ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, το οποίο φέτος λόγω της πανδημίας, αντί της καθιερωμένης ημερομηνίας έναρξης (1η Απριλίου),

τίθεται σε ισχύ από την 24η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου 2021 για τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους και για τα αρχαιολογικά μουσεία, τα μνημεία και τα σπήλαια, από την 4η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου 2021, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Με τη φετινή υπουργική απόφαση, τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων ομαδοποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες (8 π.μ. έως 8 μ.μ. και 8.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ), ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα εργαζομένων και επισκεπτών.

Φέτος, ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, που αποδίδονται στο κοινό, αυξάνεται, καθώς προστίθενται νέοι τόποι επίσκεψης, όπως το Μουσείο Δημοκρατίας στον Άγιο Ευστράτιο, το Μουσείο Λοβέρδου-Τσίλλερ στην Αθήνα, ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου θεάτρου Αιγών. Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (8π.μ. έως τις 8μ.μ), όπως ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο και το Κάστρο της Πάργας.

Στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων που εφαρμόζουν διευρυμένο ωράριο (8π.μ. έως τις 8μ.μ), καθώς και στα μουσεία που λειτουργούν εντός αυτών, το ωράριο από 1η Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως ακολούθως: 1η έως 15η Σεπτεμβρίου 8 π.μ.-7.30 μ.μ., 16η έως 30η Σεπτεμβρίου 8 π.μ.-7.00 μ.μ, 1η έως 15η Οκτωβρίου 8 π.μ.-6.30 μ.μ και 16η έως 31η Οκτωβρίου 8 π.μ.-6 μ.μ.

Για την υποστήριξη του θερινού ωραρίου, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξελίσσονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.650 ατόμων (ΙΔΟΧ).

 

Μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η διασφάλιση της μέγιστης προστασίας τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το κοινό. Το υφιστάμενο σήμερα πρωτόκολλο ασφαλούς λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και σπηλαίων, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, για τα επίπεδα αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου, προβλέπει τα εξής:

Αναστολή λειτουργίας κλειστών χώρων
-Λειτουργία ανοιχτών χώρων (υπαίθριων)
-Ενάμιση (1,5) μέτρο απόσταση μεταξύ των παρευρισκόμενων
-Ένα (1) άτομο ανά 10τ.μ.
-Επισκέψεις ομάδων έως τριών (3) ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα)

-Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια καθ΄ όλη την διάρκεια της επίσκεψης.

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και είκοσι (20′) λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Όλοι οι ως άνω αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία παραμένουν κλειστά την Κυριακή του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, επίσημες αργίες του Κράτους. Τη Μεγάλη Παρασκευή λειτουργούν 12 το μεσημέρι-5μ.μ.

 

Related posts

Θεατρική παράσταση Black Out του Jack Sharkey – Σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλαθά

Newsroom

Πόλος έλξης και φέτος η αναβίωση του «Καραγκούνικου Γάμου» στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Newsroom

Πρόσωπο με πρόσωπο” – Με τον Θωμά κινδύνη και την Μαρία παπαλάμπρου, στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης

Newsroom