ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Τουρκία: «Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο μέσα στο καλοκαίρι»

Τουρκία: «Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο μέσα στο καλοκαίρι» – Στέλνουν το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

 

 

Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον βυθό της ανατολικής Μεσογείου το προσεχές καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah.

«Η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα χαθεί το “momentum”» για τις συγκεκριμένες έρευνες.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Αλμπαϊράκ δεν διευκρίνισε το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα πραγματοποιηθεί  η γεώτρηση, αλλά ουσιαστικά ο χώρος που ενδιαφέρει την Άγκυρα είναι η κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με πληροφορίες είναι εκεί που θα πλεύσει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, πυροδοτώντας βέβαια μείζονα κρίση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας γίνονται ουσιαστικά σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει πρόσφατα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και είχε σημειώσει ότι η Τουρκία αγόρασε πλατφόρμα και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει αποδώσει την τουρκική προκλητικότητα εν μέρει στον φόβο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα χάσει ορισμένους ενεργειακούς διαδρόμους που επιβουλεύεται στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Ο κ. Αλμπαϊράκ είναι γαμπρός του προέδρου Ερντογάν και πιστεύεται ότι ανήκει στον στενό κύκλο του.

Ο κ. Αλμπαϊράκ φέρεται να δήλωσε ακόμη πως ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, που είναι το ασιατικό κομμάτι του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου, ώστε να μεταφέρει ενέργεια προς την Τουρκία και την Ευρώπη από τα αζέρικα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα.

Το δίκτυο TANAP-TAP είναι μέρος του «νότιου διαδρόμου» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές. Ο TAP, που περνά και από την Ελλάδα, θα μεταφέρει αζέρικο αέριο έως την Ιταλία.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις

Οι τουρκικές ανακοινώσεις αξιολογούνται από ήδη την κυπριακή κυβέρνηση. Η Λευκωσία σημειώνει ότι το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμο να προβεί σε γεωτρησεις. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όμως η τουρκική ενέργεια να γίνει στις αρχές Ιούλίου όταν η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη διάθεση του κυπριακού αερίου.

Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι οι τουρκικές γεωτρήσεις να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με τις γεωττρήσεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

 

 

 

πηγη

Related posts

Φρούριο η Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Newsroom

Ο Μπάιντεν σφίγγει τον βρόχο στον Ερντογάν, με πιέσεις, κυρώσεις και πρόστιμα

Newsroom

Ο Ερντογάν, συγκαλεί εκτάκτως σήμερα στις 15.00 Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Newsroom