ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Το Υπ. Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τους επτά άξονες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν

Το Υπ. Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τους επτά άξονες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν

Τους επτά άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται τα έργα που έχει προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέλυσε την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την -διαδικτυακή- παρέμβασή του στο συνέδριο Olympia Forum.

Οι άξονες είναι οι εξής:

 

Κύμα Ανακαινίσεων

 

-Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις και δράσεις για τις ΑΠΕ

-Ηλεκτροκίνηση

-Δράσεις για την προστασία της Φύσης

-Απολιγνιτοποίηση

-Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο σκέλος των δανείων που προβλέπει ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης και τις  καινοτόμες προτάσεις που καταθέτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για δράσεις πράσινης ανάπτυξης.

 

«Oταν ελήφθησαν οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης τον περασμένο Ιούλιο, όλοι επισημάναμε ότι αντί για ένα ΕΣΠΑ, θα έχουμε δυο ΕΣΠΑ στη διάθεσή μας. Η ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πολύ μεγάλη καθώς πάνω από το 30% των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται πολύ μικρότερος χρόνος για την προετοιμασία των προτάσεων προς χρηματοδότηση. Έχουμε μερικούς μήνες, ενώ για το ΕΣΠΑ είχαμε μερικά χρόνια. Γνωρίζουμε επίσης ότι η προθεσμία για την δέσμευση των κονδυλίων είναι τρία χρόνια, ενώ στο ΕΣΠΑ επτά. Πρέπει δηλαδή να τρέξουμε μια κούρσα 5 χιλιομέτρων με τον ρυθμό ενός δρομέα…400 μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι πέρα από τα 19 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπονται και δάνεια ύψους 12,5 δισεκ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στραφεί προς όλους τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους και ιδιαίτερα τους ενεργειακούς, ζητώντας τους ιδέες για πράσινες επενδύσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω των δανείων αυτών.

Related posts

Ποια πλαστικά προϊόντα καταργούνται από 3 Ιουλίου

YΠΕΝ: Προχωρούν άμεσα οι καθαρισμοί και τα αντιπυρικά έργα των δασών

Σμήνη από ακρίδες καταστρέφουν εκτάσεις με καλλιέργειες στην Ανατολική Ροδόπη

Newsroom