ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τουρισμός

Τουρισμός: Αυξημένη η κίνηση το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου για τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας

καταρρακτες+ παλαιοκαρυας

Τουρισμός: Αυξημένη η κίνηση το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου για τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας

Υψηλή κινητικότητα αναμένεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου για τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με τις κρατήσεις να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Τόσο για τα δημοφιλή νησιά που συνεχίζουν την σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο όσο και για τους προορισμούς του ορεινού όγκου που κάνουν αυτή την περίοδο την εκκίνηση της χειμερινής σεζόν τους.

Την ίδια στιγμή βέβαια, η τάση των δύο ταχυτήτων στον τουρισμό, είναι και πάλι εμφανής, με τους ξενοδόχους των ορεινών προορισμών να επισημαίνουν ότι η ζήτηση πριν και μετά την 28η βρίσκεται σε οριακά χαμηλά επίπεδα και πως ένα καλό τριήμερο δεν μπορεί να διασφαλίσει έναν καλό χειμώνα.

 

Αυξημένη η κίνηση το τριήμερο

 

Ειδικότερα ο πρωταθλητισμός του Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό φέτος συνεχίζεται και τον Οκτώβριο με παράγοντες του τουρισμού να αναφέρουν ότι η κίνηση μπορεί να ξεπεράσει και τις επιδόσεις του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Να θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι επιδόσεις τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο) με τα περιφερειακά αεροδρόμια της περιοχής να σημειώνουν αύξηση έως και 40% σε επίπεδο επιβατών και αύξηση από 10% έως 20% σε επίπεδο πτήσεων σε σχέση με το 2021. Η εν λόγω αύξηση δε, σύμφωνα με τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport, τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τους διεθνείς επισκέπτες της χώρας.

Βάσει των προκρατήσεων αντίστοιχα καλή πορεία θα έχει και ο Οκτώβριος για τους προορισμούς της περιοχής, ενώ ανά περιπτώσεις, σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη, η κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί και τον Νοέμβριο, κατεβάζοντας όμως ρυθμούς. Όσο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη καλές επιδόσεις, τροφοδοτώντας τους προορισμούς και με Έλληνες τουρίστες.

Καλές επιδόσεις αναμένονται και στην περίπτωση της πρωτεύουσας, η οποία ήδη από τον Σεπτέμβριο έδειξε σημάδια βελτίωσης σε σχέση με το φετινό καλοκαίρι. Οι αφίξεις στον μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα προσεγγίσουν αυτές του προπανδημικού Οκτωβρίου του 2019, με την κίνηση να τροφοδοτείται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία και το Ισραήλ. Να θυμίσουμε ότι προπανδημικό άρωμα είχε και ο Σεπτέμβριος στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με την επιβατική κίνηση να δείχνει να υπολείπεται μόλις -3% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, καθιστώντας τον Σεπτέμβριο τον πιο «δυνατό» μήνα της φετινής τουριστικής σεζόν για το ΔΑΑ.

 

Θετικό πρόσημο αναμένεται την ίδια περίοδο και στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, με τις πληρότητες να αναμένεται να κινηθούν κοντά στο 80%, όπως επισημαίνει  ο κ. Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος Ξενοδόχων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας ορεινών περιοχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Προνομιούχοι θα είναι σύμφωνα με τον ίδιο οι προορισμοί που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κλεινόν άστυ, όπως Αράχωβα, Καλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας, Βόλος, δεδομένης της αύξησης στο κόστος μετακίνησης. «Η Αθήνα θα αποτελέσει μεγάλη δεξαμενή πελατών για τους κοντινούς σε αυτήν προορισμούς. Εν αντιθέσει οι επισκέπτες που θα κατευθυνθούν προς την Βόρεια Ελλάδα θα είναι λιγότεροι, εξαιτίας της αύξησης στο κόστος μετακίνησης. Με 2,2 ευρώ την βενζίνη είναι δύσκολο κάποιος από την Αθήνα να σκεφτεί να επισκεφτεί την Βόρεια Ελλάδα, ειδικά σήμερα που τα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες ανατιμήσεις βασικών αγαθών στην καθημερινότητά τους» όπως εξηγεί .

 

Δύσκολο το στοίχημα του χειμώνα

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, πέρα από το τριήμερο «υπάρχουν άλλες 28 ημέρες του Οκτωβρίου κι άλλες 30 του Νοεμβρίου όπου η κίνηση στους ορεινούς προορισμούς προδιαγράφεται πολύ χαμηλή με τις πληρότητες να διαμορφώνονται στο 10%-15% για όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη κάνει το στοίχημα του χειμώνα πολύ δύσκολο όπως επισημαίνει ο κ. Καλλίας. «Η αύξηση στα λειτουργικά κόστη δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί. Αυτή την περίοδο γίνεται μια εκτενής στοχευμένη έρευνα από το ΙΤΕΠ. Από τα στοιχεία που έχουμε όμως μέχρι στιγμής, ξέρουμε ότι το ρεύμα που μέχρι πρότινος επιδοτείτο, έχει τριπλασιαστεί φέτος. Αν παλαιότερα μια ξενοδοχειακή μονάδα πλήρωνε 1.000 ευρώ για ρεύμα τώρα πληρώνει 3.000. Αντίστοιχα το πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 50%-55%. Παρότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο όπου θα ξέρουμε το ύψος της επιδότησης, οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι τα λειτουργικά κόστη θα είναι 2,5 φορές υψηλότερα. Έτσι ακόμα κι αν οι πληρότητες κινηθούν στα επίπεδα του 2019, κάτι που δεν αναμένουμε σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου θα μπουν μέσα κατά 40%». Να θυμίσουμε ότι δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου έχουν μια σεζόν 130 περίπου ημερών και παραδοσιακά η κίνηση είναι αυξημένη κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες, οι πληρότητες το 2019 είχαν κινηθεί μεσοσταθμικά στο 34%.

Αύξηση τιμών κι αθέμιτος ανταγωνισμός

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει, οι ξενοδόχοι φέτος θα είναι υποχρεωμένοι να αυξήσουν τις τιμές τους, αφού αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων. «Μην ξεχνάτε ότι έχουμε ήδη απορροφήσει το ΦΠΑ πριν από 7 χρόνια, το τέλος διαμονής, την περσινή αύξηση των τιμών του ρεύματος. Όλα αυτά έχουν πνίξει το περιθώριο κέρδους μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε παρά να μετακυλίσουμε μέρος της αύξησης στους καταναλωτές. Άλλωστε δεν μπορεί οι τιμές στα καταλύματα ημιδιαμονής να κυμαίνονται από 100 έως και 800 ευρώ την βραδιά κι εμείς να προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε με 70 ευρώ την διανυκτέρευση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα εν λόγω καταλύματα δεν λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες, ούτε έχουν τα ίδια λειτουργικά έξοδα με εμάς, ούτε φορολογούνται το ίδιο με εμάς. Σκεφτείτε απλά το προσωπικό που απασχολούμε εμείς και το προσωπικό που απασχολούν εκείνα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μιλάμε για μια οικογένεια που θέλοντας να ενισχύσει το εισόδημά της νοικιάζει την εξοχική της κατοικία αλλά για ολόκληρες εταιρείες που διαχειρίζονται πολλαπλά ακίνητα. Στην Αθήνα γίνονται ολόκληρες ξενοδοχειακές υποδομές που λειτουργούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι αυξήσεις

Σύμφωνα με το ίδιο οι αυξήσεις, δεν μπορούν ακόμα να προκαθοριστούν. «Είμαστε σε αναμονή για την εκκίνηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτός θα είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την αύξηση των τιμών». Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τονίζει, ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι δύσκολος για τα 2.000 ξενοδοχεία του ορεινού όγκου τα οποία έχουν αντέξει ήδη μια 12ετή κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα επισημαίνει ότι το στοίχημα της προσέλκυσης τουριστών όλο τον χρόνο θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από τους νησιωτικούς προορισμούς και στους προορισμούς του ορεινού όγκου. «Αν ο Γερμανός έρθει να ξεχειμωνιάσει στην Ελλάδα δεν έχει διαφορά αν θα ξεχειμωνιάσει στην Κρήτη ή στα Καλάβρυτα».

 

 

Με πληροφορίες του www.insider.gr

Related posts

ΤΡΙΚΑΛΑ: Μια μικρή «Ευρώπη στην καρδιά της Θεσσαλίας»

To 17o East Med Yacht Show θα είναι το μεγαλύτερο show που έχει γίνει! (φώτο -βίντεο)

Ταξίδι στα Τζουμέρκα

Newsroom