ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΑποδράσειςΤουρισμός

Το τοξωτό γεφύρι και οι διπλοί καταρράκτες Παλαιοκαρυάς

καταρρακτες+ παλαιοκαρυας

Το τοξωτό γεφύρι και οι διπλοί καταρράκτες Παλαιοκαρυάς

Επιβλητικό και όμορφο το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τους 2 τεχνητούς καταρράκτες στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα.

Πρόκειται για ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι μήκους 26 μέτρων. Ο καταρράκτης πίσω από το γεφύρι έχει ύψος 12 μέτρων και το νερό που πέφτει δημιουργεί μία πανέμορφη εικόνα που προκαλεί δέος.

Ο ποταμός που περνά από το σημείο είναι ο Παλαιοκαρίτης και αν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας φτάνουμε στη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένας νερόμυλος και μία δριστέλα.

 

Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο και αποτελούσε μια πολυσύχναστη διαδρομή εκείνης της εποχής, φυσικά σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Θα λέγαμε όμως ότι αποτελεί ένα μνημείο από τα παλιά, άψογα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο γύρω του. Το γεφύρι πλαισιώνουν απότομοι ψηλοί βράχοι με αρκετή χαμηλή βλάστηση αλλά και δένδρα.

Μπροστά από το τη γέφυρα της Παλαιοκαρυάς υπάρχει άπλωμα, χώρος που προσφέρεται για τη σύντομη διαμονή στο χώρο. Αρκετές οικογένειες και φυσιολάτρες επιλέγουν το χώρο αυτό για τις ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη φύση ή ακόμα και για να γευματίσουν υπαίθρια.

Για να επισκεφθείτε το πέτρινο γεφύρι πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή από Πύλη Τρικάλων προς Στουρναρέικα. Πριν τα Στουρναρέικα, μετά τη στροφή που συναντάτε ταμπέλα για Ροπωτό συνεχίζετε ευθεία μέχρι να δείτε μετά από λίγα μέτρα τις ταμπέλες για Άνω – Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά, ακολουθείτε αυτές τις ταμπέλες και αμέσως μετά το μικρό γεφυράκι θα κάνετε αριστερά στο χωματόδρομο (έχει  ταμπέλα) και σε 100 μέτρα βρίσκετε το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς.

Στο χώρο που είναι το γεφύρι δεν υπάρχουν μαγαζιά για προμήθειες, οπότε καλό είναι να έχετε εφοδιαστεί από πριν τα απαραίτητα για την εκδρομή σας. Μπορείτε να επιλέξετε  όμως εάν είστε  λάτρεις τις φύσης τότε μπορείτε  να κάνετε μπάρμπεκιου μέσα στα πλατάνια και δίπλα στο ποτάμι απολαμβάνοντας την ηχώ του ποταμού και την δροσιά των πλατανιών δίπλα   από το γεφύρι,  της Παλαιοκαρυάς.

Μόλις 5 λεπτά απόσταση μετά από το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς βρίσκεται ο παλιός νερόμυλος. Αξίζει να τον επισκεφθείτε για να δείτε πως γίνεται η διαδικασία παραγωγής αλεύρι με παραδοσιακό τρόπο. Η είσοδος στο νερόμυλο είναι ελεύθερη. Ακόμη σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Ροπωτό Τρικάλων, το χωριό που βουλιάζει.

Ο νερόμυλος σήμερα παράγει αλεύρι από το γνωστό καλαμπόκι και από το λιγότερο γνωστό ζέα. Το ζέα είναι ίσως το αρχαιότερο δημητριακό και βασικό συστατικό στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων.

Αν ενδιαφέρεστε το αλεύρι μπορείτε να το αγοράσετε σε συσκευασίες του ενός κιλού και μεγαλύτερες.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Επίσημη Πρώτη Εκδήλωση για το 16ο EAST MED YACHT SHOW – Μarina Zeas 2017

Newsroom

Απόδραση στα Κύθηρα: Η θεά του Ουράνιου Έρωτα σας προσκαλεί

Newsroom

Οι κόκκινες βουνοκορφές της Ελλάδας με την εκπληκτική θέα