτος των Σκοπίων με οικοδόμημα που είναι κτισμένο με τούβλα και με φαρσαλινούς χαλβάδες , που είναι κομμένοι σε σχήμα τούβλων και θα έρθει η ώρα που θα καταρρεύσει» ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ 

Προ ολίγων ημερών ο Αμερικανός βουλευτής και πρόεδρος της Υποεπιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου για θέματα Ευρώπης Ντάνα Ροραμπάχερ εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος των Σκοπίων είναι αποτυχημένο και πρέπει να διχοτομηθεί.

Πρότεινε μάλιστα το δυτικό τμήμα, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, να ενωθεί με το Κόσοβο (όπου το 90% του πληθυσμού είναι Αλβανοί) και το ανατολικό τμήμα, στο οποίο κατοικούν κυρίως οι Σλάβοι (αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες»), να ενωθεί με τη Βουλγαρία. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναμειχθούν στη διανομή των εδαφών και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Ο ίδιος επανήλθε ύστερα από λίγες ημέρες με σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απάντησε στη διαμαρτυρία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ. Εκεί, ο Ροραμπάχερ εξέφρασε τη γνώμη ότι τα Βαλκάνια δεν έχουν σταθεροποιηθεί και ότι τα Σκόπια πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Τσέχων και των Σλοβάκων που αποσχίσθηκαν από την ενιαία Τσεχοσλοβακία.

Τα ίδια σενάρια για το μέλλον του θνησιγενούς κράτους της περιοχής μας είχε αναφέρει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προ δύο ετών. Μιλώντας στις 20/5/2015 στην Ανω Βουλή της χώρας του, είπε ότι υπάρχουν σκέψεις το κράτος των Σκοπίων να καταστεί μια χαλαρή ομοσπονδία με καντόνια ή να διχοτομηθεί μεταξύ Αλβανών και Βουλγάρων.

Η συζήτηση αποκτά έντονο ενδιαφέρον λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της ισχυρής αλβανικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ. Οι Αλβανοί, οι οποίοι δηλώνουν ότι εκπροσωπούν το 30% του πληθυσμού, έχουν πάρει τα όπλα κατά της κεντρικής κυβερνήσεως το 2001 και μετά την προσωρινή εκεχειρία ανακήρυξαν την αυτονομία των δυτικών επαρχιών με το όνομα Ιλλυρίδα. Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 κατέστησαν ρυθμιστικός παράγων για τον σχηματισμό κυβερνήσεως.

Σε άμεση και συνεχή συνεννόηση με την κυβέρνηση των Τιράνων, τα τέσσερα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων ζητούν να αναγνωριστούν ως ισότιμη και συγκυβερνώσα εθνότητα μαζί με τους Σλάβους ψευδομακεδόνες, να αλλάξουν τα εθνικά σύμβολα της χώρας και να μετάσχουν στον διάλογο με την Ελλάδα για το όνομα. Για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που είχε προβλέψει τα διαλυτικά φαινόμενα στα Σκόπια ήταν ο Αντ. Σαμαράς και μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξη το 2009 προς τον Μαν. Κοττάκη.

Μερικοί διερωτώνται αν τα διαλυτικά φαινόμενα στα Σκόπια συμφέρουν την Ελλάδα, δεδομένης της αποθρασύνσεως του αλβανικού εθνικισμού. Προσωπικά πιστεύω ότι μας συμφέρουν, διότι θα έχουμε έναν εθνικισμό λιγότερο στην περιοχή. Τον αλβανικό εθνικισμό θα τον αντιμετωπίσουμε προστατεύοντας την Ιστορία και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Οποια κι αν είναι η εξέλιξη, εμείς δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας.

Πάμε όμως  να δούμε αναλυτικό ούλο το σκηνικό που διαδραματίστηκε στην Βουλή τον Σκοπίων 

 ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε την ίδια μέρα η Βουλή των Σκοπίων, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα καθιστώντας την δηλαδή επίσημη γλώσσα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής, ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Η Βουλή, μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση ψήφισε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος της χώρας το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα των Σκοπίων

Παρά το γεγονός ότι ο Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα, λόγω του γεγονότος ότι η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο ίδιος ανέφερε στο διάγγελμά του ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.

Τα πράγματα είναι απλά. Η σλαβική πλειοψηφία της χώρας «προσποιείται» ότι η αλβανόφωνη μειοψηφία του 30% δεν «υπάρχει» για τον απλούστατο λόγο του ότι καταστρέφει το αισχρό αφήγημα περί «Μακεδόνων» και υποσκάπτει την ληστρική προσπάθεια υφαρπαγής τη ελληνικής Ιστορίας.

Οι Αλβανοί του Τετόβου δεν ενδιαφέρονται καθόλου για «Μακεδονισμούς» και «μακεδονικές» ταυτότητες καθώς ξέρουν ότι απλούστατα είναι Αλβανοί.

Βέβαια και αυτοί έχουν φτιάξει τμήμα παραϊστορίας και επιχειρούν να «βαφτίσουν» τους εαυτούς τους απογόνους των… Ιλλυριών που επίσης ήταν ένα αρχαίο ελληνικό φύλο.

Στο ζήτημα όμως της Μακεδονίας δεν πρόλαβαν να εμπλακούν με κάποιο δικό τους αφήγημα και έτσι τα δικά τους φυλετικά συμφέροντα έρχονται σε αντίκρουση με εκείνα των Σλάβων.

Πάντως ο πρόεδρος Ιβανόφ πρέπει να κατανοήσει ότι 30% του λαού του είναι πολύ μεγάλο μέρος για να το αγνοήσει και το κυριότερο όταν ξέρει ότι από πίσω του βρίσκεται ένας πολύ ισχυρός πολεμικός «βραχίονας» εκείνος του UCK.

Αυτά τα παιχνίδια τα έκαναν οι Σκοπιανοί και το 2001 και κινδύνεψαν με διχοτόμηση του κράτους τους.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο